Connect with us

Pregled

Ministar Marić: Božićnice su sigurne, naći ćemo novac i za povišice

Objavljeno

on

Ministar Zdravko Marić komentirao je kako će nove odluke utjecati na državne financije, koliki će biti pad BDP-a i druga aktualna pitanja u RTL Direktu.

“Strah, zabrinutost, neizvjesnost, sve su to okolnosti u kojima se nalazimo, no unatoč svim ovim izazovima javne financije su i dalje pod kontrolom, upravljive, a da su izazovi i dalje prisutni, jesu”, rekao je Zdravko Marić za RTL Direkt i dodao:

“Kad gledamo osobnu potrošnju u prosincu, ono što najviše puni državni proračun je zapravo potrošnja u trgovini na malo, koja je otvorena, mi ovdje govorimo samo o ugostiteljskom sektoru, priređivačima igara na sreću i rekreativni sport.”

Komentirajući koliko će pasti proračunski prihodi, Marić je rekao:

“Mi i dalje stojimo pri našoj procjeni pada od osam posto za cijelu godinu. Imali smo 15,4 u drugom tromjesečju, 10 u trećem. Što se tiče četvrtog tromjesečja ono je i dalje u tijeku. Ovi efekti će se u manjem obujmu vidjeti. Ponavljam, nije samo trgovina na malo važna, imamo neke djelatnosti koje su u trećem tromjesečju i dalje rasle, poput građevinarstva. Kad sve skupa zbrojite, ova godina je takva kakva je, hoće li biti osam, koja decimala gore ili dolje, u ovom trenutku nije presudno, mi smo usmjereni već na iduću godinu koja bi trebala biti godina početka oporavka, ali ne potpunog.”

Početkom godine dolazi povećanje plaća državnim i javnim službama. Slijede i božićnice. “Božićnice su već za ovu godinu planirane u proračunu. Što se tiče povišice za iduću godinu, to smo rekli da nemamo u potpunosti pokriveno u proračunu za 2021. no nije ni to prvi put, imali smo takve situacije proteklih godina, u tijeku godine naći ćemo način, uštedama na drugim rashodnim stavkama osigurati ono što je dogovoreno, kako ne bismo ponovno ušli u seriju sudskih tužbi i onoga što opet dođe na naplatu poreznim obveznicima, samo s nekim otklonom od nekoliko godina. No, povišice nisu upitne.”

“Originalno je bilo i više od šest, izazovi postoje, i neki negativni i pozitivni. Sada ostajemo pri tih pet posto”, odgovorio je Marić na pitanje o procjeni rasta BDP-a u idućoj godini.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari