Pratite nas

Gospodarstvo

Ministar Marić: Državni proračun prvi put gotovo uravnotežen

Objavljeno

na

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je u srijedu u Hrvatskom saboru kako je državni proračun u 2018. godini prvi put gotovo uravnotežen te da očekuje pozitivne trendove javnih financija i ovoj godini.

“Kada sve skupa zbrojimo, ukupni prihodi minus ukupni rashodi državnog proračuna prošle godine su nas doveli gotovo do uravnoteženja državnog proračuna, 191,5 milijuna kuna je bio manjak ili 0,1 posto BDP-a. Gotovo uravnoteženje po prvi puta”, naglasio je Marić podnašajući izvješća o izvršenju državnog proračuna za prvo polugodište 2019. te za prošlu godinu.

Hrvatska duboko integrirana u međunarodne tijekove

Nastavljen je rast gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj, ukupna stopa rasta u 2018. iznosila je 2,6 posto, a u prvih šest mjeseci ove godine 3,1 posto, uz doprinos domaće potražnje, poglavito investicija, ali i dalje je visoka uvozna ovisnost gospodarstva, izvijestio je.

“Postali smo zemlja članica EU-a duboko integrirana u međunarodne tijekove, sloboda kretanja roba, kapitala, rada, dakle zaboravimo ograničenja bilo koje vrste na uvoz. Možemo napraviti da mjerama porezne politike i administrativnog rasterećenja utječemo na jačanje domaće proizvodnje”, kazao je Marić odgovarajući na pitanje zastupnika Mosta Mire Bulja o sve većem uvozu.

Ministar je u raspravi ponovio kako isplata mirovina ni u kojem slučaju neće doći pod znak pitanja te najavio i u idućoj godini nastavak povećanja osnovice za plaće javnih i državnih službenika.

“Za mirovine ove godine iznos se penje na 41 milijardu kuna, tako da će trebati osigurati dodatnih 900 milijuna kuna do kraja godine, ali poruka s ove govornice za umirovljenike – nema nikakve brige, sredstva će biti osigurana i isplata mirovine nije pod znakom pitanja”, poručio je Marić.

Istaknuo je i kako je osnovica plaće porasla više od 11 posto svim državnim i javnim službenicima, te da Vlada i u idućoj godini planira daljnje povećanje osnovica.

Koliki je pokrivač, toliko se možemo pokriti

“Ne zagovaram uranilovku, kako se kolokvijalno zove, ali da bismo riješili uranilovku moramo otvoriti uredbu o složenosti poslova i koeficijentima. Međutim, dok se to napravi nećemo čekati i išli smo sa tim osnovicama”, rekao je ministar na upit Anke Mrak Taritaš (Glas) kako misli odgovoriti na niz najavljenih prosvjeda za povećanje plaća.

“Koliki je pokrivač, toliko se možemo pokriti, to je odgovor i na plaće i sve ostalo”, zaključio je Marić.

Na upite zastupnika o velikim dugovima u zdravstvu unatoč povećanju proračuna i doprinosa za zdravstvo Marić je branio ministra zdravstva Milana Kujundžića ustvrdivši da  je zdravstveni sustav u Hrvatskoj  kvalitetan u usporedbi s drugim zemljama.

“Jako malo zemalja ima takvu kvalitetu, dostupnost i raspoloživost zdravstvenih usluga ali, s druge strane, financijski aspekt je nešto na što svi skupa trebamo staviti pozornost”, kazao je.

Smanjen udio javnog duga u BDP-u

Ministar se osvrnuo i na smanjenje PDV-a na prehrambene proizvode, koje nije dalo očekivane rezultate.

“Da budemo iskreni, nismo ni očekivali da će u potpunosti doći do pada tih cijena, ali voće i meso su pojeftinili, dok su povrće i riba poskupili. To samo pokazuje da nije sve baš samo isključivo u domeni porezne politike”, kaže Marić.

Pohvalio se da je u zadnje tri godine udio javnog duga u BDP-u smanjen za gotovo 10 postotnih bodova te da se smanjuje četiri puta brže nego što se od nas očekuje po mastriškim kriterijima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Oleg Butković: Ide ‘renesansa’ na hrvatskoj obali, ulažemo oko 100 milijuna eura u naše luke

Objavljeno

na

Objavio

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je u četvrtak da će se u gradnju luka na Jadranskome moru uložiti 100 milijuna eura.

“Ide ‘renesansa’ na hrvatskoj obali, ulažemo oko 100 milijuna eura u projekte izgradnje luka, uglavnom županijskih luka, i svi projekti koji su spremni uglavnom se odobravaju – zasad ih je 15 na Jadranu”, rekao je Butković i dodao kako očekuje da će i Krilo-Jesenice vrlo brzo pripremiti projektnu dokumentaciju potrebnu za gradnju luke.

Ministar Butković dodijelio je danas na Pomorskom fakultetu u Splitu 33 stipendije za studente i učenike pomorskih fakulteta i škola u Splitu, Šibeniku i Zadru u povodu sutrašnjeg Dana pomoraca i brodaraca i njihova zaštitnika – Sv. Nikole.

“Visina stipendije za učenike je 800 kuna na mjesec, a za studente 1200 kuna i mislim da je to dobro”, rekao je Butković.
Podsjetio je kako je proteklih godina padao interes za pomorska zanimanja u Hrvatskoj, ali sada se stanje popravlja.

“Svi bismo voljeli da imamo puno više brodara, ali evo borimo se i za Jadroplov i za sve naše brodarske kompanije”, poručio je Butković.
U povodu Dana pomoraca danas je Splitu za sve umrle pomorce i brodarce bačen vijenac u more.

Dan pomoraca i brodaraca obilježit će se večeras i svečanom akademijom u hotelu “La Meridien Lav” u Podstrani, gdje će se sutra održati i konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Mate Rimac najavio otvaranje R&D pogona u Velikoj Britaniji

Objavljeno

na

Objavio

Kad već neće autoindustrija k nama, možda naši predstavnici krenu sa širenjem u inozemstvo. Ostvari li se najava Mate Rimca, njegova će kompanija imati pogon za istraživanje i razvoj smješten negdje u Velikoj Britaniji

Prošloga je tjedna Mate Rimac boravio u Londonu kako bi prisustvovao potpisivanju ugovora o ekskluzivnom zastupstvu njegove kompanije u Velikoj Britaniji.

Partner i zastupnik Rimac Automobila na Otoku je postala kompanija HR Owen, koja planira u mjestu Hatfield otvoriti i poseban izložbeni salon i tzv. “experience centar” u kojem će se Rimčeva vozila moći pogledati i doživjeti, javlja Bug.

Tom prilikom osnivač Rimac Automobila dao je i intervju za britanski Autocar u kojem je govorio o svojim planovima za širenje poslovanja.

Izjavio je tako da voli raditi s Britancima, da su oni jadni od najboljih i najpragmatičnijih inženjera u Europi, te da baš iz tog razloga planira otvoriti centar za istraživanje i razvoj upravo u Velikoj Britaniji.

Od drugih novosti, u ovom smo intervjuu saznali da će proizvodnja C_Two početi prije kraja ove godine, a da će finalna inačici biti ponešto drugačija od najava.

Imat će ipak jednostupanjski umjesto najavljivanog dvostupanjskog mjenjača, te da će prije puštanja u prodaju dobiti i novo ime. Koje – u Rimac Automobilima još nisu odlučili. Svjetsku bi premijeru produkcijski model C_Two (ili kako će se već zvati) trebao doživjeti na proljeće, na ženevskom sajmu automobila.

 

Mate Rimac: Sad smo već na 600 zaposelnika, gradimo novu tvornicu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari