Pratite nas

BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

Objavljeno

na

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je u srijedu kako se stanje u njegovoj zemlji “drastično” komplicira te kako je nužno poduzeti sve raspoložive mjere da bi se spriječilo širenje ratnohuškačke retorike, a naznačio je kako ulogu u svemu tome ima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Držim da se stanje u BiH drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu… jer se sve više spominje ratnohuškačka retorika i ratne opcije”, kazao je Mektić na konferenciji za novinstvo u Sarajevu podsjećajući na učestale izjave o mogućem izbijanju oružanih sukoba u BiH.

Kao primjer naveo je ponovljene izjave Dževada Galijaševića, stalnog analitičara Televizije RS (RTRS), koji opetovano iznosi tvrdnje kako će na proljeće u BiH izbiti rat, ali i istup umirovljenog generala Armije BiH Atifa Dudakovića koji je ranije ovog mjeseca na jednom skupu u Luxembourgu pozvao Bošnjake da počnu nabavljati vojne odore i opremu.

Ministar sigurnosti kazao je kao su sadašnje vlasti u BiH odlučne poduzeti sve mjere koje su nužne kako bi se država zaštitila od takvih napada na njen opstanak.

“Želim poručiti tim likovima da politika rata ovdje neće proći i pozivam sve narode u BiH da takvu retoriku i opciju odbace”, kazao je Mektić upozoravajući kako iskustvo nedavnog rata treba biti opomena svima.

Kazao je kako bi Tužiteljstvo BiH moralo hitno reagirati i ispitati one koji pozivaju na rat i sukobe i utvrditi tko stoji iza takvih istupa. “Oni služe određenim političkim interesima s ciljem stvaranja napetosti, straha i nestabilnosti”, kazao je ministar sigurnosti.

Mektić je ustvrdio kako ratnohuškačka retorika koja se čuje u programima RTRS nije slučajna, odnosno kako su Galijaševićevi istupi koordinirani i to iz Dodikova ureda, pri čemu mu se znakovitim čine Galijaševićevi napadi na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

“To se koordinira iz ureda Milorada Dodika posredstvom (njegovog savjetnika za medije) Pere Simića”, kazao je Mektić.

Ministar Mektić tvrdi kako Dodik i njegovi suradnici trenutno pokušavaju potkopati Vučićevu poziciju kako on ne bi bio kandidat za srbijanskog predsjednika Srbije, jer je, kako tvrdi, njihov favorit Vuk Jeremić. “Imam za to dokaze.

Neka me tuže, a ja ću ih podastrijeti”, kazao je Mektić navodeći kako su informacije o tome dostavljene i srbijanskim vlastima.

Obavještajne službe BiH i Srbije, kako je kazao Mektić, dobro surađuju, što potvrđuje činjenica da su se ovog tjedna sastali čelnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i srbijanske BIA-e, koji su razgovarali o suradnji u suočavanju sa sigurnosnim izazovima.

Komentirajući još jednom uvođenje američkih sankcija Dodiku, kazao je kako predsjedniku RS sada treba postaviti pitanje gdje je kraj sunovratu u kojega on vodi BiH.

Mektić je pozvao Tužiteljstvo BiH da poduzme mjere protiv onih koji zagovaraju i najavljuju ratne sukobe i utvrdi tko stoji iza takvih istupa koji, kako ističe, služe određenim političkim interesima s ciljem izazivanja napetosti, straha i nestabilnosti.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari