Pratite nas

Hrvatska

Ministar Kujundžić: Pokrenuo sam proceduru za ubrzanje izgradnje Nacionalne dječje bolnice

Objavljeno

na

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak kako je “pokrenuo proceduru prema Vladi” da se ubrza početak gradnje nove Nacionalne dječje bolnice u Blatu, bez čekanja novca iz EU -ovih fondova već davanjem Vladina jamstva za izgradnju.

“Poticat ću Vladu da se ne čeka EU-ove fondove već da idemo dati jamstvo iz proračuna i početi graditi novu Nacionalnu dječju bolnicu u Blatu. Ako bi sve išlo idealno mislim da bi u novoj godini mogla početi gradnja. Pokrenuo sam proceduru prema Vladi da se ide u taj postupak jer su EU-ovi fondovi spori i uzet će puno vremena”, izjavio je Kujundžić koji je prisustvovao otvaranju nove rađaonice u Kliničkoj bolnici Sveti Duh.

Imamo studiju izvodljivosti i odabran je izvođač, međutim i bez studije izvodljivosti sve je spremno za raspisivanje natječaja za projekt u kojem su partneri Vlada i Grad Zagreb, dodao je.

“Ako vlada pristane na model gdje bi dali jamstvo za 400 milijuna kuna, kao što je dala jamstvo za 850 milijuna KBC-u Rijeka i 850 milijuna bolnici u Puli, ovdje bi s dvostruko manjim iznosom mogli imati novu Nacionalnu dječju bolnicu, što je u zdravstvenom smislu najveća potreba u državi”, rekao je Kujundžić.

Nova dječja bolnica trebala bi, prema najavama, objediniti postojeće kapacitete Klinike za dječje bolesti u Zagrebu i dijelove pedijatrijskih kapaciteta drugih zagrebačkih bolnica te osigurati provedbu zdravstvene zaštite na području ginekologije i opstetricije.

Umjesto disperziranosti po raznim ustanovama u Zagrebu na jednom bi mjestu malim pacijentima bili dostupni stručnjaci, visokosofisticirana oprema, svi oblici liječenja i najviša razina usluga.

Nacionalna dječja bolnica bila bi ujedno prva faza u izgradnji nove Nacionalne sveučilišne bolnice. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hrvatska zapjevala ‘Moja domovina’!

Objavljeno

na

Objavio

Brojni građani diljem Hrvatske odazvali su se pozivu s društvenih mreža da u 20 sati izađu na prozore i balkone te da zapjevaju i zasviraju pjesmu “Moja domovina” u čast svim službama koje se nose s koronavirusom i potresom.

“Zasvirajmo svi koji znamo, pokažimo im da nisu sami, i da cijenimo sve što rade za dobrobit svih nas. Pokažimo još jednom kako smo uvijek bili složni kada nam je bilo najteže. Zato u nedjelju s početkom u 20 sati, svi zapjevajmo i zasvirajmo”, pisalo je u pozivu koji su građani zdušno prihvatili.

Mnogi su i prije 20 sati otvorili prozore i balkone, a iz nekih se stanova i kuća mogla čuti i glazbena podloga kao poticaj za zajedničku pjesmu.

Gromoglasan pljesak i Moja domovina ponegdje su trajali i petnaestak minuta.

Na taj su način, simbolično, građani zahvalili svim zdravstvenim djelatnicima, Nacionalnom stožeru civilne zaštite, policiji, vojsci, navijačima i svima onima koji se u teškim trenucima žrtvuju za dobrobit svih.

Građani su već nekoliko puta pljeskom dali podršku hitnim službama, civilnoj zaštiti i drugima za hrabrost u borbi protiv koronavirusa i potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka.

Pjesmu ‘Moja Domovina’ napisali su Zrinko Tutić i Rajko Dujmić, priredio ju je Nikša Bratoš, dok ju je otpjevao Hrvatski band aid uz solo gitariste Vedrana Božića, Huseina Hasanefendića i Damira Lipošeka. Objavljena je početkom Domovinskog rata 1991. godine. (Hina/HRT)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska nabavila 12,5 tona medicinske opreme iz Kine

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Vlada RH

U Zagreb je iz Šangaja u nedjelju sletio zrakoplov tvrtke China Eastern Airlines kojim je stiglo 12,5 tona medicinske opreme potrebne za borbu protiv virusa COVID-19, a riječ je o prvom od letova kojima će iz Kine pristizati oprema potrebna zdravstvenom sustavu i svim službama, priopćeno je iz Vlade RH.

Ujedno, sinoćnjim dolaskom 10 tona zaštitne opreme letom iz Šangaja u Frankfurt, Vlada Republike Hrvatske je osigurala više od 20 tona zaštitnih maski, zaštitnih odijela i zaštitnih naočala. Oprema će iz Frankfurta danas biti prevezena u Hrvatsku.

Ovo je još jedan primjer kvalitetne suradnje Hrvatske i Kine, o čemu su u petak telefonski razgovarali predsjednik Vlade Andrej Plenković i kineski premijer Li Keqiang. Dvojica premijera razgovarala su o daljnjoj nabavi zdravstvene opreme od Kine i kineskoj donaciji zaštitne opreme, a u okviru zajedničkih napora u borbi protiv pandemije koronavirusa, ističe se u priopćenju iz Vlade RH. (Hina)

Foto: Vlada RH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari