Pratite nas

BiH

Ministar sigurnosti BiH: Otkrili smo otiske terorista među migrantima

Objavljeno

na

Foto: Arhiva

”Teza da je Pakistan pomagao BiH tijekom rata je točna, ali zbog toga treba imati drugu tezu koja je još točnija. Da su ljudi i borci iz Unsko-sanskog kantona, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo obranili BiH neovisno, i obranili bi je od te pomoći koja je tada dolazila iz Pakistana”, rekao je na konferenciji za medije Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH.

”Ne želim polemizirat sa gospodinom Šefikom Džaferovićem, ovdje su u pitanju dva suprotstavljena koncepta rješavanja migrantske krize u BiH.

Jedan je moj koji je trebao biti restriktivan, koji je trebao biti legalistički, bio je prozapadni i proeuropski, da svi ilegalni migranti moraju da otkriju svoj identitet, i tu je pozicija prilično jasna, da sada imamo situaciju da je reakcijom visokih državnih dužnosnika, ministarstvo sigurnosti dovedeno u situaciju da svaku pomoć koju za problem ilegalnih ekonomskih migranata i ono što oni rade domaćem stanovništvo u USK, TK i Kantonu Sarajevo, ne treba više da se obraćaju ministarstvu sigurnosti i meni osobno, nego treba da idu na adresu gospodina Šefika Džaferovića, gospođe Turković i stranke koja provodi tu politiku”, rekao je on.

Ministar Radončić je naglasio da je u razgovorima s veleposlanikom Pakistana, zemlje iz koje u BiH dolazi veliki broj migranata, tražio da se uzimaju otisci pristiju koje bi pakistanske vlasti zatim provjeravale.

Dodao je da Ministarstvo sigurnosti nije bez razloga inzistiralo da svi migranti moraju biti biometrijskim metodama identificirani. ”Mi smo Pakistanskog veleposlanika molili kao i druge da kada uđe neko u migrantski centar naša Služba za poslove sa strancima uzme njegov otisak prsta.

Pakistanski veleposlanik nije htio da prihvati da se na bazi tih podataka i fotografija iz Pakistana nama vrati identitet tih ljudi, a ja vam slobodno kažem da smo mi otkrili dvojicu terorista na bazi otisaka prstiju koji smo poslali te podatke našim velikim međunarodnim partnerima.

Otisci te dvojice ilegalnih ekonomskih migranta nađeni su na oružju i sanducima oružja u jednoj trećoj zemlji gdje su se pripremali teroristički akti.

Naša obavještajna služba je uradila sjajan posao i želim da ih ohrabrim da naše sigurnosne agencije neovisno o stavu politike rade svoj posao u skladu sa zakonom, a ne preporukom pojedinih političara”, rekao je Radončić.

Željko Komšić bez predaha spašava Bosnu mjesec dana. Ni plakete da mu daju.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

BiH

Snažan potres pogodio Hercegovinu

Objavljeno

na

Objavio

Potres jačine 4,2 stupnja po Richteru pogodio je Hercegovinu u utorak u 11.45 sati. Europsko-mediteranski centar (EMSC) je objavio na svojim stranicama kako je epicentar potresa bio na području Blagaja, 13 kilometara jugoistočno od Mostara.

Prema podacima ovog centra potres se dogodio na dubini od deset kilometara. Potres se osjetio i u primorskim gradovima Republike Hrvatske.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Divin dan: Brojni hodočasnici odali počast djevojci koja je život dala za Boga i vjeru

Objavljeno

na

Objavio

Na Kedžari je danas, već tradicionalno, proslavljen Divin dan. Sveto misno slavlje predvodio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Poruku Dive Grabovčeve pročitala je Nada Krešo. Misno slavlje svojim pjevanjem uveličala je klapa Grga iz Posušja. Divi su i danas na Vran planinu hodočastili brojni vjernici iz Rame, Tomislavgrada i cijele Hercegovine. Ova Ramska heroina simbol je borbe za vjeru, čast i poštenje, piše Ramski vjesnik.

Foto: Ramski vjesnik

“Divin dan”, dan posvećen Divi Grabovčevoj, prema ramskoj tradiciji, obilježava se prve nedjelje nakon svetkovine Sv. Petra i Pavla. Diva, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, živjela je u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa htio je imati Divu za ženu, no nakon što ga je ona odbila Tahir-beg ju je ubio.

Pokopana je na Vran planini, a na njezin grob 1998. postavljen je brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića.

Na obroncima Vran planine prema Doljanima nalazi se Kedžara i tu je prema narodnoj predaji Divin grob. Arheolog i književnik Ćiro Truhelka ispitivao je početkom 20. stoljeća lokalitet i pronašao da je ondje pokopana djevojka između 16 i 17 godina. Vidio je da je i njezina lubanja pravilna, a na temelju analiza zaključio je da se radilo o djevojci koja je bila jako lijepa. Arheolog Truhelka je napisao i pripovijetku pod naslovom “Djevojački grob”.

Pripovijetka o Divi oživljava tragičnu sudbinu lijepe ramske kršćanske djevojke Dive iz Brajinova Doca, jednog od zaseoka Zahuma. U djevojku se, sredinom prošlog stoljeća, zagledao Tahir-beg iz Vukovska i tražio ju je za ženu. Roditelji su poslali djevojku u Vran planinu među čobane, da je tako oslobode napasnika, ali ju je on našao, pokušao silovati, a kad se ona branila, usmrtio je. Djevojka je pokopana na mjestu pogibije, a grob joj je obilježen drvenim križem.

Kasnije je podignut kameni zid oko groba, grobljanska kapelica i zid oko groblja. Poslije je sadašnji kip Dive Grabovčeve izradio Kuzma Kovačić iz Zagreba, jedan se nalazi na njezinom grobu, a drugi je u samostanu na Šćitu, stoji u knjizi koja nosi naziv po herojskoj mučenici Divi Grabovčevoj. (Kamenjar.com)

Legenda o Divi Grabovčevoj

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari