Connect with us

Hrvatska

Ministar Radman o Tesli: Reakcije su pretjerane, Tesla je rođen u Hrvatskoj

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da se i Hrvati i Srbi mogu ponositi Nikolom Teslom, nakon kritika iz Srbije da Hrvatska prisvaja tog slavnog znanstvenika.

Ministarstvo kulture i informiranja Srbije prošli je tjedan priopćilo da najoštrije osuđuje “nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji znanstvenika i inovatora Nikolu Teslu”.

Hrvatska će se na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovacija, s izumiteljima poput Nikole Tesle, Fausta Vrančića i Mate Rimca.

Grlić Radman je u razgovoru za N1 istaknuo kako smatra da je reakcija iz Srbije “nepotrebna” i da primjera slavnih osoba s dvostrukim identitetom ima svugdje u svijetu.

“Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj, srpsko podrijetlo je njegovo, on je uvijek govorio da se ponosi hrvatskom domovinom i srpskim podrijetlom”, rekao je ministar na N1.

Naveo je primjer Nikole Šubića Zrinskog kojeg slave i Hrvati i Mađari te Lavoslava Ružičke, Vukovarca nagrađenog Nobelovom nagradom za svoj rad u Švicarskoj.

“U svakom slučaju, u jednom dijalogu, možemo se ponositi i Hrvati i Srbi da smo imali takvog jednog čovjeka svjetskog glasa. On je univerzalni čovjek koji je pridonio čovječanstvu”, zaključio je ministar.

U međuvremenu je u ponedjeljak srbijanskom ministru kulture Vladanu Vukosavjeviću odgovorio i čelnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, poručivši mu da se više posveti očuvanju hrvatske kulturne baštine u Srbiji umjesto Tesli.

Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je tijekom vikenda izjavila da se Hrvatska s poštovanjem sjeća Tesle, ne pokušavajući negirati njegovo porijeklo, dodavši kako Hrvatska enciklopedija za njega navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog podrijetla.

Spor sa Slovenijom

Grlić Radman se u razgovoru za N1 osvrnuo i na spor oko Piranskog zaljeva, naglasivši da želi da Slovenija i Hrvatska budu primjer rješavanja otvorenih pitanja između članica Europske unije .

“Zašto mi ne bismo svojom dobrom voljom zajedno vidjeli kako riješiti to pitanje?”, rekao je i dodao kako bilateralno rješenje ohrabruju i druge članice EU-a.

Otkrio je kako se na svoju inicijativu sastao s bivšim slovenskim premijerom i sadašnjim ministrom vanjskih poslova Mirom Cerarom koji je ljetovao u Hrvatskoj.

Slovenskom kolegi je rekao da su dvije zemlje “susjedi stoljećima i kako između njih nije nikad bilo sukoba”, pa da se sporovi moraju rješavati dijalogom.

Osvrnuo se i na neformalnu večeru s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnatkom s kojim je imao “konstruktivan razgovor”, kao i na razgovor sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem koji mu je čestitao na imenovanju, s kojim je “lijepo razgovarao” i dogovorio da će rješavati otvorena pitanja, od kojih je Zagrebu najvažnije pitanje nestalih.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari