Connect with us

Politika

Ministar Marić: Vlada prepoznala potrebu demografske i gospodarske revitalizacije Banovine

Objavljeno

on

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je u utorak tijekom saborskog aktualnog prijepodneva kako je Vlada prepoznala potrebu gospodarske i demografske revitalizacije Banovine.

„Prije početka koronakrize stopa nezaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji bila je dvaput veća od one u ostatku Hrvatske. Vlada je u svom programu prepoznala da će posebnu pozornost posvetiti Banovini kao i nekim drugim dijelovima Hrvatske”, kazao je Marić odgovarajući nezavisnoj zastupnici Marijani Petir koja je upozorila na nizak standard na tom području i potrebu zadržavanja mladih.

“Govorimo o fizičkoj obnovi, obnovi kuća, ali isto tako i i gospodarskoj i demografskoj revitalizaciji”, dodao je Marić.

Podsjetio je pritom i na nedavno vladino imenovanje radne skupine na čelu s ministrima Natašom Tramišak i Tomislavom Ćorićem koji će se baviti tim pitanjima.

Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman na upit Garija Cappellija (HDZ) o daljnjim odnosima Hrvatske sa SAD-om kazao je kako se uskoro očekuje izuzeće od viznog režima.

„Očekujemo da uskoro državno tajništvo donese službeni podatak da je država ispunila zahtjev od ispod tri posto odbijenih zahtjeva, neslužbeno 2,7 posto, što će omogućiti hrvatskim građanima turistički i poslovni odlazak u SAD bez vize”, najavio je Grlić Radman.

Osim toga kazao je kako se očekuje i potvrđivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja što će omogućiti bolju suradnju u gospodarstvu.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, na upit Žarka Tušeka (HDZ) o pomoći gospodarstvu na području pogođenom potresu, kazao je da je njegovo ministarstvo na svojim stavkama iznašlo 10 milijuna kuna interventnih sredstava koja će se iskoristiti za sanaciju šteta mikro i malim poduzetnicima te obrtnicima.

„Ideja da im se s interventnih 30 tisuća kuna pomogne u prvoj fazi u kojoj je njihovo poslovanje onemogućeno uslijed kvarova na opremi i uništenja opreme, da zamjene svoju opremu”, kazao je Ćorić. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari