Connect with us

Politika

Ministar Medved: Oporba bježi od odgovornosti za događaje na subotnjem prosvjedu

Objavljeno

-

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved u utorak je prozvao oporbu, posebno Most i Domovinski pokret, da ‘bježi od odgovornosti za događanja na subotnjem prosvjedu iako je danima huškala, širila govor mržnje i zazivala kaos’, naglasivši da su građani taj prosvjed ignorirali i bojkotirali.

U kontekstu uhićenja 17-godišnjaka koji je na subotnji prosvjed protiv Vlade i HDZ-a na Trgu žrtava fašizma došao s molotovljevim koktelima i improviziranim hladnim oružjem, ministar Medved je popodne na konferenciji za novinare, nakon sastanka parlamentarne većine, rekao da oporbeni čelnici, od kojih su neki i bili na prosvjedu, danas bježe od odgovornosti.

Parlamentarna većina razgovarala je, uz ostalo, o Vladinom paketu mjera, ali i o subotnjem prosvjedu.

‘Oporba je danima prije huškala javnost i upućivala uvrede prema HDZ-u, Vladi pa i parlamentarnoj većini, a možemo iz tih nekih iskaza prepoznati i elemente govora mržnje’, izjavio je potpredsjednik Vlade ministar Medved. Naglasio je da su građani, svjesni svega onoga što Vlada čini, taj prosvjed bojkotirali.

Na tom su prosvjedu viđeni članovi oporbe – Domovinskog pokreta i Mosta, podsjetio je.

Dodao je kako je sada jasno vidljivo “da isti ti oporbeni čelici bježe od odgovornosti za sve ono što se događalo, pa tako i od odgovornosti vezane uz pojavu osoba koje su nosile opasne tvari”.

Oporba treba preuzeti odgovornost za fijasko prosvjeda i nazočnost osoba kojima tamo nije mjesto

“Jasno je da taj prosvjed nije prihvaćen od strane građana, a s druge strane, jasno je i to da su oni svojim huškanjem i uvredama prema HDZ-u, Vladi, potaknuli poglavito mlade ljude da dođu, da se uključe u prosvjed, ali ne na način da prosvjeduju civilizirano, već da koriste silu i ugrožavaju sigurnost drugih ljudi. I da na taj način zapravo pokušaju na silu rušiti demokratski izabranu vlast”, ocijenio je.

Nakon fijaska koji su doživjele na prosvjedu, dodao je Medved referirajući se na mali broj prosvjednika, očekuje od svih iz oporbe koji su na njemu bili te koji su danima prije vrijeđali i huškali protiv Vlade i HDZ-a, “da jasno prihvate odgovornost i za taj fijasko, a poglavito da prihvate odgovornost za nazočnost osoba kojima tamo nije bilo mjesto”.

Nedopustivo je da osobe, u ovom slučaju maloljetna osoba, na javnom mjestu nosi sa sobom eksplozivne i opće opasne tvari, naglasio je Medved te dodao da sigurnosno-obavještajni sustav kontinuirano prati sve aktivnosti sigurnosno rizičnih skupina i osoba koje pozivaju na nasilje u Hrvatskoj i šalju ekstremističke poruke.

“U razdoblju koje je pred nama naš sigurnosno-obavještajni sustav će još intenzivnije biti usmjeren upravo u detektiranju tih osoba, odnosno u praćenju svih onih rizičnih osoba ili skupina koje teže ka tome ili koje su usmjerene ka tome da bi koristile silu, ugrožavale sigurnost drugi ljudi ili pokušali na silu rušenje demokratskih izabrane vlasti”, poručio je.

I SDP huška i vrijeđa, a predstavlja se kao alternativa; kakva su alternativa pokazuje situacija u Zagrebu

Upitan za komentar raskola Platfome Možemo! i SDP-a u Zagrebu, Medved je rekao kako tu možemo vidjeti “jedan drugi politički spektar koji je bio vrlo aktivan u svjetlu upućivanja uvreda i mržnje prema HDZ-i i Vladi, koji je također sudjelovao u huškanju javnosti, predstavljajući se  kao alternativa”.

“A o kakvoj se zapravo alternativi radi, mogu zaključiti svi građani prateći ono što se događa u Zagrebu u odnosu SDP-a, predsjednika SDP-a prema gradskoj organizaciji, predsjedniku gradske organizacije. I koji je to stupanj demokracije u SDP-u danas i kakva je to zapravo alternativa”, rekao je.

Na sastanku vladajuće koalicije, izvijestio je, iskazana je čvrsta potpora Vladi, stabilnosti koalicije i daljnjim aktivnostima u pronalaženju rješenja za ključne izazove hrvatskoga društva – energetske i prehrambene krize, suzbijanju inflacije, pomoći građanima i gospodarstvu.

Paketom mjera obuhvaćeni svi, građanima poslana poruka da će imati mirnu jesen i zimu

Analiziran je i jesenski paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu te je “konstatirano da se radi o snažnom sveobuhvatno i pravednom paketu mjera” koje će zaštititi građane, cijeli javni, nevladin i neprofitni sektor, poduzeća i gospodarstvo. “Zaključeno je da nitko nije ostavljen po strani i ovim mjerama omogućit ćemo mirnu i predvidljivu jesen i zimu jer će svi akteri sada znati kakvi će im biti troškovi i na koji način mogu funkcionirati”, rekao je Medved.

Odbacio je teze da je Dalmacija kod tih mjera diskriminirana u pogledu cijene električne energije odnosno limita iznad kojeg će se ona naplaćivati po skupljoj tarifi, a u kontekstu činjenice da se u Dalmaciji u zimskim mjesecima najviše stanovnika grije na struju te samim time imaju i povećanu potrošnju.

I to je jedna od teza koja je potaknuta od određenih oporbenih čelnika odnosno iz gradova kojima je na čelu oporba “i pokušaja skretanja pozornosti s bitnog odnosno dobro osmišljenih mjera”, istaknuo je Medved.

“To ni na koji način nije točno”, rekao je  te naglasio da će se u stalnom kontaktu s gradovima i županijama pratiti situacija, Vlada će, kao i do sada, ako se eventualno s vremenom pojavi potreba za nekom dodatnom mjerom, promptno reagirati.

Građanima smo poslali jasnu poruku da ne postoji neizvjesnost u vremenu koje je pred nama, jeseni i zime, vezano uz njihov kućni budžet i nekakav nenadani i šokantni rast cijena, zaključio je. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari