Pratite nas

Pregled

MINISTAR MEDVED U BUJICI: “Radije bih bio na srbijanskoj optužnici, nego u Vladi Zorana Milanovića!”

Objavljeno

na

Ministar branitelja, general Tomo Medved u Bujici je komentirao snimku razgovora šefa SDP-a Zorana Milanovića i predstavnika braniteljskih udruga: – Milanović mi na snimci djeluje kao da nije sav svoj, no veći je problem kada takav čovjek ima ambiciju postati predsjednik Vlade! Istina, on nema izgleda, ali bi za državu bilo jako opasno da uspije!

Ministar branitelja komentirao je i Milanovićevu izjavu, prema kojoj nema ništa protiv da Medved ostane ministar i ako SDP dođe na vlast. Na pitanje voditelja – gdje bi radije bio – u Milanovićevoj vladi ili na srbijanskoj optužnici, Medved je rekao da Milanović posve sigurno neće biti u prilici sastavljati vladu, niti bi on u njoj bio i da bi radije izabrao ovo drugo što je ponuđeno, iako nije jednostavno biti niti na srbijanskoj optužnici! Ministar Medved je primjetio da na razgovoru Milanovića i branitelja nije bilo Freda Matića, što znači da ga se je Milanović na neki način odrekao i priznao da je vodio pogrešnu politiku prema hrvatskim braniteljima.

U Bujici su pušteni najzanimljiviji dijelovi tajne snimke s Iblerova trga, a razgovor Milanovića i predstavnika branitelja uspoređen je s jednim filmom. To me sve podsjeća na onaj film ‘Večera s idiotom’ – izjavio je voditelj. Zoranu Milanoviću je zbog obrane pozdrava „Za dom – spremni“ i demonstriranih stavova, u Bujici čak ironično predloženo da sada može ući u HSP i postati objedinitelj svih pravaških stranaka, a nazvan je i „kraljem luđaka“.

MEDVED: ŠTO JE MILANOVIĆ RADIO ČETIRI GODINE?!

MEDVED: Kada slušamo Milanovića, imamo se prilike uvjeriti da ima jedno komplicirano obiteljsko stablo. Čudne grane neke… Njegovo ponašanje je nedopustivo, a takav vokabular ne očekujemo ne samo od političara na jednoj visokoj razini, takav vokabular ne očekujemo čak niti od običnog građanina! Nakon takvih izjava očekivati od naroda potporu za vođenje države je nezamislivo. Slično je Milanović nastupao i u četiri godine kada je bio premijer, samo su tada mnogi bili slijepi i to nisu vidjeli. Riječ je o osobi koja nije za obnašanje najodgovornijih dužnosti u ovoj državi.

Čini se da je Milanović krenuo u sveobuhvatnu akciju prema braniteljima. Prvo je razgovarao s Dečakom, potom je u Vukovaru od strane Milanovićevih satelita naručen napad na gradonačelnika Penavu, a sada i ovi razgovori… Medved je komentirao: – Ovdje prepoznajem jeftini populizam, pokušaj dodvoravanja braniteljskoj populaciji pred izbore, od strane Milanovića koji je imao prilike četiri godine probleme branitelja prepoznati i riješiti, no to nije činio, nego im je još više zakomplicirao život. Sjetimo se samo njegovih izjava da je to povlaštena kasta, da se radi o ljudima koji su neobrazovani, koji smrde, da je u rat išla sirotinja… Da ne postoje nikakvi problemi u braniteljskoj populaciji, a sada ovakav pokušaj dodvoravanja! Jedina dobra stvar je to što je Milanović sada napokon priznao da postoje problemi i da su branitelji bili u pravu.

Ministar branitelja komentirao je i iznenadne ekstremne, antisrpske izjave Zorana Milanovića: – To su iznimno opasne izjave, ni u kom slučaju on ne smije doći u mogućnost da vodi naš narod. Mi smo imali Domovinski rat, obrambeni i oslobodilački. U tom smo se ratu oslobodili od velikosrpske agresije i danas, 2016. godine sa svim zemljama u susjedstvu moramo graditi dobrosusjedske odnose, otvorena pitanja rješavati dijalogom za političkim stolom, a ne ići u rat protiv svih, kako bi to iz osobnih razloga htio Milanović.

MILANOVIĆ JE ZABORAVIO HVO!

Komentirano je i pitanje srbijanskih optužnica: – Milanović je bio premijer i imao je četiri godine mogućnost riješiti pitanje otpužnica. Mi smo ih vrlo ozbiljno shvatili. Kao ministar branitelja, zatražio sam od ministra pravosuđa da nam ih dostavi. One su zaprimljene još 2011. godine od Srbije. Riječ je, ne samo o optužnicama, već i o presudama protiv hrvatskh branitelja, među kojima ima i smrtnih presuda! Sve je to sastavljeno temeljem iskaza koji su iznuđeni tijekom mučenja u srbijanskim logorima. To je sve skupa apsolutno neprihvatljivo. Obavijestil smo osobe s optužnica i stavili se na raspolaganje svima. Poduzeli smo konkretne korake i podnijeli zahtjev Srbiji da se to sve stavi izvan snage. To je način na koji se ozbiljno rješavaju problemi, a nikako ne ovakvim uličarskim prijetnjama.

Ministar Medved je osudio Milanovićevo negiranje Bosne i Hercegovine kao države, a voditelj je podsjetio da je šef SDP-a zajedno s Fredom Matićem, činio sve kako se ne bi riješio status veterana HVO-a, a sada se i njima populistički dodvorava: – Milanović je još dok je bio predsjednik Vlade nastojao Hrvatsku posvaditi sa svim susjedima i cijelom EU. Hrvati su u BiH konstitutivan narod i negirati BiH kao državu, znači negirati i konstitutivnost hrvatskog naroda! On za HVO nije učinio ništa, a mogao je. Mi smo u ministarstvu oformili čak 11 projektnih skupina s ciljem donošenja jedinstvenog Zakona o hrvatskim braniteljima, unutar kojeg će se riješiti i svi problemi veterana HVO-a. Status pripadnika HVO-a je nama jedno od najvažnijih pitanja i na rješavanju tog statusa rade upravo bivši pripadnici i stradalnici HVO-a, koje su oni sami predložili.

Ministar je govorio i o Milanovićevim podcjenjivačkim izjavama na račun Albanaca: – Ovo je nevjrejojatno, vrlo opasno i ludo! Sjetimo se samo koliko veliki broj Albanaca je s Kosova došao 1991. godine braniti Hrvatsku. Koliko veliki broj Albanaca imamo još kao nestale hrvatske branitelje. Osobno sam, s ministrom kulture Hasanbegovićem, nedavno bio na Kosovu i ispratio posmrtne ostatke trojice Albanaca koji su ratovali za Hrvatsku u Domovinskom ratu. Milanovićevo ruganje Albancima ne može se nazvati normalnim ponašanjem.

Sjetimo se samo samo prosvjeda na Markovu trgu – rekao je Medved i dodao: – Branitelji i najteži invalidi pokušali su doći do premijera da razgovaraju o svojim problemima, a on je na njih poslao silu. Policiju! I sada hoće razgovarati! A tada nije htio, nego je poslao specijalnu policiju na hrvatske ratne vojne invalide! Uskratio im je lijekove i vodu. Nije im dao da obavljaju nuždu na normalan način.

GLOGOŠKI: OSIM POTVRDE O NEKAŽNJAVANJU, TREBA UVESTI I PSIHOTEST ZA POLITIČARE!

Tajne snimke razgovora s Milanovićem u Bujici je komentirao i Đuro Glogoški, ali i jedan od sudionika sastanka – Dražimir Jukić. Jukić je za snimanje sastanka optužio SDP i rekao da je to posljedica unutarstranačkih frakcijskih borbi, a Glogoški je izjavio: – Pozivam Zorana Milanovića da pusti i tajnu snimku s naših razgovora, tijekom prosvjeda u Savskoj! A što se tiče snimke s Iblerova trga, davno sam još predložio da pored potvrde o nekažnjavanju, koju trebaju predočiti ako se žele baviti javnim poslom, političari moraju proći i psihotest! To naročito vrijedi za Milanovića!

General Medved komentirao je i pismo zahvale koje je u ime Ministarstva branitelja poslao najpopularnijem hrvatskom pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu: – Mi smo ispred Ministarstva branitelja bili nositelji programa obilježavanja 21. obljetnice Dana pobjede u Kninu, zajedno s MORH-om i MUP-om. Cijela obljetnica organizirana je veličanstveno, a posebno mi je drago da smo veličanstvenim Thompsonovim koncertom, kroz call centar imali prilike pomoći obnovi simbola Domovinskog rata – vukovarskog vodotornja. Doprinos Marka Perkovića Thompsona, našeg prijatelja, tom koncertu i tom domoljubnom ambijentu je zaista bio veličanstven. Mi smo uputili zahvalu Thompsonu, ali i drugim izvođačima, klapama itd… s ciljem da im otvoreno damo do znanja koliko je zapravo važan njihov doprinos, doprinos glazbene scene u održavanju nacionalne svijesti, domoljublja i poticanju naroda na zajedništvo.

BUJICA OTKRILA IMENA POLICIJSKIH ŠEFOVA KOJI SU TRAŽILI KAŽNJAVANJE THOMPSONA!

U Bujici su otkrivena imena policijskih dužnosnika koji su u Kninu, tijekom koncerta povodom Dana pobjede, naredili da se Marku Perkoviću Thompsonu uruči prekršajni nalog zbog pjesme „Bojan Čavoglave“ koja počinje pozdravom „Za dom – spremni“. Riječ je o Ivici Kostaniću, načelniku PU Šibensko-kninske i Sandru Santiniju, zamjeniku šefa policije u Kninu. Oni su inzistirali na kažnjavanju Thompsona! Načelnik kninske policije Miljenko Lelas odbio je potpisati prekršajni nalog protiv Thompsona, a majka mu je rekla da ne može ući u kuću, ako ima išta s progonom našeg pjevača. Miljenko Lelas odbio je postupati protiv Thompsona i zbog toga je prije nekoliko dana prislino umirovljen!

Medved je komentirao: – Nije mi poznat osnov za postupanje policije u Kninu! Hrvatski branitelj i domoljub Marko Perković Thompson svoj repertoar i pjesme izvodi 25 godina. Ovo je bila posebna prigoda jer se radi o Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu branitelja i zaista ne znam osnov uslijed kojeg je policija na taj način išla postupati!

Komentirao je i oskrnavljenje spomenika hrvatskih branitelja, od strane djece četnika, bivših „milicajaca SAO Krajine“: – Što se tiče četnika i mladih Srba koji oskrnavljuju spomenike hrvatskih branitelja i spomen obilježja po Hrvatskoj i svojim grafitima oskrnavljuju crkvu u Sisku, tu hrvatska policija i pravosuđe moraju biti ozbiljni i principijelni, jer to više nisu izolirani slučajevi. Prvo su oskrnavili spomenik Miri Barešiću u Dragama pa Jean Michelu u Vukovaru, očito se radi o ciljanim provokacijama koje su usmjerene prema Domovinskom ratu i našim stradalnicima. Pozivam policiju i pravosuđe na žurno procesuiranje tih počinitelja! U konačnici, ukoliko postoji neka organizacija koja navodi mlade na takve akcije, onda je potrebno postupanje i prema njima.

A ako se potvrdi da iza svega stoji SDP – zanimalo je voditelja, a ministar je odgovorio: – Bez obzira o kome se radilo, to su kaznena djela i policija i pravosuđe tu moraju postupati! Domovinski rat i hrvatski branitelji su temelj suvremene Hrvatske države, a njihovi spomenicu su svetinja za naš narod. Bez obzira tko je nalogodavac, tko organizator, a tko izvršitelj, tu se mora postupati vrlo brzo i vrlo ozbiljno. A presude počitniteljima trebaju biti rigorozne, na razini da destimuliraju svakog onog tko bi se ubuduće usudio tako nešto počiniti.

BUJICA – PETAK – 26. KOLOVOZA 2016. GOST: TOMO MEDVED!

CIJELU EMISIJU S GENERALOM MEDVEDOM POGLEDAJTE OVDJE:

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Predsjednik Sabora dobio i odbio zahtjev braniteljskih udruga za sjednicom o Pupovcu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik Hrvatskog sabora, odnosno njegov Ured, dobio je zahtjev da se održi tematska sjednica o djelovanju saborskog zastupnika Milorada Pupovca (SDSS), ali će to zasigurno biti odbijeno, neslužbeno se doznaje u srijedu poslijepodne.

Tako formuliran zahtijev u kojemu se traži izravna rasprava o pojedinom zastupniku sasvim sigurno se neće uvrstiti u saborski dnevni red, jer bi to presedan i jer bi to bilo nedemokratski, poručuju iz Ureda.

Zahtjev za tematsku sjednicu poslale su udruge specijalne policije i veterana hrvatskih gardijskih postrojbi koje podržavaju i za 13. listopada najavljeni prosvjed u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina te traže Pupovčevo očitovanje o Domovinskom ratu i Oluji.

Braniteljske udruge SDSS-ovu zastupniku zamjeraju i što je na Dan Domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza bio na skupu u Bačkoj Palanki za srpske žrtve Oluje, na kojem je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjednačio Hrvatsku s nacističkom Njemačkom.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Nino Raspudić: Trenutna situacija u Hrvatskoj je moralno dno političkog trgovanja

Objavljeno

na

Objavio

Foto: likemetkovic.hr

Metkovska Udruga Narenta i GI Narod odlučuje organizirali su u Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću tribinu na temu Promjena izbornog zakona. Gosti tribine su bili profesori Nino Raspudić, Robert Podolnjak i Miljenko Marić koje je na početku pozdravio predsjednik Narente Marko Kravar, piše Likemetkovic.hr.

Prof. Miljenko Marić, koordinator GI Narod odlučuje za područje Spltsko-dalmatinske županije, iznio sažetak rezultata referendumske inicijative za promjenom izbornog zakona koja je u dva tjedna za dva pitanja prikupila 405 342, odnosno 407 496 potpisa. Što je više nego dovoljno održavanje referenduma (potrebno je najmanje 374 000 potpisa). Spomenuo je da su neke lokalne vlasti ometale prikupljanje potpisa na način da su odobravale mali broj lokacija, naplaćivale same lokacija ili su pozivale građane da ne potpisuju poput Rijeke, Samobora, Siska, Zagreba, Pule, Umaga Rovinja… Potpisi su skupljani u 119 gradova i 240 općina.

Marić se osvrnuo na činjenicu da je njima bilo potrebno 15 dana za višekratno utvrđivanje broja potpisa i da su prošla 94 dana otkako su ih predali u Saboru, a da Ministarstvo uprave još nije uspjelo provjeriti potpise.

Prof. ustavnog prava Robert Podolnjak se osvrnuo na činjenicu je naš izborni sustav skrojenpo mjeri velikih stranaka koje se na taj način samo izmjenjuju na vlasti.

Smisao referenduma je da narod nametne ona pitanja koja vladajuća klasa odbija staviti na dnevni red. Kod nas se događa veliki otpor vladajućih prema ovakvim inicijativama. Stoga su najavljene su izmjene zakona o referendumu koji će biti još rigorozniji s ciljem otežavanja budućih referendumskih inicijativa.

Ustvrdio je da će se ova referendumska pitanja na kraju vjerojatno naći pred Ustavnim sudom koji ih je do sada sve redom odbacivao bez obzira što su njihova i obrazloženja pisali stručnjaci s naših pravnih fakulteta.

Podolnjak je iznio šest ključnih promjena u našem izbornom zakonu koje se traže ovom referendumskom inicijativom:

  • tri preferencijalna glasa bez praga
  • elektronsko i dopisno glasovanje
  • smanje broja saborskih zastupnika
  • pravedniji raspored izbornih jedinica
  • smanjenje izbornog praga na 4%
  • ravnopravnost zastupnika manjina s drugim zastupnicima

Prof. Nino Raspudić je ustvrdio da je trenutna situacija u Hrvatskoj moralno dno političkog trgovanja koje nije zabilježeno u povijesti hrvatske demokracije. On smatra da će uvođenje većeg broja preferencijalnih glasova dati veću težinu tako izabranim zastupnicima, otežati postizborne trgovine i prisiliti šefove stranaka da razmisle o kvaliteti ljudi na listama. Njemu nije jasno da u vremenu kada putem interneta obavljamo toliki broj poslova ne možemo putem njega i glasovati.

Razlog vidi u tome da vladajuća kasta ne želi veću izlaznost na izborima (na zadnjim parlamentarnim izborima je bila samo 52%) jer tako osiguravaju svoju dominaciju i zato otežavaju izborni proces. Na izborima 2011. čak 600 000 glasova je bačeno u vjetar jer njihove opcije nisu prešle izborni prag od visokih 5%.

Smatra da nije smanjenje prava nacionalnih inicijativa prijedlog da zastupnici nacionalnih manjina ne mogu glasovati o imenovanju ili povjerenju Vladi i o Proračunu jer oni imaju mogućnost biti birani na isti način kao i druga zastupnici. S tim njihovim biračima se ne ukida pravo da glasuju kao i ostali građani što većina njih i čini. Sadašnji način njihova izbora je privilegij po kojem malim brojem glasova članova nacionalnih manjina, koji je i do 10 puta manji od redovitog, ulaze u Sabor.

Smisao takvog izbora nije trgovina kakvu trenutno vidimo u Saboru, već zastupanje interesa i potreba nacionalnih manjina. Po njemu bi čak trebalo ukinuti takav izbor jer on ne postoji u velikom broju zemlja EU-a.

Nakon njihova izlaganja razvila se diskusija i postavljala su se pitanja, osobito oko uloge Ustavnoga suda s obzirom na njegov trenutni sastav u kojem nema ni jednog profesora ustavnog prava i način izbora, dogovora HDZ-SDP, u Saboru 2016. godine.

Moderator tribine bio je Miodrag Paponja.

Likemetkovic.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari