Connect with us

Hrvatska

Ministar vanjskih poslova Azerbajdžana u posjetu Predsjednici

Objavljeno

on

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je ministra vanjskih poslova Republike Azerbajdžan Elmara Mammadyarova koji se nalazi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

[ad id=”68099″]

Prilikom susreta, Predsjednica Republike istaknula je dobre bilateralne odnose između Hrvatske i Azerbajdžana te zadovoljstvo strateškim partnerstvom dviju država. U tom kontekstu, osvrnula se na suradnju u energetici i naglasila kako su hrvatski ključni strateški projekti terminal ukapljenog zemnog plina na Krku te Jadransko-jonski plinovod.

kolinda azerbajdžan

U razgovoru je naznačeno kako je daljnje unaprjeđenje gospodarske suradnje od obostrane važnosti, a Predsjednica je istaknula interes hrvatskih tvrtki, posebno u brodogradnji, prometu, farmaceutskoj i prerađivačkoj industriji. Isto tako, Predsjednica Republike rekla je kako su azerbajdžanska ulaganja dobrodošla u Hrvatskoj, posebno na području turizma i “čiste” industrije. S tim u vezi, razgovaralo se i o organizaciji prve sjednice Međuvladinog povjerenstva za gospodarsku suradnju uz koju bi se u Bakuu organizirao i poslovni forum za hrvatske i azerbajdžanske tvrtke.

Istaknuvši kako su stabilnost i mir u području Zakavkazja u interesu ne samo tih država nego Europe i Euroazije u cjelini, Predsjednica je rekla kako prijepore treba rješavati na miran način i dijalogom, polazeći od međunarodnog prava. Ministar Mammadyarov zahvalio je Hrvatskoj na potpori kako u okviru multilateralne suradnje u međunarodnim organizacijama, tako i unutar EU i NATO-a.

Ministar Mammadyarov prenio je i poziv azerbajdžanskog predsjednika Aliyeva Predsjednici Republike za službeni posjet što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari