Connect with us

Razgovor

Ministar Zdravko Marić: Za jamstva brodogradilišta moramo platiti još 500 milijuna kuna

Objavljeno

-

Ministar financija Zdravko Marić bio je gost N1 Studija uživo. Govorio je Nacionalnom planu reformi za 2019. , a osvrnuo se i na aktualnu situaciju oko brodogradilišta i koliko ćemo još jamstava morati platiti.

Ministar financija pohvalio se da je Hrvatska zabilježila značajan napredak po pitanju reformi, kao dokaz tome vidi i da smo izašli iz procedure prekomjernog deficita i dizanje kreditnog rejtinga. Pitanje daljnjeg napretka je u segmentu pravosuđa, upravljanja društvima u državnom vlasništvu itd.

“Bitno je i najvažnije da smo ovaj dokument u obvezi prema Europskoj komisij, ali smo kao Vlada u obvezi prema građanima i poduzetnicima provoditi reformske mjere”, komentirao je Nacionalni program reformi koji je danas predstavljen na sjednici Vlade.

“Ja mislim da je stanje danas u odnosu na prije nekoliko godina na makroekonomskom području povoljnije. Zadovoljstvo je uvijek relativna kategorija, i ja bih volio da neke stvari idu brže i da budemo agresivniji.

Znate da smo krenuli u poreznu reformu, bila je pozdravljena i od socijalnih partnera u nekim dijelovima”, rekao je i dodao kako je neoporezivi dobitak bio dobra mjera. “Ona nije obvezujuća, ne možemo nikoga na ništa prisiliti”, rekao je.

Ministar Marić je ustvrdio da tri godine za redom porezno rasterećuju građane i gospodarstvo. “Na današnjoj press konferenciji najviše je pitanja bilo o smanjenju PDV-a.”, rekao je.

“U ove tri godine smo, vjerujem da će pokazati bilanca, smanjili troškove kamata za tri milijarde kuna.”, pohvalio se.

Za tržište rada kaže kako je ključni izazov da u isto vrijeme u nekim segmentima nedostaje radne snage, a u drugima ima viška radne snage.

Kaže kako su danonoćno ljudi u Ministarstvu financija radili na Nacionalnom planu reformi, ali da im se može samo zahvaliti, a ne može ih nagraditi. Zato se nada da će ministar uprave izmjenama Zakona o plaćama to promijeniti.

Kada je riječ o brodogradilištima kaže da smo u prošloj godini od jamstava platitili 3,1 milijardu kuna, a kako je u međuvremenu došlo do otkazivanja još brodova do ljetne stanke očekuje da ćemo platiti još 400-500 milijuna kuna.

“Ako ne dođe do realizacije broda jaružala taj iznos će još rasti, u najcrnjem scenariju 950 milijuna kuna”, rekao je i dodao kako se nada da će brod ipak biti završen. Nije htio ništa prejudicirati oko dolaska kineskog izaslanstva u brodogradilišta.

Komentirajući dugove u zdravstvu Marić je rekao da se oni ne mogu riješiti povećanjem prihoda.

“Gledamo sve skupa u principu limita i mogućnosti, a mogućnosti su u tom smislo vrlo limitirane. Sjest ćemo i razgovarati, mi smo u Ministarstvu financija svjesni dubioza i problema u sustavu zdravstva, ali mislim da smo u tri godine pokazali da smo proaktivni, ali ne možemo očekivati da će samo na prihodovnoj strani biti rješenja”, rekao je Marić.

 

Uljanik – Niti jedan od uhićenih nije Hercegovac, niti je Hrvatski nacionalist, nije kockastoglavi katoliban niti je desničar

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari