Pratite nas

Gospodarstvo

Ministar Marić: Moramo raditi na jačanju domaće proizvodnje i smanjivanju uvozne ovisnosti

Objavljeno

na

Europska komisija povećala je procjenu rasta hrvatskog gospodarstva za prošlu godinu s 2,9 na tri posto, a misli da će nam BDP u ovoj godini rasti za 2,6 posto, dok za sljedeću predviđa rast od 2,3 posto. Očekuje se i daljnji pad nezaposlenosti te snažan rast investicija na račun započetih EU projekata. Komisija navodi kako bi domaća potražnja trebala ostati glavni pokretač gospodarskog rasta Hrvatske jer bez obzira na rast izvoza još brže raste uvoz.

Ministar financija Zdravko Marić gostujući u RTL-u Danas kazao je kako na vrhu prioriteta mora biti smanjenje uvoza.

“To je jedna od ključnih strukturnih slabosti hrvatskog gospodarstva. Moramo raditi na jačanju domaće proizvodnje i smanjivanju uvozne ovisnosti. Jedino na taj način možemo dalje povećati stopu rastu. Ta uvozna ovisnost je ono što svi trebamo staviti na vrh same ljestvice prioriteta”, istaknuo je Marić.

Marić je u srijedu objavio da bi temeljem novih uredbi o trošarinama, koje će uskoro biti upućene u javnu raspravu, cigarete mogle poskupjeti za dvije kune po kutiji, jaka alkoholna pića za dvije-tri kune po litri, dok bi kod bezalkoholnih pića poskupljenje bilo samo za ona s većim udjelima šećera.

“Ove godine na temelju toga očekujemo nešto preko 400 milijuna kuna prihoda, obzirom da će uredba tek kasnije skupiti na snagu. Inače je mjerom na cijelu godinu predviđeno 500 milijuna kuna. To nije iznenada, budžetirano je u proračunu”, rekao je Marić.

Ipak, pod trošarine neće vino i pivo: “Vino nismo nikada oporezivali, nadam se da ni nećemo. Oporezivanje bezalkoholnih pića ide više od dva desetljeća godine, a sada smo umalo unaprijedili način, daje se jedan stimulativniji porezni tretman za pića koja imaju manje šećera. A što se tiče jakih alkoholnih pića, samo Bugarska ima niže oporezivanje od nas”.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je za manjak od milijardu kuna u gradskoj blagajni okrivio poreznu reformu. Marić kaže da je razgovarao s Bandićem te da su razgovarali i njihovi timovi

“Izuzev zadnje mjere za mlade, sva zadiranja su bila kompenzirajuća za jedinice lokalne samouprave. Svugdje moramo gledati i prihodovnu i rashodovnu stranu”, kazao je Marić.

Što se tiče Nacionalnog plana reformi, u njemu nema poreza na nekretnine, Marić je rekao da do kraja mandata Vlade neće biti gotova ni Uredba o plaćama.

“U ovom mandatu nije predviđen zakon o nekretninama, a što će bit poslije, vidjet ćemo. Što se tiče Uredbe o plaćama, mislim da neće biti gotova do konca mandata. Treba nam jedno određeno vrijeme i moramo si dati truda. Postavljam pitanje svima: jesmo li štrajkovima riješili problem plaća? Ja mislim da nismo, trebamo zajedno raditi na tome”, kaže Marić.

Predsjednica na odlasku, Kolinda Grabar-Kitarović zatražila je ured nakon mandata, a Marić kaže da se još ne može točno reći koliko će on koštati porezne obveznike.

“Dobili smo zahtjev, no detalji nisu poznati. Mogu se voditi jedino dosadašnjim iskustvima: Stjepan Mesić je svojedobno imao Ured bivšeg predsjednika, za prvu godinu je bilo predviđeno 1,7 milijuna pa je to rebalansom smanjeno to na 1,2 milijuna, idućih godina je to bilo milijun kuna. Vidjet ćemo kako će to biti”, kazao je Marić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Predstavnik RH bio za pokretanje Aluminija, vlada FBiH protiv ponude

Objavljeno

na

Objavio

Opunomoćenik hrvatske vlade i dio malih dioničara glasovali su u petak na sjednici skupštine posrnulog mostarskog Aluminiju za prihvaćanje prijedloga izraelsko-kineskog konzorcija o pokretanju proizvodnje, no većina, uključujući vladu Federacije BiH, odbila je tu ponudu.

Kako su u subotu objavili tiskani mediji u BiH, na izvanrednoj sjednici skupštine dioničara Aluminija, predstavnik hrvatske vlade Martin Čadež glasovao ja za prihvaćanje plana grupacije koju predvodi MT Abraham iz Tel Aviva o davanju u najam pogona mostarskog Aluminija i postupnoj obnovi proizvodnje.

Čadeža je za sudjelovanje na sjednici skupštine dioničara ovlastio potpredsjednik vlade RH i ministar financija Zdravko Marić. Hrvatska vlada u vlasničkome udjelu mostarske kompanije ima 12 posto.

Ukupno je 22 posto dioničara glasovalo za prihvaćanje ponude izraelsko-kineske grupacije. Po riječima Stipe Buljana, opunomoćenika vlade Federacije BiH, koja u Aluminiju ima najveći pojedinačni udjel od 44 posto, većina malih dioničara i on osobno su glasovali protiv nove ponude o davanju u najam pogona.

Buljan je pojasnio da je dobio naputke od vlade Federacije BiH koja se dan ranije odbila suglasiti se s novom ponudom o najmu dijela pogona Aluminija čime bi se, po njihovim tvrdnjama, obvezala subvencionirati plaćanja električne energije, te preuzeti druge obveze, a ocijenila je iznimno malim iznos od 15.000 eura koliko bi mjesečno izraelsko-kineska grupacija plaćala za korištenje postrojenja.

Buljan je pojasnio kako su uočene brojne ‘tehničke pogreške’ u ponudi MT Abraham Group. On je odbacio mogućnost da se prihvati navodni zahtjev izraelsko-kineske grupacije za oslobađanje od plaćanja električne energije u roku od pet godina. “To je nešto što je neprovodivo“, dodao je Buljan.

On je ocijenio iznimno lošim za Bosnu i Hercegovinu što je došlo do prestanka rada nekadašnjeg mostarskog giganta.
„Tek sad je jasno što za BDP znači i što je značio ‘Aluminij’.

Pokazatelji kažu da imamo značajan pad, te da su brojne kompanije revidirale planove“, dodao je je Buljan.

Ova je kompanija dugi niz godina bila najveći izvoznik u BiH i okosnica gospodarstva u Hercegovini. Njezinim gašenjem bez posla je ostalo 900 ljudi.

Proizvodnja je obustavljena u srpnju prošle godine, nakon što su pogoni isključeni s napajanja električne energije zbog dugovanja koja su premašila 220 milijuna eura.

Mostarski Aluminij je nakon teških ratnih razaranja upravo uz potporu vlade RH bio ponovno pokrenut 1997. godine. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

DZS: Krajem siječnja 1,52 milijuna zaposlenih, stopa nezaposlenosti 8,4 posto

Objavljeno

na

Objavio

Krajem siječnja u Hrvatskoj je bilo 1,52 milijuna zaposlenih, što je 1,4 posto ili 21.123 osoba manje nego krajem prosinca, a stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 8,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na siječanj 2019., broj zaposlenih bio je za 2,3 posto veći.

Po podacima DZS-a, krajem siječnja ove godine u pravnim je osobama bilo zaposleno 1,3 milijuna osoba, što je 1,4 posto ili 18.089 osoba manje nego mjesec dana prije i 2,4 posto više nego u siječnju prošle godine.

Na mjesečnoj razini najviše je, za 2,8 posto, porastao broj zaposlenih u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, na ukupno 100.800 osoba.

Istodobno je broj zaposlenih najviše pao u ugostiteljstvu i turizmu, za 12,2 posto, na 71.949 zaposlena.

Broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji, koja zapošljava najviše ljudi, je smanjen 1,1 posto, na 226.088 osoba, a u trgovini na veliko i malo za 0,8 posto, na 204.332 osobe.

Na godišnjoj razini najviše je porastao broj zaposlenih u graditeljstvu, za 9,7 posto, a najviše je pao broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji, za 0,9 posto.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem siječnja bilo 183.505 zaposlenih, što je 1,6 posto manje nego u mjesecu ranije.

Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika je pao 0,2 posto, na 19.176.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem siječnja bilo je registrirano 139.924 nezaposlenih osoba, što je za 6,2 posto više u odnosu na prosinac, i 11,9 posto manje nego u siječnju 2019. godine.

Stopa registrirane nezaposlenosti, izračunata kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, u siječnju je iznosila 8,4 posto te je bila za 0,5 postotna boda viša nego u prosincu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari