Pratite nas

BiH

Ministar MUP-a USŽ: Institucije BiH ne mogu kontrolirati istočnu granicu

Objavljeno

na

Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić posjetio je Vučjak, kamp za migrante u BiH, koji se nalazi manje od dva kilometra od granice s Hrvatskom. Ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić odgovorio je na pitanje “gura” li BiH policija namjerno migrante na granicu s Hrvatskom.

“O uvjetima u kampu je nezahvalno govoriti. Treba reći da su BiH vlasti 500-injak migranata smjestili na prostor gdje je nekada bilo smetlište. Ne treba ni govoriti o mirisima koji se ovdje šire. Struju imaju tek tri sata dnevno, a vodu im dovoze u spremnicima. Imaju tek improvizirani tuš. Iako živimo u 21 stoljeću, ovdje sve kao da je stalo u 15. stoljeću”, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV.

Kamp se nalazi uz granicu s Hrvatskom, a najbliži grad je Korenica. Ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić rekao je kako migrante čuva 10 policajaca.

“Imamo i jedinice za podršku udaljene tri kilometara, ako dođe do nekih nereda“, rekao je. “Demantirao” je da BiH policajci pomažu migrantima da nelegalno uđu u Hrvatsku tako što ih dovode u taj kamp nadomak hrvatske granice, što pokazuje i snimka koja je u posjedu Dnevnika Nove TV.

“Tu je došlo do neke zabune, to je netočno. Gradsko vijeće Bihaća je dalo prijedlog gdje da se stavi kamp, to je dobilo podršku od vlasti BiH, no morat će se potražiti bolja lokacija“, rekao je Kljajić odgovorivši tako na pitanje kako to da su migranti stavljeni nadomak granice s Hrvatskom.

Napomenuo je kako nisu dobili podršku od Europske komisije da se napravi jedan moderan centar i da je zato ovakvo stanje s centrom.

“Institucijama BiH, Predsjedništvu BiH treba postaviti pitanje kako se može biti siguran da migranti neće prijeći granicu kada padne noć. Vlada Unsko-sanskog kantona je tražila da se aktiviraju oružane snage BiH na granici. Naš prijedlog nije dobio podršku, a granični pojas BiH kontrolira granična policija BiH”, objasnio je.

Evo kako je odgovorio na pitanje hoće li policijaci Unsko-sanskog kantona reagirati ako vide da migranti pokušavaju prijeći granicu, odnosno je li točno da neće reagirati jer to nije njihov posao, već je to posao granične policije BiH.

“Da, granična policija treba raditi kontrolu graničnog pojasa, a naša policija nije u graničnom pojasu, već se nalazi na manje od dva kilometra od granice. Ta informacija je poznata graničnoj policiji. Granična policija BiH, ako smatra da migranti prelaze granicu i ulaze u Hrvatsku, mogu doći i opkoliti ovaj kamp i ne dozvoliti to.

Mi kao policija održavamo javni red i mir. Naši smještajni kapaciteti su 3200 migranata, a trenutno na ovom području imamo oko 6500 migranata i mi smo morali naći ovo rješenje kao privremeno rješenje. I dalje ćemo tražiti da institucije rade taj dio posla, da se rastereti Unsko-sanski kanton, da se formiraju centri u Republici Srpskoj i samo tako se može podnijeti ovaj teret migrantske krize”.

Priznaje da vlasti BiH ne mogu kontrolirati istočnu granicu BiH, odnosno situaciju na granici sa Srbijiom i Crnom Gorom.

“Kada su pitanju institucije BiH slobodno mogu reći da ne mogu kontrolirati istočnu granicu. O tome ćemo informirati europske institucije, te ćemo i dalje tražiti da granicu kontrolira vojska“, napomenuo je.

 

Procurila šokantna snimka: Policija BiH u kolonama vodi migrante u kamp nadomak hrvatske granice

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

HDZ BiH: HVO odigralo je nepobitno važnu ulogu u očuvanju teritorijalnog integriteta i obrani BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsko vijeće obrane odigralo je nepobitno važnu ulogu u očuvanju teritorijalnog integriteta i obrani Bosne i Hercegovine.

Osporavanje legitimne sastavnice Oružanih snaga od strane sadašnjeg člana Predsjedništva BiH, a tadašnjeg zapovjednika OS-a udar su na temelje BiH, ali i suživota, povijesnih vrijednosti i identiteta Hrvata.

Istupi Šefika Džaferovića temeljeni na promoviranju zapaljive retorike i negiranju povijesnih činjenica, nadomjestak su dezorijentiranom političkom djelovanju koje se oslanja na promoviranje provokacija, radikalizma i populizma. Pokušaji degradiranja i proglašavanja HVO-a zločinačko-agresorskom vojskom u suprotnosti su s istinom o Bosni i Hercegovini.

HVO se borio za domovinu BiH u kojoj će svu narodi i građani biti ravnopravni i slobodni. Sudeći prema izjavama bošnjačkog člana Predsjedništva BiH isti je očito još zarobljen u prošlosti i to onom kakvom je Bošnjaci žele ispisati.

Bošnjački politički predstavnici iz SDA i oni okupljeni oko SDA još jednom jasno demonstriraju nastojanja da svakodnevno vrše nasilje nad konstitutivnim narodom kao i Bosnom i Hercegovinom, tražeći nove povode za daljnju destabilizaciju.

Prema popisu iz 1991. godine u općini Bugojno živjelo je 15.993 Hrvata, a nakon ratnih sukoba i agresije ostalo je svega 1.374 Hrvata – ubijeno je 120. Armija Bosne i Hercegovine i mudžahedini kao njezin sastavni dio činili su zločine nad Hrvatima u Bugojnu. S ciljem etničkog čišćenja, Hrvate se masovno mučilo, proganjalo i ubijalo.

Tada etnički očišćeno od hrvatskih stanovnika, u Bugojnu su uništeni i znakovi hrvatskog naroda i katoličanstva. Tim zločinima Armije BiH upravljao je dužnosnik SDA, Dževad Mlaćo.

Kao potpisnik dokumenata za dobivanje državljanstva BiH, Džaferović je pomagao svjetski poznate teroriste, radikaliste i mudžahedine, koji su sudjelovali u jednom od najvećih svjetskih terorističkih napada u kojima su stradali nedužni ljudi. Kao takav, ne može predstavljati državni vrh BiH kojemu cilj treba biti bolja budućnost, mir, suživot za narode i građane BiH, kao ni samu domovinu.

Hrvatska demokratska zajednica BiH osuđuje iznesene neistine i izražava zabrinutost povodom korištenja ovakve opasne i zapaljive retorike, te još jednom poziva čelnike SDA i bošnjačke političke predstavnike da se okrenu budućnosti zajedno sa svojim susjedima i partnerima.

Pozivamo bošnjačke političke predstavnike da svojim radom dokažu opredijeljenost za mir, stabilnost i napredak, koji se mogu ostvariti jedino kroz reformske procese, ravnopravnost i euroatlantske integracije.

 

Džaferović s mjesta gdje je ABiH počinila ratne zločine Hrvate prozvao agresorima i zločincima

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

HNS reagirao povodom prijetnji nasiljem na nacionalnoj osnovi

Objavljeno

na

Objavio

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH najoštrije osuđuje prijetnje nasiljem koje je mreže udruga pod nazivom „Koordinacija boračkih i drugih nevladinih organizacija s područja Grada Mostara i HNK-a“uputila povodom održavanja sportske manifestacije „Biciklijada Humskom zemljom“, koju na prostoru od Mostara do Zavale 22. 9. 2019. godine organizira Udruga građana „Planinica“ pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan RH.

U sklopu „Biciklijade“predviđen je i nastup „Vitezova hercega Stjepana Kosače“ iz Stoca na lokalitetu Stjepangrada, odnosno, tvrđave hercega Stjepana Vukčića Kosače u Blagaju.

Premda je riječ o potpuno apolitičnoj sportskoj manifestaciji s elementima kulturnog i rekreacijskog turizma, „Koordinacija“ je manifestaciju okarakterizirala kao „skup veoma rizičnog karaktera koji može prerasti u incident neželjenih događanja“ te zatražila zabranu nastupa „Vitezova hercega Stjepana Kosače“ na tvrđavi hercega Stjepana Kosače!?!

Iz obrazloženja zatražene zabrane sasvim je jasno da su glavni motivi zbog kojih je „Koordinacije“ tražila zabranu političke i ideološke prirode. „Koordinacija“ nastupa iz vrlo jasne i naglašene identitetske pozicije – bošnjačke. Očito je da im manifestacija smeta u prvom redu kao Bošnjacima. Tim više je groteskna njihova osuda nastupa „Vitezova hercega Stjepana Kosače“ zbog, kako kažu „jednonacionalne ikonografije“.

Premda su im argumenti zbog kojih traže zabranu ideološki i (jedno)nacionalno obojeni te najvećim dijelom irelevantni za meritum slučaja, mi u HNS BiH podržavamo pravo svakog građanina i svake skupine da javno iznosi mišljenje o javnim stvarima za koje smatraju da su za njih bitne. Smatramo i kako traženje zabrane javnih događaja vrlo često nije najbolji način društvenog i političkog aktivizma, ali podržavamo i pravo na takva stajališta sve dok su ona u okvirima legitimnog i zakonitog postupanja.

Ono što ne podržavamo i ovom prigodom najoštrije osuđujemo je upućivanje javnih prijetnji političkim i ideološkim neistomišljenicima s nacionalnim predznakom. A ovdje se upravo o tome radi – o javno izrečenoj prijetnji nasiljem na nacionalnoj osnovi koju su članovi „Koordinacije“ kao Bošnjaci uputili članovima „Vitezova hercega Stjepana Kosače“ kao Hrvatima. Koristeći pri tom ratnu logiku i ratnu retoriku. Očito je kako „Koordinacija“ prostor Blagaja smatra „svojim“ teritorijem. Teritorijem nad kojim oni imaju moć i vlast određivati koje manifestacije su prikladne i dopuštene a koje ne. S obzirom na to da je u ovom slučaju riječ i o povijesnom lokalitetu, „Koordinacija“ sebi dodjeljuje status i vrhovnog tumača povijesnih istina o svemu što se dogodilo na „njihovom teritoriju“.

Uzimajući u obzir navedeni kontekst, smatramo kako vrlo ozbiljno treba shvatiti javno izrečenu prijetnju da bi, ako se ne udovolji njihovom zahtjevu za zabranu, moglo doći do, kako kažu, „incidenta neželjenih događanja“. Ne samo ozbiljno shvatiti nego je najoštrije osuditi kao govor mržnje i pozivanje na nasilje na nacionalnoj osnovi.

Stoga pozivamo sve referentne bosanskohercegovačke javnosti, kao i predstavnike međunarodnih organizacija u BiH da se pridruže ovim osudama i pošalju vrlo jasnu poruku kako takvo ponašanje nije demokratski legitimno niti društveno prihvatljivo.

Od nadležnih tijela i institucija tražimo da detaljno istraže ovaj slučaj i utvrde postoje li elementi za prekršajno ili krivično gonjenje potpisnika spomenute javno izrečene prijetnje nasiljem na nacionalnoj i teritorijalnoj osnovi.

Ovu prigodu koristimo kako bismo još jednom javno iznijelo stajalište da se istinsko povjerenje i konstruktivna suradnja među narodima i građanima može graditi samo na temeljima međusobnog uvažavanja i jednakopravnosti. U tom duhu poručujemo da su i Stjepangrad i Blagaj i Stolac, uostalom, kao i cijela Bosna i Hercegovina, i bošnjački i hrvatski i srpski i svih građana koji na tim prostorima žive. Navedena tvrdnja trebala bi biti prihvatljiva i Bošnjacima i Hrvatima i Srbima, kao i bilo kojem građaninu Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju.

Bošnjačke udruge prijetile nasiljem zbog biciklijade Humskom zemljom i vitezova Herceg Stjepana:

Bošnjačke udruge prijetile nasiljem zbog biciklijade Humskom zemljom i vitezova Herceg Stjepana

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari