Pratite nas

Politika

Ministar Marić: U 2020. dogoditi će se efekt rasta plaća u tri navrata po 2 posto

Objavljeno

na

U emisiji “A sada Vlada” gostovao je ministar financija Zdravko Marić.

Zdravko Marić kaže “kako je pretpostavka” da prijedlog proračuna ide u četvrtak na Vladu. Lome se koplja posljednjih dana oko plaća za prosvjetare te oko podrške HNS-a prijedlogu proračuna.

– Okvir je već tu. Proračun je stvarno u svom nekom opsegu, izuzetno velik, ima puno stvari. Mi smo se zasad fokusirali samo na jedan segment koji ne umanjujem. Dapače, u konačnici, vidjet ćete u prijedlogu proračuna kada ga budemo prezentirali, dvije stavke koje bilježe rast iz godine u godinu. Dvije stavke koje su u porastu – mirovine i plaće. To su dvije stavke koje imaju najveću zastupljenost u proračunu, smatra Marić.

Ministar financija dodaje da će se u 2020. dogoditi efekt rasta plaća u tri navrata po 2 posto.

– Jedina stvar koju imamo za raspraviti s predstavnicima sindikata jest dinamika.

Na upit voditeljice je li ukalkulirao u rebalans proračuna i trošak za prijevremene parlamentarne izbore, Marić odgovara:

– Trošak prijevremenih parlamentarnih izbora nije predviđen u rebalansu. Rebalans je pripremljen, ali ne za izbore. Možemo očekivati da će proračun za ovu godinu biti bolji.

Zdravko Marić istaknuo je kako će biti zabilježen rast proračuna za 3,2 posto, s obzirom na visinu od 140 milijardi kuna.

– Europski fondovi doprinijet će rastu proračuna za 3,2 posto. Europski fondovi su isključivo namjenski fondovi, ne može se koristiti ako je u ugovoru već namijenjeno. Dosta će biti ulaganja u infrastrukturu, to je već bio jedan od većih reformskih iskoraka. Pogotovo kad su u pitanju autoceste.

Marić ističe kako će se pažljivije graditi u budućnosti, planski, a ne po popisu želja, te da ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković radi odličan posao.

Ministar financija također smatra kako se treba sve poduzeti da sustav zdravstva bude održiv.

Vezano za dugovanja HŽ-a, Marić kaže kako je HŽ-dugogodišnja tema i problem te da dug HŽ-a nije u rangu dugovanja Uljanika.

Marić je komentirao i sve veći problem uvoza robe te narušavanje domaćeg proizvodnog tržišta.

– Evidentno je da imamo još puno izazova u gospodarstvu. Potrebno je jačati domaću proizvodnu komponentu, imamo velik izvozni potencijal, dodaje Marić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković: Čudno mi je da predsjednik ne poštuje zakonski okvir o Danu državnosti

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak da mu je žao, ali i “jako čudno da predsjednik Republike Hrvatske ima stav koji “gotovo ne poštuje pozitivne zakonski okvir koji je donio Hrvatski sabor, a to je da je Dan državnosti 30. svibnja.”

Plenković je u intervjuu za Media servis ponovio i da je mogući Milanovićev neizlazak na izbore poruka Bernardiću i onima koji su glasali za njega na predsjedničkim izborima ali, kaže, to nije njegov problem.
Upitan hoće li predsjednik države doći na sutrašnji program u povodu Dana državnosti, premijer je rekao da su oni pripremili program koji kreće s polaganjem vijenaca na Mirogoju, a nakon toga je predviđena sveta misa u crkvi sv. Blaža na kojoj, koliko je on čuo, Milanović neće biti.

“Onda je predviđen program na Trgu sv. Marka gdje ćemo mi isto biti, a čuo sam da on neće biti, bit će i plotuni s Medvedgrada, njih 30 za 30 godina hrvatske državnosti, a navečer i koncert ispred HNK gdje ćemo mi biti, a čuo sam da on ni tamo neće biti”, dodao je.

Plenković je komentirao i zbog čega je Dan HV obilježio u srijedu, a ne u četvrtak kao Milanović kada se taj dan obilježava. “Dulje sam planirao s MORH-om da dođem na otvaranje velikog hotela za polaznike i profesore na Hrvatskom vojnom učilištu u koji investirala naša vlada kao što je investirala u HV cijeli ovaj mandat”, ustvrdio je.

Plenković je rekao i da do njega ne dolaze sadržaji iz novinarskih grupa, niti mu visoki novinarski izvori otkrivaju što se piše. “To znaju svi novinari, neka vam bilo tko kaže s kim ja to imam komunikaciju”, istaknuo je. (Hina)

Plenković: Nema nedodirljivih i naša poruka je jasna: dosta je korupcije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Krešimir Sučević Međeral ipak neće na izbore?

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što je sredinom ovog mjeseca na tiskovnoj konferenciji za medije politička stranka Radnička fronta otkrila da će na njihovoj listi kandidata za parlamentarne izbore biti poznati lovac Krešimir Sučević Međeral, sada je došlo do obrata.

Prije nešto više od dva tjedna na Strossmayerovu trgu, točnije ispred spomenika Strijeljanje talaca Frane Kršinića u Zagrebu, stranka Radnička fronta, koja je u utrci za parlamentarne izbore, održala je tiskovnu konferenciju.

Govorili su dobro poznati članovi stranke Katarina Peović, kandidatkinja RF-a na predsjedničkim izborima 2019., trenutni rotacijski zastupnik RF-a u Gradskoj skupštini David Bilić i poznati lovac iz kviza “Potjera” te kvizaš Krešimir Sučević Međeral, a svo troje su budući kandidati te stranke na parlamentarnim izborima.

Barem je tako trebalo biti. Naime, kako doznaje Večernji list daljnji angažman Sučevića Međerala u Radničkoj fronti, odnosno u utrci za parlamentarne izbore s tom strankom došao je na “dnevni red” u raspravi između kvizaša iz Potjere i uredništva HRT-a, a o svemu je Večernjem listu ispričao i David Bilić.

– Došlo je do turbulencija u njegovu daljnjem djelovanju jer je HRT reagirao pa on to s njima najprije mora riješiti – rekao nam je Bilić u telefonskom razgovoru, a Krešo potvrdio: “Upravo tako, ne mogu potvrditi daljnje djelovanje dok ne razgovaram s uredništvom.”

Nakon toga Večernji list dobio je i komentar urednika “Potjere” Igora Grkovića: – Njemu nitko ne brani da se politički angažira, ali bi u tom slučaju morao zamrznuti status na televiziji. Svakako bismo voljeli da je s nama, ali mora vidjeti sa strankom je li potrebno da se pojavljuje u kampanji i na listama.

Podsjetimo, u nedavnom razgovoru nakon tiskovne konferencije gdje je čelnica stranke Katarina Peović obznanila da se lovac nalazi na njihovoj listi, on nam je otkrio kako je do tog došlo: “Jučer sam razgovarao s ovima iz RF-a i pitali su „Možemo te staviti na listu?“, rekao sam: „Možete“. Nisam stigao to ni reći ženi – kazao je.

Ipak, oprezno se Sučević-Međeral ograđuje rekavši da će njegova kandidatura opstati, ako se izbori raspišu do kraja mjeseca, ali da se na period nakon toga ne obvezuje daljnjim političkim angažmanom.

Lovac iz popularnog kviza ‘Potjera’ tvrdi kako žrtve na Bleiburgu nisu bile nevine

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari