Pratite nas

BiH

Ministar Rajko Ostojić morao bi podnijeti ostavku!

Objavljeno

na

Samozvani „ministar zdravlja” (svi resorni ministri prije njega bili su „ministri zdravstva“) prof.dr. Rajko Ostojić još je jednom šokirao hrvatsku javnozdravstvenu javnost: nakon što je euforično započeo i katastrofalno završio trku za položaj zagrebačkog gradonačelnika (do nogu ga je potukao bivši stranački drug, kralj zagrebačkih predgrađa i ulica Milan Bandić), donio je odluku da teško bolesni hrvatski bolnički sustav „izliječi” na temelju „dijagnoze” i „terapije” koje će mu, za 200.000 eura, predložiti – Francuzi. Preciznije, zasad nepoznati francuski konzultanti.

Dr. Ostojić, bolnički liječnik koji se, koliko do jučer, na sva usta hvalio kako izvrsno poznaje hrvatski bolnički sustav i sve njegove boljke i boljetice te da ima kristalno jasnu viziju, strategiju, planove i programe za uspješnu reformu hrvatskoga zdravstva, angažiranjem zasad tajnih francuskih javnozdravstvenih plaćenika zapravo je priznao kako je obmanjivao stručnu javnost, birače Kukuriku koalicije, svoje kolege liječnike, medicinske sestre i, što je najvažnije, pacijente.

Sada je jasno da on i njegov „tim” zapravo pojma nemaju što im jer raditi sa sustavom koji grca u naslijeđenim (Ostojićevi zamjenici, pomoćnici i savjetnici naslijeđene su dugove javno procjenjivali u nedopustivo širokom rasponu od 300 milijuna do milijardu eura) i novostvorenim dugovima koji su počeli ubrzano gomilati nakon što je, uz njegov blagoslov, stopa doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje smanjena za dva posto, čime je zdravstveni sustav na godišnjoj razini zakinut za najmanje 1.4 milijarde kuna, tj. nešto manje od 200 milijuna eura.

Zdravstveni, posebice bolnički sustav, našao se tako u – komi. Iako je u njegovo ozdravljenje (sanaciju) uloženo gotovo pola milijarde eura, dugovi bolnica svakog se mjeseca povećavaju za oko 120 milijuna kuna; bolnice i sestre prijete štrajkovima, a njihova je motivacija za rad na povijeno najnižoj razini.

Riječju: „ministar zdravlja” dr. Rajko Ostojić doveo je zdravstvo na rub sloma i ponora.

Sada se nesretnik nada da će mu spasonosne savjete i recepte ponuditi – Francuzi.

Veliki mag i guru hrvatskoga i svjetskoga javnoga zdravstva dr. Andrija Štampar sigurno se okreće mrtav u grobu.

Naime, upravo je on bio pionir hrvatskoga i bivšeg jugoslavenskog javnozdravstvenog pokreta koji je iznjedrio barem pedesetak eksperata Svjetske zdravstvene organizacije koji su djelovali kao konzultanti u pedesetak zemalja u razvoju u Aziji, Africi i Europi.

Brojni od njih, to jest od NAS (osobno sam kao savjetnik SZO radio u desetak zemlja u razvoju), još uvijek smo živi i pri zdravoj pameti, ali nas nitko za ništa ne pita.

Dr. Rajko Ostojić odlučio je pitati Francuze. A to je već odluka s onu stranu razuma i profesionalnog morala.

Zato je krajnji čas da „ministar zdravlja” javno prizna da ne zna voditi svoj sektor i da podnese ostavku.

Sam Bog zna: možda mu to i Francuzi savjetuju.

ostojic1a

Ostojićev promidžbeni plakat za iz trke za zagrebačkog gradonačelnika može uči u anale političko-promidžbene gluposti: dao se nagovoriti da ga umontiraju u fotografiju Jakuševačkog smetlišta uz krajnje glupu poruku da problem zagrebačkog odlagališta smeća i otpada može riješiti „u tren oka”, „jednom rukom”

Slaven Letica/velecasnisudac.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari