Pratite nas

Hrvatska

Ministar Radman o Tesli: Reakcije su pretjerane, Tesla je rođen u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Foto: Hina

Ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da se i Hrvati i Srbi mogu ponositi Nikolom Teslom, nakon kritika iz Srbije da Hrvatska prisvaja tog slavnog znanstvenika.

Ministarstvo kulture i informiranja Srbije prošli je tjedan priopćilo da najoštrije osuđuje “nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji znanstvenika i inovatora Nikolu Teslu”.

Hrvatska će se na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovacija, s izumiteljima poput Nikole Tesle, Fausta Vrančića i Mate Rimca.

Grlić Radman je u razgovoru za N1 istaknuo kako smatra da je reakcija iz Srbije “nepotrebna” i da primjera slavnih osoba s dvostrukim identitetom ima svugdje u svijetu.

“Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj, srpsko podrijetlo je njegovo, on je uvijek govorio da se ponosi hrvatskom domovinom i srpskim podrijetlom”, rekao je ministar na N1.

Naveo je primjer Nikole Šubića Zrinskog kojeg slave i Hrvati i Mađari te Lavoslava Ružičke, Vukovarca nagrađenog Nobelovom nagradom za svoj rad u Švicarskoj.

“U svakom slučaju, u jednom dijalogu, možemo se ponositi i Hrvati i Srbi da smo imali takvog jednog čovjeka svjetskog glasa. On je univerzalni čovjek koji je pridonio čovječanstvu”, zaključio je ministar.

U međuvremenu je u ponedjeljak srbijanskom ministru kulture Vladanu Vukosavjeviću odgovorio i čelnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, poručivši mu da se više posveti očuvanju hrvatske kulturne baštine u Srbiji umjesto Tesli.

Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je tijekom vikenda izjavila da se Hrvatska s poštovanjem sjeća Tesle, ne pokušavajući negirati njegovo porijeklo, dodavši kako Hrvatska enciklopedija za njega navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog podrijetla.

Spor sa Slovenijom

Grlić Radman se u razgovoru za N1 osvrnuo i na spor oko Piranskog zaljeva, naglasivši da želi da Slovenija i Hrvatska budu primjer rješavanja otvorenih pitanja između članica Europske unije .

“Zašto mi ne bismo svojom dobrom voljom zajedno vidjeli kako riješiti to pitanje?”, rekao je i dodao kako bilateralno rješenje ohrabruju i druge članice EU-a.

Otkrio je kako se na svoju inicijativu sastao s bivšim slovenskim premijerom i sadašnjim ministrom vanjskih poslova Mirom Cerarom koji je ljetovao u Hrvatskoj.

Slovenskom kolegi je rekao da su dvije zemlje “susjedi stoljećima i kako između njih nije nikad bilo sukoba”, pa da se sporovi moraju rješavati dijalogom.

Osvrnuo se i na neformalnu večeru s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnatkom s kojim je imao “konstruktivan razgovor”, kao i na razgovor sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem koji mu je čestitao na imenovanju, s kojim je “lijepo razgovarao” i dogovorio da će rješavati otvorena pitanja, od kojih je Zagrebu najvažnije pitanje nestalih.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Hrvatska

HVIDR-a podržala HDZ na parlamentarnim izborima

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

HVIDR-a RH ovom prigodom zahvaljuje na dosadašnjoj suradnji svim hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima njihovih obitelji, kojima je naša Domovina na srcu, te ovim putem, temeljem Odluka Glavnog odbora HVIDR-a RH, pozivamo sve naše članove da u duhu zajedništva utemeljenog na ostavštini prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, prepoznaju ovaj presudni trenutak i izađu na izbore 5. srpnja 2020., te daju svoj glas Hrvatskoj demokratskoj zajednici.            

 Kao što su se hrvatski branitelji u pravom trenutku ujedinili i stali u obranu naše Domovine, duboko vjerujemo da će i danas, svi hrvatski branitelji prepoznati dokazane  državničke sposobnosti aktualnog premijera i predsjednika jedine iskrene stranke, prateći program dr. Franje Tuđmana, jedine stranke koja je radila na zajedništvu i poštovanju svih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, u svrhu zaštite digniteta Domovinskog rata i ugleda Hrvatske u svijetu.

Pozivamo Vas da mudro iskoristite svoj glas na izborima, te ne dozvolite da za premijera bude izabran čovjek kojemu je bliži komunistički diktator Tito od dr. Franje Tuđmana.

Nedopustivo je da premijer postane osoba koja ne zna odgovoriti na izazove modernog društva, osoba koja lažima prikriva svoju nesposobnost, koja dokazano ne zna odgovoriti na primarne ciljeve usmjerene ka zaštiti zdravlja i života građana Republike Hrvatske.

Ne zaboravimo da se radi o osobi koja dolazi iz stranke koja je 1991. godine glasala protiv hrvatske suverenosti i samostalnosti, a koju podržavaju stranke i pojedinci koji su osim gore navedenih zajedničkih stavova, davali opasne izjave da je naša zemlja izvršila agresiju na BiH, koji su nas sramotili u svijetu sa duhovima nekakvih ustaških guja  i sličnim protuhrvatskim izjavama.

Radi svega navedenog, ujedinimo se u zajedničkom cilju, izađimo na izbore u nedjelju 5. srpnja i dajmo svoj glas jedinoj hrvatskoj državotvornoj stranci i aktualnom premijeru Andreju Plenkoviću, u svrhu očuvanja i promicanja digniteta Domovinskog rata i ugleda naše države u Republici Hrvatskoj i svijetu, priopćeno je iz HVIDRA-e.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Sinj: Uručen Intervencijski plan za Cetinsku krajinu vrijedan 150 milijuna kuna

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Na svečanosti u Sinju u srijedu popodne gradonačelnicima triju gradova i načelnicima triju općina Cetinske krajine uručen je Intervencijski plan za taj dio Splitsko-dalmatinske županije, vrijedan 150 milijuna kuna.

Riječ je o gradovima Sinju, Vrlici i Trilju te općinama Hrvacama, Otoku i Dicmu.

Na svečanom uručenju plana bio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je tom prigodom rekao da je to uvod novi plan, po uzoru na projekt Slavonija, Baranja i Srijem da “Vlada kreira jedan program, odnosno projekt koji će se zvati Dalmatinska zagora, Lika, Gorski kotar i Banovina, gdje bismo u idućem razdoblju kanalizirali više od dvije milijarde kuna upravo za ovaj dio Hrvatske koji zahtijeva značajne investicije, nova radna mjesta i demografsku revitalizaciju”.

Podsjetio je da je ministar Tomo Medved s gradonačelnicom Sinja Kristinom Križanac danas potpisao ugovor o izgradnji jednog od četiriju veteranskih centara za hrvatske branitelje koji će se graditi u Hrvatskoj.

“Prije nekoliko dana smo bili u Daruvaru, uskoro kreće Petrinja i Šibenik, a ovo je veteranski centar za Sinj vrijedan 45 milijuna kuna. To su sjajni projekti vrijedni 320 milijuna kuna koji će omogućiti psihosocijalnu i zdravstvenu brigu o hrvatskim braniteljima”, istaknuo je Plenković i dodao da je i taj projekt financiran novcem iz EU.

Osim predsjednika Vlade, u Sinji je bio i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, koji je rekao da danas potpisani plan, vrijedan 150 milijuna kuna, obuhvaća tri grada i isto toliko općina Cetinskoga kraja na koje će se novac raspodijeliti. “Sada je na tim gradovima i općinama da predlože projekte zajedno s mojim timom i županijom te dožupanom Lukom Brčićem, koji bi trebali iznjedriti listu projekata koju želimo do kraja godine usuglasiti, ponovno potpisati i sredstva će biti na raspolaganju od sljedeće godine, kada se usvoji europski proračun”, objasnio je Pavić.

Istaknuo je da je, zajedno s Intervencijskim planom za Imotskim krajinu, Liku i Gorski kotar, riječ o velikim financijskim sredstvima, koja čine prvih 600 milijuna kuna od dvije milijarde kuna za projekt Dalmatinska zagora, Lika, Gorski kotar i Banovina. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari