Pratite nas

Gospodarstvo

Ministar Marić: Državni proračun prvi put gotovo uravnotežen

Objavljeno

na

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je u srijedu u Hrvatskom saboru kako je državni proračun u 2018. godini prvi put gotovo uravnotežen te da očekuje pozitivne trendove javnih financija i ovoj godini.

“Kada sve skupa zbrojimo, ukupni prihodi minus ukupni rashodi državnog proračuna prošle godine su nas doveli gotovo do uravnoteženja državnog proračuna, 191,5 milijuna kuna je bio manjak ili 0,1 posto BDP-a. Gotovo uravnoteženje po prvi puta”, naglasio je Marić podnašajući izvješća o izvršenju državnog proračuna za prvo polugodište 2019. te za prošlu godinu.

Hrvatska duboko integrirana u međunarodne tijekove

Nastavljen je rast gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj, ukupna stopa rasta u 2018. iznosila je 2,6 posto, a u prvih šest mjeseci ove godine 3,1 posto, uz doprinos domaće potražnje, poglavito investicija, ali i dalje je visoka uvozna ovisnost gospodarstva, izvijestio je.

“Postali smo zemlja članica EU-a duboko integrirana u međunarodne tijekove, sloboda kretanja roba, kapitala, rada, dakle zaboravimo ograničenja bilo koje vrste na uvoz. Možemo napraviti da mjerama porezne politike i administrativnog rasterećenja utječemo na jačanje domaće proizvodnje”, kazao je Marić odgovarajući na pitanje zastupnika Mosta Mire Bulja o sve većem uvozu.

Ministar je u raspravi ponovio kako isplata mirovina ni u kojem slučaju neće doći pod znak pitanja te najavio i u idućoj godini nastavak povećanja osnovice za plaće javnih i državnih službenika.

“Za mirovine ove godine iznos se penje na 41 milijardu kuna, tako da će trebati osigurati dodatnih 900 milijuna kuna do kraja godine, ali poruka s ove govornice za umirovljenike – nema nikakve brige, sredstva će biti osigurana i isplata mirovine nije pod znakom pitanja”, poručio je Marić.

Istaknuo je i kako je osnovica plaće porasla više od 11 posto svim državnim i javnim službenicima, te da Vlada i u idućoj godini planira daljnje povećanje osnovica.

Koliki je pokrivač, toliko se možemo pokriti

“Ne zagovaram uranilovku, kako se kolokvijalno zove, ali da bismo riješili uranilovku moramo otvoriti uredbu o složenosti poslova i koeficijentima. Međutim, dok se to napravi nećemo čekati i išli smo sa tim osnovicama”, rekao je ministar na upit Anke Mrak Taritaš (Glas) kako misli odgovoriti na niz najavljenih prosvjeda za povećanje plaća.

“Koliki je pokrivač, toliko se možemo pokriti, to je odgovor i na plaće i sve ostalo”, zaključio je Marić.

Na upite zastupnika o velikim dugovima u zdravstvu unatoč povećanju proračuna i doprinosa za zdravstvo Marić je branio ministra zdravstva Milana Kujundžića ustvrdivši da  je zdravstveni sustav u Hrvatskoj  kvalitetan u usporedbi s drugim zemljama.

“Jako malo zemalja ima takvu kvalitetu, dostupnost i raspoloživost zdravstvenih usluga ali, s druge strane, financijski aspekt je nešto na što svi skupa trebamo staviti pozornost”, kazao je.

Smanjen udio javnog duga u BDP-u

Ministar se osvrnuo i na smanjenje PDV-a na prehrambene proizvode, koje nije dalo očekivane rezultate.

“Da budemo iskreni, nismo ni očekivali da će u potpunosti doći do pada tih cijena, ali voće i meso su pojeftinili, dok su povrće i riba poskupili. To samo pokazuje da nije sve baš samo isključivo u domeni porezne politike”, kaže Marić.

Pohvalio se da je u zadnje tri godine udio javnog duga u BDP-u smanjen za gotovo 10 postotnih bodova te da se smanjuje četiri puta brže nego što se od nas očekuje po mastriškim kriterijima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Gospodarstvo

Prosječna plaća raste 270 kuna

Objavljeno

na

Objavio

Prvi potez nove Vlade bit će rezanje porezan na dohodak radnika, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći kako će prosječna plaća rasti za 270 kuna.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će već od 2021. nova vladajuća koalicija smanjiti porez na dohodak i to tako da će se ići na smanjivanje stope poreza na dohodak s 36 na 30 posto i sa 24 na 20 posto.

Prema izračunu analitičara RBA, za samce koji žive u Zagrebu, uz prirez od 18 posto, to bi značilo da bi na osnovu travanjske prosječne bruto plaće u Hrvatskoj, koja iznosi 9057 kuna, a prema kojoj je neto plaća po sadašnjih poreznim stopama 6326 kuna, novim smanjenjem poreza ona bila povećana na 6596 kuna.

Ako se uzme u obzir bruto plaća od 6000 kuna, sadašnja neto pripadajuća plaća za samca iznosi 4573 kune, a od 1. siječnja iduće godine povećala bi se na 4611 kuna.

Nadalje, bruto plaća od 15 tisuća kuna sada za samca u Gradu Zagrebu. u kojem se plaća prirez od 18 posto, neto iznosi 9734 kune, a od početka iduće godine popela bi se na 10.112 kuna.

Najviše bi, pak, u apsolutnim iznosima, profitirali oni s plaćama koje kači porezna stopa od 36 posto.

Tako bi na bruto plaću od 43 tisuće kuna, koja sada rezultira neto plaćom od 25.734 kune, porezne promjene taj neto iznos povećale na 27.178 kuna za zagrebačkog samca, izračunali su analitičari RBA.

Prema riječima ministra financija, nakon što bi se 2021. smanjio porez na dohodak, u idućoj godini bi se smanjio porez na dobit, a u godini poslije porez na dodanu vrijednost za svu hranu. To su sve predizborna obećanja HDZ-a iz njihova programa, a premijer i ministar financija ih očigledno žele početi ispunjavati već u 2021., donosi Jutarnji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Stigao prvi turistički vlak s Česima i Slovacima – unaprijed prodano 30.000 karata!

Objavljeno

na

Objavio

U Rijeku je stigao prvi turistički vlak iz Češke preko Slovačke s oko 550 putnika. A već je prodano 30.000 karata samo za tu posebnu željezničku liniju! Pristigli strani turisti kreću dalje autobusima po jadranskim destinacijama.

Gari Cappelli: Turisti vide da je Hrvatska ozbiljna & odgovorna. Ne smijemo se više zatvarati, turizam i gospodarstvo moraju ići dalje – što god o tome „mislio“ Bernardić!

Uoči dolaska prvoga specijaliziranoga turističkog vlaka iz Češke i Slovačke, u Rijeci su potpredsjednik HDZ-a i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappelli i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić održali konferenciju za medije pod naslovom „Održivi turizam, prometno povezana i konkurentna Hrvatska“.

Donosimo njihove ključne poruke:

BUTKOVIĆ: Da, sve je spremno za gradnju autobusnog kolodvora u Rijeci! Ali čekamo gradsku upravu!

Autobusni kolodvor u Rijeci? EU novac za gradnju je raspoloživ, ali gradska uprava treba dostaviti dokumentaciju za otvaranje postupka. U više sam navrata to rekao riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu – da Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture pošalju potrebnu dokumentaciju za novi kolodvor, a država će sve riješiti u stopostotnom iznosu: 85 posto iz europskih fondova, a ostalo iz proračuna. Model financiranja sličan je onome za lučku infrastrukturu ili nabavu autobusa za javni gradski prijevoz u Rijeci.

Znači, ovo nije predizborni potez, riječki autobusni kolodvor ne bi bio jedini koji se gradi na taj način, tako se već radi u Pazinu, Sinju i Vinkovcima. Ponavljam, očekujem da Grad Rijeka pripremi dokumentaciju kako bismo mogli raspisati javni natječaj i zatvoriti priču o autobusnom kolodvoru.

20 mlrd kn za željezničku i lučku infrastrukturu, Pelješki most i zračne luke!

Što se tiče prometne infrastrukture, u ovom je mandatu na razini Hrvatske uloženo više od 20 milijardi kuna u željezničku i lučku infrastrukturu, Pelješki most te u obnovu triju zračnih luka. Zahvaljujući tim velikim investicijama, i Istra i Rijeka i cijela Primorsko-goranska županija su razvijenije nego 2016. godine.

CAPPELLI: Investicija, prihoda i dolazaka u turizmu više nego i u jednom mandatu prije!

Turisti vide da je Hrvatska ozbiljna, odgovorna. Ne možemo se više zatvarati, turizam, gospodarstvo moraju ići dalje. Rezimirajući protekli mandat, u turizmu je bilo 50 posto više investicija nego ikada prije. Ostvareno je 35 posto više prihoda i 30 posto dolazaka više nego ikada do sada! Pomažemo životu na otocima potičući investicije oslobađanjem od poreza u prve dvije gode te povećanjem stipendija studentima s otoka kako bi se nakon školovanja na njih i vratili.

STANIČIĆ: Hrvatska – svjetski poznata destinacija!

Hrvatska je postala vrhunska destinacija na međunarodnom tržištu, a i produljili smo sezonu, među ostalim zahvaljujući ulaganju više od 150 milijuna kuna u zračnu povezanost i u mrežu turističkih predstavništava na udaljenijim tržištima.

Turistički promet u šest mjeseci i lipnju na oko 30 posto lanjskog

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari