Pratite nas

Politika

Ministar Marić: Zahtjevi za povećanjem plaća su izazov, koji je u ovo doba logičan i očekivan

Objavljeno

na

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je u srijedu, uoči sjednice užeg kabineta Vlade, da u pregovorima o povećanju plaća u zdravstvu u Vladi nisu zanemarili prosvjetare, ali ni ostale javne službe s kojima još moraju sjesti za stol.

“Ne zanemarujemo učitelje, kao i sve ostale službe. I dalje ćemo razgovarati, specifična je situacija zbog dodatne teme koja nije bila planirana, prosvjetarima kolektivni ugovor traje još tri godine. Zdravstvu je istekao. Podsjećam, prije deset dana svima je povećana osnovica za dodatnih dva posto, mi smo spremni za daljnji dijalog”, poručio je Marić.

Dodao je kako su svi zahtjevi za povećanjem plaća izazov koji je “u ovo doba logičan, razuman i očekivan”.

“Ne možemo zanemariti sve, ne samo izazove, već i naše prioritete, ali i mogućnosti koje imamo. Ugroziti javne financije nekom mjerom nije dobro, a ove pojedinačne stvari ne bi trebale dovesti do takvih okolnosti”, kazao je Marić.

Na pitanje hoće li na kraju svima u javnim službama povećati plaće zbog nadolazećeg izbornog razdoblja odgovorio je kako to ne zna, to ovisi o puno toga.

“Vodimo kvalitetan dijalog i politiku koja u konačnici pokušava detektirati izazove i probleme te dati svoj doprinos i poticaj kako se neke stvari treba ispraviti. Ako netko misli da se sve krije u nedostatku financija, to nije prihvatljivo”, objasnio je Marić.

Vlada mora svesti financije na mogućnosti koje javne financije mogu podnijeti

Dodao je kako Vlada mora sve financije svesti na ukupne mogućnosti koje javne financije mogu podnijeti, to je njezina obveza prema poreznim obveznicima.

Slično je komentirao i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, koji se nada napretku u pregovorima sa zdravstvenim radnicima već ovoga petka.

“U petak je nastavak pregovora sa sindikatima zdravstva i mislim da će se tada donijeti neki zaključci”, kazao je Aladrović.

Na pitanje slaže li se sa dogovorenih sedam posto povećanja plaća u zdravstvu nije konkretno odgovorio.

“Mislim da ćemo se naći na nekakvim granicama o kojima smo ranije razgovarali. Najizglednija mogućnost je tih sedam posto, odnosno tri plus četiri”, kazao je Aladrović.

Dodao je kako su postotci podijeljeni te da “nije samo sedam posto svima linearno, nego je povećanje po određenim dodatcima”.

Sa sindikatima prosvjetnih radnika za stol će sjesti slijedeći tjedan, najavio je Aladrović. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Šuker: HDZ je taj koji na 65 godina vraća granicu za odlazak u mirovinu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

HDZ je taj koji na 65 godina života vraća granicu za odlazak u starosnu mirovinu, svidjelo se to nekome ili ne, uzvratio je u četvrtak u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju Ivan Šuker (HDZ) na žestoke oporbene kritike Vladine mirovinske politike.

Oporbene je kolege prozvao da su “trčali” potpisati zahtjev Građanske inicijative “67 je previše”, a sada će, kaže, glasovati protiv zakona koji je taj zahtjev uvažio.

Ako u petak ne stisnete zeleni “gumb” i ako zakon ne donesemo jednoglasno, znači da hrvatskim građanima niste govorili istinu, poručio je Šuker kolegama.

Izmjenama koje je u spomenutom zakonu predložila Vlada, na 65 godina života vraća se granica za starosnu mirovinu i smanjuje penalizacija za ranije umirovljenje. Vlada je tako ispunila zahtjeve 750 tisuća građana, koji su potpisali peticiju sindikalne inicijative “67 je previše”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, dodajući da će se o zakonima, koje je vlada povukla, a koji bi omogućili dulji ostanak u svijetu rada razgovarati sa socijalnim partnerima kako bi se pronašao najbolji prijedlog.

Oporba: Potpisi protiv politike koja se vodi

Oporba kritizira Vladinu mirovinsku politiku, tvrdi da su potpisi skupljeni za inicijativu “67 je previše”, njih 750 tisuća, zapravo bili potpisi protiv politike koja se vodi u državi, protiv povlaštenih mirovina, pokazatelj da je Vladina mirovinska reforma bila potpuni promašaj.

Građani su rekli Vladi ‘dosta, palac dolje!’ poslali su joj poruku i o mirovinskoj reformi i o visini mirovina, kaže Gordan Maras (SDP) i navodi kako više od milijun umirovljenika ne može dostojanstveno živjeti od svog rada. Građani su potpisali i zbog revolta kako se politika vodi, kako se premijer i predsjednica odnose prema građanima, ustvrdio je Maras.

Mirando Mrsić (Demokrati) pak te potpise vidi i kao potpise protiv povlaštenih mirovina i ponavlja svoj stav kako je nužno iz mirovinskog sustava maknuti mirovine koje nisu vezane uz rad, odnosno ponovno razdvojiti mirovine. Samo tako radničke se mogu povećati između 10 i 20 posto, tvrdi Mrsić, i navodi kako će povećanje prava i ‘bujanje braniteljskih mirovina’ uništiti sustav.

Zakon o kojem raspravljamo priznanje je da je mirovinska reforma bila potpuni neuspjeh i promašaj, kaže Robert Podolnjak (Most) kojem je jedini “mogući scenarij” da Sabor prihvati taj zakon u istovjetnom tekstu kako ga je Inicijativa “67 je previše” uputila građanima na potpis.

Hrvoje Zekanović (Hrast) Vladi poručuje da bi “kuću trebalo graditi od temelja”. Umjesto da radimo na demografskoj obnovi, da sutra imamo radnu snagu, nekome padne na pamet da produžujemo radni vijek na 67, 70 godina, pa ćemo onda invalide i starce, senilne starce držati da rade, je li to normalno, zapitao se zastupnik i poručio da, ako ima novca za propala brodogradilišta, treba ih biti i za mlade hrvatske obitelji.

Hrelja: Zaradit će pomoćnica ravnatelja HZZO-a

Silvano Hrelja (HSU) Vladi predbacuje da je uvela bonifikaciju za dulji ostanak u svijetu rada od 65. do 70., a “ukinula” od 60. do 65. godine. Kome je to namjenjeno? Pravnicima, sucima, liječnicima, zapitao se Hrelja te ustvrdio kako će “lijepo zaraditi pomoćnica ravnatelja HZZO-a, koja ima 71 godinu i nezamjenjiv je državni dužnosnik, baš će joj lijepo pasti ovih 20, 4 posto veće mirovine”, izjavio je Hrelja.

Ministar Aladrović objasnio je pak da je stimulacija kasnijeg odlaska u starosnu mirovinu jedan od bitnih elemenata reforme, radi čega je tzv. bonifikacija povećana sa 0,15 na 0,34 posto za svaki mjesec kasnijeg odlaska u mirovinu. Cilj je, istaknuo je, nagraditi duži rad i omogućiti veće mirovine koje za pet godina dužeg rada mogu biti veće za 20,4 posto.

Hrg: Politička amnezija

Vladin potez ‘brani’ i Branko Hrg (HDS). Neprihvaćanje volje građana bilo bi nerazumno, Vlada je slušala glas građana i postupila razumno, rekao je zastupnik, primijetivši i kako je politička amnezija zanimljiva stvar.
Mrsić je, kada je bio ministar, predložio rad do 67 godine i ne mogu shvatiti da sada govori kao da se ništa nije dogodilo, naglasio je Hrg. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Ministar Kujundžić: Nekima treba osigurati privikavanje na istinu o sebi

Objavljeno

na

Objavio

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, uoči sjednice Vlade komentirao je jučerašnju osmosatnu saborsku raspravu o povjerenju.

“To su ljudi koji se vole bacati blatom, a kad dobiju istinu o sebi, tko su bili u prošlosti postanu jako tužni i depresivni i mislim da im moramo osigurati emocionalnu zaštitu”, rekao je Kujundžić.

“Trebat će im osigurati odvikavanje od bacanja blatom, a privikavanje na istinu o sebi”, dodao je ministar.

Podsjetimo, saborska rasprava o prijedlogu opoziva ministra zdravstva Milana Kujundžića završila je u četvrtak nešto poslije ponoći, nakon što je osam sati oporba napadala Kujundžića zbog neodrživog stanja u zdravstvenom sustavu, a branila ga je parlamentarna većina i sam premijer Andrej Plenković koji je poručio da će Kujundžić ostati ministar u njegovoj vladi.

U raspravi u kojoj je oporba prozivala ministra zdravstva zbog izostanka reformi, na trenutke je zaiskrilo između Kujundžića i oporbenih zastupnika kojima on nije ostao dužan.

Ministre, vi ste jedna teška politička kukavica, za razliku od mene. I nemojte se skrivati iza mene. Mogli ste promijeniti reprezentativnost u Zakonu o reprezentativnosti. To govori da ste nesposoban ministar. Jer ako ne valja, onda ste to trebali promijeniti u ove četiri godine. Trebali ste se dogovoriti sa sindikatima, a i sami znate da oni kažu da 20 posto ne može biti 10 posto. Politička kukavica jeste i ostat ćete”, poručio je Mirando Mrsić na što mu je Kujundžić odgovorio:

Istina je da sam politička kukavica. Nisam u gimnaziji bio u partiji, nisam bio šef partije na fakultetu, nisam bio partijski kadrovnik na Rebru. U tome smislu jesam kukavica. A što se tiče medicine, vi znate gdje smo ja i vi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari