Connect with us

BiH

Ministar sigurnosti BiH: postoji opasnost od terorističkih napada

Objavljeno

-

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić izjavio je u utorak kako i u toj zemlji postoji opasnost od terorističkih napada pa su sigurnosne agencije u njoj povećale mjere opreza.

“Obaviješten sam od sigurnosnih agencija da postoji opasnost i rizik od terorističkog napada u BiH”, kazao je Nešić u Sarajevu odgovarajući na pitanja novinara koji su od njega tražili komentar tvrdnji o tome što su se ranije pojavile u talijanskim medijima.

Prema navodima talijanskog Il Tempa obavještajne službe raspolažu podacima o dvadesetak terorističkih ćelija na zapadnom Balkanu koje čine radikalni islamisti te je procjena kako prijeti opasnost od njihovih akcija nakon eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Nešić je na to kazao kako je u cijelom svijetu prisutan porast ekstremizma pa ni BiH nije iznimka, ali je odbio govoriti zbog čega su konkretno sigurnosne agencije u BiH pojačale mjere opreza.

“Od toga nitko neće imati štete, a možemo spriječiti eventualni teroristički napad u BiH”, kazao je ministar sigurnosti BiH.

Usklađivanje viznog režima

Na pitanje o tome je li moguće očekivati da vlasti u BiH donesu odluku o usklađivanju viznog režima s onim Europske unije, Nešić je odgovorio da je u BiH specifična situacija jer svi imaju neke svoje interese, ali je potvrdio kako će se o tome razgovarati na Vijeću ministara BiH.

BiH ima bezvizni režim s državama poput Turske i Kine te nekih arapskih zemalja iz kojih u Europu pristiže veliki broj osoba koje potom pokušavaju ilegalno ući na teritorij Europske unije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković prošlog je tjedna upozorio na činjenicu da se u BiH gomilaju osobe koje tamo stignu legalno, a potom se preko noći pretvore u ilegalne migrante pa je pozvao BiH da svoju viznu politiku uskladi s onom EU-a, kao i da postignu sporazum s Frontexom koji bi omogućio jači nadzor nad ilegalnim migracijama.

Nešić je na to kazao kako BiH ima pravo voditi svoju neovisnu vanjsku politiku, ali je dodao kako vjeruje da će uskoro ipak biti konkretnog napretka u pregovorima s Frontexom.

Sporazum o raspoređivanju policajaca iz EU koji bi BiH pomogli u nadzoru nad granicom još nije postignut jer vlasti Republike Srpske traže da njihova policija u tom dokumentu bude tretirana kao posebni subjekt, dok je Frontex ovakve ugovore do sada uvijek sklapao samo s državama, odnosno policijskim agencijama na državnoj razini. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas