Pratite nas

Gospodarstvo

MINISTAR KUŠČEVIĆ U SPLITU DODIJELIO SREDSTVA ZA POVEĆANJE KOMUNALNOG STANDARDA I IZRADU PROSTORNIH PLANOVA

Objavljeno

na

U utorak, 9. kolovoza 2016. ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević na svečanosti organiziranoj u zgradi Splitsko-dalmatinske županije dodijelio je Odluke kojima Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira 34 projekta općina i gradova s područja Splitsko-dalmatinske županije za povećanja komunalnog standarda i komunalnog gospodarstva od čega Ministarstvo sufinancira sa 5,3 milijuna kuna.. Ukupna vrijednost ta 34 projekta iznosi 40,6 milijuna kuna..

“Pojedini dijelovi županije vape za podizanjem komunalnog standarda i komunalne infrastrukture tu naročito mislim na otoke i Zagoru što je razlog  ovolikom broju odobrenih projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje smo s prošlogodišnjih 140 tisuća kuna, povećali na 5.3 milijuna kuna. Samo ovakvim pristupom gdje zajednički općine gradovi, županija i vlada RH pristupaju rješavanju problema mogu se osigurati uvjeti neophodni za razvoj gospodarstva, turizma i ostanak mladih na ovom području.”

” U Splitsko- dalmatinskoj županiji je potrebno ravnomjerno razvijati i ujednačiti komunalni standard u svim njenim dijelovima kako bi iskoristili sve potencijale naših otoka, obale i Zagore. A te potrebe jako dobro poznajem kao do jučerašnji načelnik i vijećnik u Skupštini SDŽ.”

U zgradi gradske uprave Grada Splita ministar Kuščević je potom prisustvovao potpisivanju Ugovora o međusobnim pravima i obvezama na lokaciji KILA 1 između Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama i Grada Splita. Tim ugovorom uređuje se pitanje izgradnje komunalne infrastrukture i priključak stambeno-poslovne POS građevine na nju. Posebnim zalaganjem ministra Kuščevića projekt POS-a na KILI 1 pokrenut je s mrtve točke, usuglašena je daljnja suradnja i ispunjenje obveza Grada i APN – a, te time stvoreni preduvjeti da se stanovi u razumnom roku završe i dodjele budućim stanarima.Novim projektom definirana je gradnja ambulante, ljekarne i prostorija za Gradski kotar Mejaši, što će obogatiti cijelo naselje i podići kvalitetu života u tom dijelu grada. Ministar je tom prigodom izjavio da je „POS hvale vrijedan projekt koji je potrebno nastaviti i dalje usavršavati, između ostaloga gradeći zgrade na lokacijama u državnom vlasništvu ili vlasništvu lokalne samouprave.“

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Hrvatska lani zabilježila prvi suficit otkako se prate ti podaci!

Objavljeno

na

Objavio

Višak opće države iznosio je u Hrvatskoj u 2017. godini 2,7 milijardi kuna, što je prvi suficit otkad se prate ti podaci, dok je udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) pao na 78 posto, na najnižu razinu od 2012., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Izvješće o proceduri prekomjernog proračunskog manjka i razini duga opće države, objavljeno u petak, pokazuje da je u 2017. suficit konsolidirane opće države iznosio 2,75 milijardi kuna, odnosno 0,8 posto BDP-a, dok je godinu ranije zabilježen deficit od 3,2 milijarde kuna, odnosno 0,9 posto BDP-a.

To je prvi suficit opće države od 2002. godine, otkad se prate ti podaci. DZS je objavio i da je na kraju 2017. hrvatski javni dug iznosio 283,3 milijarde kuna, pri čemu je udio tog duga u BDP-u pao na 78 posto, što je njegova najniža razina od 2012. godine.

Doduše, dug od 283,3 milijarde kuna veći je za 1,6 milijardi kuna ili 0,6 posto u odnosu na kraj 2016.

No, kako je gospodarstvo lani poraslo brže, za 2,8 posto u odnosu na 2016. godinu, pao je i udjel javnog duga u BDP-u, i to za 2,6 postotnih bodova u odnosu na kraj 2016., kada je iznosio 80,6 posto BDP-a.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izraelci najavljuju velika ulaganja u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

Nabava izraelskih aviona za sobom će povući cijeli niz investicija na hrvatskom tržištu.

Dok čekaju potpis na ugovor, Izraelci otvoreno najavljuju izgradnju tvornice streljiva, pilotsku školu, partnerstvo u remontnom zavodu u Velikoj Gorici. S hrvatskom delegacijom koja se nalazi u Izraelu još uvijek je i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Pametna kaciga pilotu omogućuje da iz kabine vidi na samo cijelu okolinu, već mu olakšava slijetanje i sve prepreke. I to je samo mali dio ponude koja na krilima izraelskih aviona treba stići u Hrvatsku.

“Uvjeravam vas da smo vrlo ozbiljni i izvršit ćemo sve obveze iz pisma namjere”, poručuje Adrian Zanescu, potpredsjednik za industrijsku suradnju tvrtke Elbit.

Od čak 700 tvrtki, koje rade za izraelsku vojsku, oni su najveći. Domaćini poznati kao trgovci ne gube vrijeme.

“Ono što je logično je da će oni sebi pojeftiniti i pojednostaviti ono na što su se obvezali; prije nego avioni dođu izići će s konkretnim koracima i ugovorima između tvrtke A i B”, kaže pukovnik Željko Ninić.

No, sve dok dvije države ne potpišu onaj ključni ugovor, ne mogu se ni dogovoriti poslovi već sada procijenjeni od 3 do 4 milijarde kuna.

Komunikacijski uređaji, ulaganja u cyber sigurnost, škola za obuku pilota… Izraelci žele graditi i tvornicu streljiva. U Velikoj Gorici bio bi regionalni centar za održavanje zrakoplova.

“Ovo je samo vrh sante koja za sobom vuče mnogo toga u vidu znanja i tehnologije, primarno i ulaganja u gospodarstvo”, smatra profesorica Doris Novak iz Zavoda za aeronautiku Fakulteta prometnih znanosti.

Prvi poslovi, na kojima bi svi koji budu u igri mogli profitirati, otvaraju oko 800-injak novih radnih mjesta.

Slijedeći tjedan Hrvatska će biti domaćin izraelskoj delegaciji, koja će u Zagrebu boraviti tri dana i obići naše hangare i provjerit će našu infrastrukturu za prihvat zrakoplova F-16 i vidjeti zapravo gdje treba uložiti novac.

Ako sve bude po planu, Hrvatska i Izrael bi međudržavni ugovor trebale potpisati već najesen, piše dnevnik.hr

 

Hrvatski pilot Željko Ninić prvi isprobao avione F-16 koje kupujemo u Izraelu (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati