Connect with us

Politika

Ministar Malenica: Izvjesno ponavljanje javnog poziva za izbor čelnika Vrhovnog suda

Objavljeno

-

Izvjesno je da Đurđević neće dobiti većinu u Saboru. HDZ se jasno odredio u tom smjeru. Mi smo istaknuli da sama činjenica da je pristala sudjelovati u jednoj protuzakonitoj proceduri predstavlja jedan diskvalifikativni element. Stav parlamentarne većine je jasan. Izvjestan je treći krug, odnosno ponavljanje javnoga poziva i vjerujem da ćemo u ljeto dobiti predsjednika Vrhovnog suda, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, gostujući u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Predsjednik Milanović jučer je sugerirao HDZ-u da bi se trebao suzdržati od glasanja u Saboru vezano za izbor predsjednika Vrhovnog suda jer su kao stranka u postupku na Vrhovnom sudu. Malenica je rekao kako je riječ o još jednom u nizu populističkih spinova predsjednika. Smatra da je riječ o pritisku na zastupnike u Saboru kako bi progurao svoju kandidatkinju -Zlatu Đurđević – za predsjednicu Vrhovnog suda.

– Naravno da to nije pravno utemeljeno. Podsjetio bih da je krenuo s tezom da se izborom predsjednika Vrhovnog suda započinje reforma pravosuđa. Ako uzmemo u obzir koje su ovlasti predsjednika Vrhovnog suda, možemo vidjeti da on sam ne može reformirati pravosuđe. Ministarstvo ide u smjeru nizu pozitivnih promjena u pravosuđu, rekao je Malenica.

Smatra da ćemo u što kraćem roku dobiti novog predsjednika Vrhovnog suda. Istaknuo je kako se ne može govoriti o krizi sudbene vlasti pogotovo ako se uzme u obzir uloga i ovlasti predsjednika Vrhovnog suda.

– Bez obzira kad se završi postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda, sud i nakon isteka Sessina mandata nastavlja neometano raditi, tu je njegov zamjenik Mrčela. Sessi mandat traje do 15. srpnja.

O slučaju braće Mamić

Danas se u BiH ispituje Zdravko Mamić. Zoran Mamić je i službeno postao bjegunac hrvatskog pravosuđa. Županijski sud u Zagrebu raspisao je tjeralicu i europski uhidbeni nalog što je temelj za daljnje postupanje.

– Očekuje se postupak izručenja Zorana Mamića Hrvatskoj. Mamić ima državljanstvo u BiH i sukladno tome nadlaženo tijelo u BiH će postupiti, slično kako su pretpostavljam postupili u slučaju Zdravka Mamića. Kada je traženo izručenje, nadležni sud je to odbio. Ne želim u ovom trenutku prejudicirati odluku.

Malenica je naglasio kako je interes RH da odluke njenih sudova budu izvršene u potpunosti.

– Postoji bilateralni sporazum između RH i BiH o izdržavanju kazne zatvora. Taj sporazum po nama ima određene manjkavosti i u tom smjeru ćemo razgovarati s ministrom pravde BiH, to je zamjena kazne zatvora novčanom kaznom, nepriznavanje uvjetne osude, te ono što nam se događalo drastično smanjenje kazne zatvora. Te će stvari biti u fokusu razgovora, poručio je Malenica dodajući kako vjeruje da sa strane BiH postoji interes da se ova pitanja riješe.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari