Connect with us

BiH

Ministar obrane Helez odao počast Hrvatima koje su ubili pripadnici Armije BiH

Objavljeno

-

Hina

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez odao je u ponedjeljak počast Hrvatima koje su pripadnici Armije BiH ubili u hercegovačkom selu Grabovica 1993. uputivši s tog mjesta poziv ostalim političarima u zemlji da i sami iskažu poštovanje prema svim nedužnim ratnim žrtvama.

Između 8. i 9. rujna 1993. godine u napadu Armije BiH na Grabovicu ubijene su 33 osobe hrvatske nacionalnosti i svi su bili civili. Najmlađa žrtva bila je djevojčica koja je imala tek četiri godine.

“Ubojstvo Mladenke Zadro koja je imala tek nepune četiri godine, ubojstvo starca Marka Marića koji je imao 87 godina, ubojstvo 17 žena nije i ne može biti legitiman vojni cilj. Zločin je zločin, bez obzira tko ga počinio”, napisao je Helez (SDP BiH) u objavi na mrežnoj stranici Ministarstva obrane BiH uz fotografiju na kojoj se vidi kako odaje počast žrtvama pred spomen-obilježjem podignutim u Grabovici nakon rata.

Dodao je kako podsjećanje na ovaj zločin treba biti i poruka svima da se takvo što nikada više ne smije ponoviti.

“Želim poslati poruku javnosti da sve žrtve tretiramo na isti način. Želim pozvati sve ostale političare da ne ide svatko svojim žrtvama”, napisao je ministar obrane BiH dodajući kako se samo na taj način može graditi država.

Zločin u Grabovici počinili su pripadnici Armije BiH koji su u Hercegovinu poslani iz Sarajeva u sklopu operacije “Neretva ’93” kojom je zapovijedao tadašnji načelnik glavnog stožera Sefer Halilović.

On je za taj zločin bio i optužen po zapovjednoj odgovornosti pred Haaškim tribunalom no oslobođen je zbog nedostatka dokaza.

Istragom je utvrđeno kako je ubojstvo hrvatskih civila zapovjedio Nihad Vlahovljak koji je predvodio “Crne labudove”. On je nakon procesa pred Sudom BiH osuđen na 13 godina zatvora koliko su dobila i još dvojica pripadnika te postrojbe Sead Karagić i Haris Rajkić.

Kao počinitelj ubojstva djevojčice Mladenke Zadro identificiran je Enes Šakrak koji je za to dobio deset godina zatvora a toliko je dobio i Mustafa Hota koji je pobio članove obitelji Marić.

Do sada su pronađena tijela samo 11 žrtava masakra u Grabovici dok se za ostalima i dalje traga.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas