Connect with us

Politika

Ministar Primorac: Oko 4.500 građana prvi dan obavilo upis za trezorske zapise

Objavljeno

-

Ciljani iznos novog kruga upisa trezorskih zapisa za građane je 900 milijuna eura. Ministar financija Marko Primorac izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da je prema posljednjim podacima oko 4.500 građana iskazalo interes za kupnju trezorskih zapisa.

– Radi se o građanima koji su obavili upise bilo putem naše platforme ili dolaskom u poslovnice Fine. Što se tiče uplaćenog iznosa to je negdje oko 75 milijuna eura, prvi dan, kazao je ministar Primorac. Dodao je da je interes građana i veći.

Potvrdio je kako očekuje ispunjenje cilja od 900 milijuna eura koliko je planirano za dvije tranše. Kazao je da računaju i na participaciju i institucionalnih investitora.

– Pažnju ćemo prije svega posvetiti građanima. Bilo mi je drago vidjeti izjave u vašem TV prilogu gdje se vidi da su građani prepoznali ovu priliku i pokazali kako vjeruju u državne politike, prije svega politiku stabilnih javnih financija, kazao je ministar Primorac.

– Naši makroekonomski pokazatelji su sjajni, to je također vjerojatno i velika potpora našim građanima i osigurava situaciju u kojoj građani imaju povjerenja posuditi dio ušteđevine državi i za to ostvariti prinose koji su značajno veći od onoga što bi dobili od držanja štednje u komercijalnim poslovnim bankama, dodao je.

Narodne obveznice u srpnju

U srpnju će se obratiti građanima u vezi s narodnim obveznicama. Razmišlja se o tome da ročnost dospijeća bude od tri i 10 godina.

– Hoće li i jedno i drugo izdanje biti namijenjeno i građanima, vodimo intenzivne rasprave, izjavio je Primorac. Potom je nastojao pojasniti taj instrument i kazao da je usporediv sa štednjom ako ga građani drže do roka dospijeća.

Jasno mu je da je malo teže objasniti nekome da bi desetogodišnje obveznice trebao držati do roka dospijeća, kako bi pak taj netko bio siguran da će zaraditi željeni iznos. Stoga smatra da bi se građani u tom slučaju trebali savjetovati s investicijskim stručnjacima, ali dodaje da bi se mogao očekivati dosta veliki interes za izdanja duge ročnosti.

Govoreći o državnom proračunu, ministar Primorac je rekao da je stabilan. U skladu s našim projekcijama, kaže, rastu proračunski prihodi, ali i rashodi.

– Ono što građane vjerojatno najviše zanima to je prihod od poreza na dodanu vrijednost, oni rastu negdje oko 15%, a ukupni proračunski prihodi oko 12%. Međutim i rashodi su značajno rasli. Podsjećam da su bili značajni iskoraci u povećanju plaća u javnom sektoru, što je bilo neophodno s obzirom na reformski cilj koji smo postavili, kazao je i dodao da je prosječna plaća u ožujku 1.326 eura te da je to značajan porast, odnosno 78 eura u odnosu na prosječnu plaću u veljači. Istaknuo je i da su porasle mirovine, a da su u okviru rashoda investicije i izdvajanja za obnovu od potresa.

Rashodi koji su opteretili javne financije nisu ništa nepredviđeno, tvrdi ministar financija.

Nema rebalansa proračuna zbog novog koalicijskog partnera

Napomenuo je da neće biti potreban rebalans proračuna s obzirom na novu vladu i zahtjeve novog koalicijskog partnera, Domovinskog pokreta.

– U okviru preraspodjela ćemo moći osigurati pojedine iznose sredstava kojima ćemo provoditi politike za koje se zajedno dogovorimo, dodao je.

Ove godine se projicira inflacija na 3,1%

Potvrdio je da bi se stabilizacija inflacije na ciljani postotak od oko 2% mogla očekivati iduće godine. Ove godine se projicira inflacija, kazao je, na 3,1% te da se nastavlja smanjivanje inflacije uz iznimku u kolovozu prošle godine.

– Ne vidimo da bi bilo kakva događanja, u smislu makroekonomskih okruženja, mogla značajnije narušiti te naše projekcije, kazao je.

– Gospodarski rast je značajno veći. Prema procjenama Europske komisije, naš gospodarski rast ove godine bit će 3,3%, rekao je Primorac i dodao da će hrvatski gospodarski rast biti četiri puta brže od eurozone.

Inflacija i turistička sezona

Na pitanje trebamo li strahovati od inflacije za vrijeme turističke sezone, kazao je da smo nažalost svjedočili trendovima da su usluge često bile pokretač inflatornih pritisaka.

– Bio bih neozbiljan kada bih rekao da se ništa u tom kontekstu neće dogoditi, ali to ne mogu biti takvi poremećaji da oni značajno ugroze stabilnost cijena, rekao je.

Upis tromjesečnih trezorskih zapisa

Poručio je građanima koji upisuju trezorske zapise, da oni koji su upisali tromjesečni trezorski zapis, njima će biti 223 milijuna eura isplaćeno u petak, budući da je 30. svibnja neradni dan.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas