Connect with us

Događaji

Ministar Maras prijavljen Inspektoratu rada jer nije nosio kacigu na gradilištu

Objavljeno

-

Goran Vojković, kolumnist postala Index, prijavio je Gordana Marasa, ministra poduzetništva, Inspektoratu rada koji djeluje pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Vojković je Marasa prijavio zato što ministar na gradilištu nije nosio zaštitnu kacigu.

[ad id=”68099″]

“Poštovani,

Kao što vam je poznato, zaštita glave obvezna je na svim radnim mjestima gdje postoji opasnost od ozlijede uzrokovane padajućim predmetima, gdje je ograničen radni prostor te postoji opasnost od udara glavom u opremu ili predmete, za zaštitu od slučajnog dodira sa električnim vodovima ili dijelovima pod naponom, odnosno općenito svuda gdje postoji opasnost od ozljeda glave.

Dana 11. lipnja 2015. godine ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na svojoj javnoj Facebook stranici se pohvalio, citiram:

‘Nenajavljeni posjet gradilištu. Svi radnici na svojim pozicijama, radi se punom parom smile emoticon Zgrada Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja Jugoistočne Europe (SEECEL) na zagrebačkoj Kajzerici, koja se financira iz EU fondova, već dobiva svoje vizure…’

Ministar je javno objavio i niz fotografija iz kojih je vidljivo:

a) Ministar ne nosi zaštitnu kacigu,
b) Radni proces na gradilištu je u tijeku (ministar se sam pohvalio da je tako ‘nenajavljeni posjet’, a dodatno i na samim fotografijama se vidi kako je radni proces na gradilištu u tijeku za vrijeme posjete).

Smatram da ministar u Vladi Republike Hrvatske tim prije što je ministar treba poštivati propise u odnosu na prosječnog građanina, pa tako i Zakon o zaštiti na radu (NN 71/14, 118/14, 154/14), te Pravilnik o zaštiti na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima (NN 55/08).

Ministar se mora iskazivati svojim primjerom, izvođač radova također, što se u ovom slučaju nije dogodilo, jer na mjestu gdje se ministar nalazio, što se vidi iz fotografija, postojala je opasnost od ozlijede uzrokovane padajućim predmetima ili udara glavom u predmete.

Stoga molim Inspektorat rada da postupi prema ovlastima i sankcionira ovakvo ponašanje. Ministar je radnim danom dostupan na: Ministarstvo poduzetništva i obrta, Adresa: Ulica grada Vukovara 78, Zagreb.

S poštovanjem,
doc. dr. sc. Goran Vojković”, prenosi tekst prijave Index.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari