Connect with us

U potrazi za Istinom

Ministar Vrdoljak uhvaćen u namještanju poslova, zapošljavanju preko veze i zataškavanju poreznih dugova

Objavljeno

-

Sredinom lipnja 2012. godine, slavonskog poduzetnika Željka Biloša zove izvjesni Dario Karlovčan. Karlovčan traži pomoć za svoje zapošljavanje i Bilošu, najvećem poreznom dužniku u Hrvatskoj, sugerira da “nešto šapne ministru Vrdoljaku” po tom pitanju, donosi novi broj tiskanog Telegrama, prenosi telegram.hr

Po transkriptima koje je donosi sutrašnji Telegram, ministar Vrdoljak, na nagovor osječkog moćnika Biloša, aktivno je sudjelovao u zbrinjavanju Darija Karlovčana u državnu upravu. Karlovčan je postavljen za ravnatelja Agencije za opremu pod tlakom, a dobio je plaću od 17.880 kuna bruto. Tri mjeseca nakon imenovanja u Agenciju kupio je šest službenih automobila u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna, zbog čega je završio u svim medijima.

Redakcija Telegrama dobila je na uvid dio sažetaka Biloševih telefonskih razgovora. Dio se odnosi na njegovu komunikaciju s ministrom Ivanom Vrdoljakom. Nastali su u razdoblju od lipnja 2012., dok je Vrdoljak bio na visokoj poziciji ministra graditeljstva, a Željko Biloš pod mjerama. Osječki tajkun bio je zanimljiv policiji zbog velike istrage o curenju podataka iz PNUSKOK-a. Ona je okončana uhićenjem nekoliko policajaca, ljudi bliskih kriminalnim krugovima. Vrdoljak je jednostavno uletio u te mjere, a iz mjera je vidljivo kako ministar za Biloša odrađuje brojne poslove i zadatke.

Ministar Vrdoljak spominje se u optužnici protiv smijenje šefice Porezne uprave, Nade Čavlović Smiljanec, upravo zbog intervencija u ime Biloša. Ministar Vrdoljak dosad je tvrdio kako je zvao Poreznu upravo da pomogne Bilošu, ali samo iz želje da spasi njegove tvrtke, kao i mnoge druge. Otkriće Telegrama ukazuje da je odnos ministra i poduzetnika ipak znatno kompliciraniji.

‘Sigurno će te zaposliti’

U rujnu 2012. Biloš javlja Karlovčanu da je razgovarao s Vrdoljakom, kojeg naziva prijateljem. Ono što su htjeli neće ići, kaže Karlovčanu, ali ima Vrdoljak još neke opcije. Kaže mu da “u četvrtak ujutro u 9 sati bude u kod Vrdoljaka u ministarstvu, da se pozove na njega, da mu Vrdoljak kaže što ima, a da Karlovčan kaže što mu najbolje odgovara”. Biloš još dodaje: “Ako ne Centar za praćenje energetskih investicija, onda kod njega u ministarstvo, ali će te zaposliti. Inspektorat i Fond ne može, to ima SDP pod kontrolom”, kaže.

Tri dana nakon spomenutog razgovora, Karlovčan referira Bilošu što je bilo kod Vrdoljaka. Lijepo ga je primio, priča. Vrdoljak je rekao kako mu treba malo vremena, da će idućeg tjedna zvrcnuti firme da vidi gdje ima mjesta, da će zvati HEP, Plinacro, Janaf ili agencije jer su tamo njegovi prijatelji, donosi sutrašnji Telegram.

Porezni dug, kredit i nerentabilni stanovi

Zapošljavanje preko veze samo je jedan dio Telegramovih transkriptima, koji također pokazuju kako je moćni Biloš ministru Vrdoljaku naređivao da mu pomaže oko uvjeta kredita za Biloševe tvrtke, poreznog duga i rješavanja nekih neprofitabilnih stanova. Ministar za Biloša redovito odrađuje posebne zadatke, pokazuju transkripti, a zatim uredno izvještava o svemu što je napravio, piše Telegram.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari