Pratite nas

Vijesti

Ministar zdravstva Vili Beroš: Nema mjesta panici od koronavirusa

Objavljeno

na

hr.n1info

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u subotu da mjesta za paniku od epidemije korona virusa u Hrvatskoj zasad nema, te istaknuo kako Vlada poduzima sve adekvatne mjere da bi se hrvatski građani primjereno zaštitili od opasnosti širenja te zaraze.

“Doista radimo da sve mjere u ovom trenutku budu adekvatne i primjerene situaciji. Nema mjesta za paniku”, rekao je ministar Beroš nakon sastanka Kriznog stožera zbog korona virusa u Ministarstvu zdravstva.

“Pratimo epidemiološku situaciju, danas je 20-ak bolesnika ipak prisutno na razini Europske unije, ali to nije značajan broj. U ovome dijelu Europe opasnost od zaraze nije velika. Naravno da ćemo, ukoliko se broj bolesnika poveća,- poduzeti adekvatne mjere. Pratit ćemo situaciju, pratit ćemo broj oboljelih, to nadzire epidemiološka služba”, dodao je ministar.

Zasad ne bi preporučio planiranje putovanja u Kinu osim u prijeko potrebnim slučajevima, naglasio je nadalje ministar, a sve koji imaju bilo kakvu dvojbu o tom pitanju uputio je da se obrate epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo.

Sastanak Kriznog stožera u subotu nazvao je “uobičajenim mjerama planiranja”, kako bismo bili adekvatno pripremljeni, a na sastanku su precizno evaluirani elementi kriznog postupanja. “Dakle, jedan normalan sastanak. Ne pripremamo se nizašto posebno u ovom trenutku, ali želimo biti utemeljeni i promišljeni”, ustvrdio je.

Provođenje simulacije, kako je kazao, još nije dogovoreno, a bit će najvjerojatnije u Zračnoj luci Zagreb. “Ono što je bitno jest da ćemo cijeli taj proces, od pojave sumnjive osobe na bilo kojem graničnom prijelazu, bilo da je to aerodrom, luka – pogotovo su luke važne – pratiti”, rekao je Beroš.

Upitan kakva bi trebala biti sudbina četvero hrvatskih državljana koji se još uvijek nalaze u Wuhanu u Kini, iako su već trebali prema nekim najavama biti transportirani u Francusku, ministar je kazao kako ne može ništa reći sa sigurnošću ali da je u tijeku planiranje njihova transporta prema jugu Francuske, gdje bi trebali biti dodatnih 14 dana u karanteni.

U Hrvatskoj dosad nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze

Odgovarajući na novinarsko pitanje znači li najava Svjetske zdravstvene organizacije kako se očekuje promjena kriterija za postavljanje sumnji da će se proširiti dijagnostika, ministar je naglasio kako je do sada glavni kriterij za bolest bila visoka temperatura a od sada će to biti i postojanje dodatnih simptoma akutne respiratorne infekcije, kao što je kašalj.

“Dakle to je razlika. Više nije dovoljno samo imati povišenu temperaturu nego ako i kašljete, ako vam curi nos ili nešto slično, to je simptom koji ukazuje na oprez od zaraze korona virusom. To je razlika u definiciji”, pojasnio je.

Naglasio je kako se postupanja provedbe testiranja na zarazu provode isključivo prema ljudima kod kojih postoji realna indikacija na mogućnost oboljenja, kao što su ljudi koji su nedavno putovali u Kinu ili bili u doticaju s nekim tko jest.

U Hrvatskoj dosad nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze, a provedeno je samo jedno testiranje, u petak u Infektivnoj bolnici dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, gdje je testirana djevojčica čiji su roditelji nedavno boravili u Kini, no utvrđeno je kako je bilo riječ o običnoj virozi.

Na pitanje novinara kako komentira činjenicu da je u Hrvatsku došao čitav autobus kineskih turista iz Wuhana koji nisu prošli nikakva zdravstvena testiranja, ministar je kazao kako je uputio zamolbu Ministarstvu unutarnjih poslova da sve svoje djelatnike na graničnim prijelazima uputi na način postupanja koji predviđa da se svakoga tko ulazi u zemlju mora pitati koja mu je polazna točka, a “ukoliko je to Kina, postupanje je drugačije”.

Prema utvrđenom protokolu postupanja, granična policija, ukoliko detektira da nešto nije u redu s putnikom, poziva sanitarnu inspekciju koja pak u slučaju potrebe poziva epidemiologa i onda, ukoliko postoji sumnja na bolest, bolesnik se izolira.

“Sada upravo i razgovaramo da bi poduzeli potpuno adekvatne mjere i da bi zaštitili naše pučanstvo od mogućnosti infekcije, koja se može desiti i ovako i onako”, kazao je ministar. “Ono što je nezgodno za taj virus je to što je inkubacija najvjerojatnije 14 dana, to što su bolesnici zarazni za vrijeme inkubacije, što u nekim drugim virusnim bolestima nisu. Znači gotovo da nema stopostotnog načina zaštite od ulaska virusa. Međutim, nadajmo se da to neće biti tako”, zaključio je.

O tome je danas, kako je rekao, razgovarao s većinom ministara zdravlja u državama Europske unije, koji su svi izrazili zabrinutost, a u ponedjeljak putuje u Bruxelles, gdje će nastaviti s europskim kolegama neformalne razgovore u kojima će uspoređivati mjere mjere koje pojedine države provode na svojem teritoriju.

Na sastanka Kriznog stožera zbog korona virusa u Ministarstvu zdravstva bio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Atalić: Na volonterima je prevelik teret, potres premašuje mogućnosti Zagreba

Objavljeno

na

Objavio

Voditelj tima stručnjaka sa zagrebačkog Građevinskoga fakulteta koji provjeravaju statiku zgrada stradalih u potresu Josip Atalić ustvrdio je u nedjelju da katastrofa koju je izazvao potres u Zagrebu premašuje mogućnosti grada i da je na leđima volontera preveliki teret.

“Naša glavna poruka je da pokušamo organizirati sustave po cijeloj vertikali, puno toga je palo na leđa volontera, mi bismo voljeli pomoć od svih. Vrijeme je da se svi zajedno uključimo jer ova katastrofa premašuje grad Zagreb”, rekao je Atalić za Dnevnik Nove TV.

Rekao je i da je 500 inženjera iz Zagreba sedam dana neprestano radilo i obilazilo objekte te da su na rubu snaga i da ne mogu odraditi svoj posao do kraja. Štetu, kaže, trpe i poslodavci čiji su zaposlenici volonteri koji sada pomažu Zagrebu.

“Katastrofa koja je zadesila Zagreb premašuje sve nas”, dodao je.

Volonteri su naime prestali sa svojim radom obilaska potresom pogođenih objekata, a kao jedan od glavnih razloga Atalić je naveo problem obilaska građevina gdje su bili samoizolirani građani.

Dodao je kako su samoizolirane građane označavali na kartama u zadnjim fazama njihove organizacije, no da nisu imali potpune informacije, a kao jedan od razloga obustave pregleda naveo je potrebnu sinkronizaciju podataka o zaraženima. “Sinoć smo dobili te podatke pa ćemo u idućih par dana to uskladiti”, naglasio je.

Atalić je izvijestio da su stručnjaci-volonteri pregledali 5000 objekata, a da je ukupnih prijava 25.000.

“Od pregledanog, 10 posto je u crvenom, ili se mora rušiti zbog skupe rekonstrukcije. Vjerujem da će od ovog ostatka uglavnom biti žutih i zelenih oznaka”, istaknuo je Atalić.

Dodao je da će se morati rušiti deset posto od pregledanih objekata, što je otprilike njih 500.

Atalić je naglasio da su o opasnosti od potresa često upozoravali, no bez odgovora nadležnih.

Dodao je i da su još 2014. godine napravili nacionalnu procjenu rizika za Hrvatsku gdje smo shvatili taj problem.

“Upozoravali smo na sve moguće načine. Nažalost, nismo uspjeli, dočekalo nas je relativno nespremne”, zaključio je Atalić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Davor Pavuna: Ovo je žuti karton čovječanstvu, ali COVID-19 nije zadnja pošast koja će nam podizati svijest

Objavljeno

na

Objavio

Koronavirus je na neki način žuti karton čovječanstvu, da se osvijestimo, opametimo, i savjesno svi zajedno izronimo istinski pravedniju, bolju i mudriju civilizaciju. Jer energije i izuzetnih znalaca, a i briljantne nove djece, više je nego dovoljno: treba samo htjeti moći! No, to je izazov i proces u tijeku

Davor Pavuna znanstvenik je svjetskoga renomea. Proputovao je svijet kao predavač i profesor na mnogim sveučilištima: od Australije, Indije do Španjolske, Velike Britanije, Japana, Kine i SAD-a.

Objavio je više od 250 znanstvenih radova, uredio više od 30 stručnih knjiga te je, iako danas profesor emeritus, još uvijek izuzetno aktivan, kako znanstveno, tako i u medijima. Između brojnih obveza pristao je na intervju za Novi list te su se ponajprije dotaknuli razvoja moderne znanosti i tehnologije, a zatim i drugih aktualnih tema, posebno skorašnje budućnosti.

Možete li nam prvo nešto više reći o Vašem radu u EPFL Centru CREAM na kojem razvijate umjetne nanomaterijale za nove primjene? O kakvim se istraživanjima radi?

– U našem Centru za istraživanje naprednih elektronskih materijala (CREAM) na EPFL-u, švicarskom institutu u Lausannei kreiramo nove, umjetne materijale doslovno atom po atom, sloj po sloj, baš kao da slažemo slojeve obojenih jaja. To su umjetno kreirani novi materijali za buduću nanoelektroniku, za nova kvantna računala ili biosenzore u organizmu.

Nakon 25 godina rada, dio laboratorija (lasersku ablaciju filmova) darovali smo kolegama na studiju fizike na PMF-u u Zagrebu. Imamo izvrsne kontakte posvuda pa danas neke pokuse radimo efikasnije u suradnji s kolegama u Hrvatskoj, SAD-u ili u Kini nego u Lausannei.

​Etički izazovi

Kamo nas vodi suvremeni razvoj tehnologije? Hoće li u budućnosti zbog razvoja robotike i nanotehnologije potreba za ljudskim radom nestajati i kakve bi to moglo imati posljedice na čovjeka?

– Iako je povijesno izronila iz duhovne baštine čovječanstva, suvremena znanost i tehnologija ima etički izazov! Naime, u praksi nemamo moralni kod ugrađen u tehnološki razvoj, nego smo sekularno, induktivno ‘’empirijski’’ aktivni, jako pojednostavljeno rečeno, u mehanicističkom eksperimentalnom darvinizmu.

Pritom je svaka inovativnost dobrodošla, ali brojne nove kreacije mogu biti iskorištene za dobro, ali (često) i za zlo. Konkretno, u svijetu se razvijaju ultranapredna i kvantna računala i superinteligentni roboti, koji će za otprilike pola generacije u prosjeku biti inteligentniji nego čovjek. Naglašavam, u prosjeku inteligentniji nego čovjek! Taj takozvani Kurzweilov singularitet se očekuje oko 2030-ih, najkasnije do 2045. Nakon toga, po uvidima sadašnje prirodne selekcije, krenula bi eliminacija biološkog čovjeka, tzv. Homo sapiensa.

Naime, superiornim robotima biološko postojanje ljudskih bića postaje efektivno beskorisno, njima je potrebna samo energija, primjerice preurediti cijelu sjevernu Afriku u velike sunčeve baterije. Govoreći o nanotehnologiji, mnogi laboratoriji razvijaju hibridne organizme i ugrađuju čipove u dijelove tijela ili mozga i to je već sadašnjost!

Neki laboratoriji testiraju nove, umjetne i hibridne organizme. Sve to ne vodi na dobro, ako ne probudimo svijest i savjest, tj. ako se ne vratimo originalnom čovjeku, na ono što smo uvijek u duhovnosti smatrali normalnim, u svakoj religijskoj tradiciji. Ako se ne probudimo, čini se da se bliži kraj biološke Homo sapiens faze već u ovom stoljeću. Naglašavam da nisam jedini koji tako misli jer brojni su znalci, i ‘lijevi i desni’, posvuda po svijetu koji to razmatraju. Ako se ne probudimo u svijesti i savjesti, kroz najnovije neduhovne tehnologije mi zapravo ‘evoluiramo’ prema kraju tehnološkog čovječanstva te ove Orwellovske »borbe-za-vlast« civilizacije, strahom dominiranog, agresivnog, Homo sapiensa.

Znači spajanje čovjeka i robota te ugrađivanje nanotehnologije s ciljem »poboljšanja« čovjeka nisu samo prognoze?

– Ne, to je uvelike u tijeku, ali šira javnost to ne vidi. Takozvana ‘’poboljšanja čovjeka’’ idu u nekoliko smjerova. Recimo, danas možete isprintati umjetne organe, koristiti matične stanice, napraviti umjetne zube te ugraditi neke pasivne, ili aktivne, nanosenzore u biološki organizam. Tu ima pozitivnih elemenata (primjerice novi zubi), ali je velik civilizacijski izazov što se radi i na tzv. hibridnim ljudima i novim umjetnim organizmima.

Neki si već ugrađuju čipove u mozak ili drugdje u tijelo, ponajviše u nekim centrima u Kini i Silikonskoj dolini u Sjedinjenim Američkim Državama. Ti pristupi ubrzavaju eliminaciju Homo sapiensa, tj. u konačnici eliminaciju svih ljudi. Prvi superiorno inteligentni roboti razvijeni su za vojne primjene, ali sad ulaze i u druge sfere ljudske djelatnosti. Sve to jest u tijeku, ali većina nije informirana. Naše globalno ‘selo’ je uvelike hipnotizirano u profitni Orwell-konzumerizam. Na koncu, kako vidimo, i koronavirus praktički drži cijeli planet u karanteni, a nije zadnji…

Korisne lekcije

​Dok radimo ovaj intervju, o koronavirusu se sve više piše te se poduzimaju sve strože mjere. Što kažu vaši kolege znanstvenici – epidemiolozi?

– Pa, bilo je nekoliko dobrih izvješća, časnih kolega i prijatelja. Koronavirus je relativno nisko smrtan, ali medijski je unesena doza straha diljem svijeta. Virus jest neugodan i organizacijski izazovan za društvo, a vrlo zahtjevan za masovni turizam te malo i srednje poduzetništvo. Vidimo da su mnogi događaji otkazani, a lekcije su bolne, no donekle korisne.

Naučili smo sada da smo jako krhki kao civilizacija. Svi smo mi snažno povezani i korelirani u globalnom selu. Ujedno, ovo nije zadnji virus, niti zadnja kriza! Kompleksnost visoko koreliranog društva je prevelika za sadašnji stupanj svijesti i organizacije. Jasno je da demokracija, pravni sustavi, političke i ekonomske tenzije lako dovode do problema. Čak je i naša sadašnja znanost još jako nekompletna.

Poglavito smo u ranoj fazi u tzv. kompleksnim znanostima, primjerice, imamo malen uvid u cjelovitost bioznanosti i biomedicine. Koronavirus je na neki način žuti karton čovječanstvu, da se osvijestimo, opametimo, i savjesno svi zajedno izronimo istinski pravedniju, bolju i mudriju civilizaciju. Jer energije i izuzetnih znalaca, a i briljantne nove djece, više je nego dovoljno: treba samo htjeti moći! No, to je izazov i proces u tijeku.

Ekološka kriza česta je tema svjetskih foruma i medija. Jesmo li zaista u tako velikom problemu ili se možda nekad pretjeruje s katastrofičnim najavama?

– Ekologija čovječanstva jest izazov jer bez ikakvih napora možete vidjeti da smo mi ljudi posvuda pobacali trilijune plastičnih vrećica i to je kolosalan problem. Mikroplastika je već posvuda, čak i u našim ribama, a i u nama samima. To je sigurno, tu se ne može govoriti o teorijama zavjere. No, kod zagrijavanja planeta Zemlje i problema oceana imamo dodatne elemente. Zemlja ima svoje cikluse, te ciklički prelazimo iz hladnih doba u topla doba.

Taj ciklus se miješa s ovim ljudskim utjecajima i sve to utječe naravno i na oceane, na ledenjake, na dinamiku prirode. Trenutno zbog virusa i karantene vidimo da se more u Veneciji oporavlja i pojavljuju se ribe! A ptice opet pjevaju posvuda… No, što nam je najgori problem? Pitka voda. Naravno, u Hrvatskoj je ona u relativno dobrom stanju, ali na svjetskom planu su zagađenje i manjak vode ozbiljni.

Pogledajmo također u Hrvatskoj primjer i problem otpada. Poznat je izuzetan problem u Rijeci, zagađenost Marišćine. Slično kao sa Zagrebom na Jakuševcu ili pak problemi kod Dubrovnika i drugdje. Da, imamo ozbiljne probleme s otpadom u Hrvatskoj, a tko zna što smo sve u more ubacili.

Općenito, kako već rekoh, na planetarnoj razini bit će izuzetnih problema, ako se ne osvijestimo. I to brzo. Visokokorelirani sustav pojava i informacija 21. stoljeća ne možemo voditi pravnim normama prošlog stoljeća!

Demokratski deficit i udaljavanje elita od potreba građana također su nešto s čime se suočavamo. Kako ocjenjujete stanje u Hrvatskoj glede demokratskih i građanskih sloboda?

– Nisam siguran da je dobar izraz elite, jer elite su sad više nekakvi planetarni i lokalni gremiji, udruženi profitnim (financijskim) interesima. Primjerice, tzv. bankaroidi koji prate i vode profitne protoke novca te razni lokalni ‘šerifi’, no sve to ovisi o kontekstu zemlje ili sustava.

Orwellov ZOO

Demokracija danas je često zamrznuta, kada imamo planetarnu e-civilizaciju od otprilike 8 milijardi ljudi s problemima koji su visoko korelirani na načine koje »podobni« političari ne razumiju. Na koncu, i koronavirus je doveo do (privremenih?) izvanrednih stanja. Recimo, u Izraelu se svi telefoni prate i imamo efektivno čipiranje svake osobe radi zaštite sustava.

Ne bi me iznenadilo da vlasti to uskoro uvedu i drugdje u svijetu, iako preliminarna cjepiva i obrane protiv korone postoje! Originalna ideja demokracije potječe iz ere bitno manje gustoće ljudi i u sporijim je vremenima donekle djelovala, ali danas je često neadekvatna za brojne ekspertne probleme u sustavu brzih korelacija te izuzetne dinamike kompleksnosti. To je primjerice pokazao francuski fizičar i filozof Lévy-Leblond, a vidimo to svaki dan i u Hrvatskoj.

Naime, izabrani predstavnici naroda su često pogurani u vlast po partijskoj podobnosti. Oni ne znaju tražiti rješenja za ekspertne probleme, primjerice otpada ili postavljanja optimalne transportne mreže, tretiranja situacije u kriznom razdoblju korone i slično. To najčešće znaju za to obrazovani stručnjaci. Danas su rijetki talentirani državnici ili mudri političari koji znaju i žele se okružiti vrhunskim savjetnicima.

Već sad imamo krizu demokracije, s tim da treba naglasiti da planetarno 75 posto zemalja uopće nije demokratsko! One koje jesu uglavnom imaju medijski manipuliranu demokraciju, da ne kažem i nešto puno gore. Hrvatska je relativno dobra za vrlo mladu demokraciju. Kada su bili izbori za predsjednika ili predsjednicu, kandidati su, što god mi o njima mislili, bili relativno kvalitetni. Vjerujte mi, u drugim zemljama, čak i zrele demokracije, nisu bolji.

Naravno, to ne znači da mi nemamo pravo na bolje ili da nemamo pravo željeti bolje. Zasad čovječanstvo još ne shvaća da eksperti, napose inženjeri i provjereni znalci, trebaju voditi svijet. Sjetite se uvijek Nikole Tesle i brojnih znanja i tehnologija koje su još u ladicama, a bolje su od ovih koje sadašnja civilizacija nudi! Ujedno, ‘tajna’ prve ekonomske zone svijeta, Silicijske doline u Kaliforniji, nisu političari, nego mladi ambiciozni znalci koji stvaraju nove proizvode i djeluju posvećeno dan i noć. Da, postoje takvi i u Hrvatskoj, samo treba htjeti ih vidjeti!

U svijetu je obitelj koju čine majka, otac i djeca u krizi te je se nerijetko, izravno ili neizravno, napada. Što stoji iza toga? Radi li se isključivo o ekonomskoj kalkulaciji, čovjek bez obaveza prema obitelji i djeci više će vremena posvetiti poslu ili govorimo o nečem drugom?

– Kad govorimo o svijetu, prvo uočimo da je svijet i jako nehomogen. Od osam milijardi ljudi, gotovo šest ih se nalazi u južnoj Aziji, od Turske pa do Filipina. Mali Bangladeš ima 150 milijuna ljudi, kao cijela Rusija. To nije homogena situacija, ali trend je u krajnjoj liniji isti.

Profiteri globalizacije, uglavnom ranije spomenuta klika profit -bankaroida, oko jedan posto onih koji kontroliraju dinamiku silnih bogatstava i resursa, oni (ne)svjesno razaraju obitelj. Obitelj je za društvo kao stanica za organizam. Kada razbijete obitelj, onda ste dobili efektivnog proletera globalizacije i podobnog konzumenta, baš kao u Orwellovoj »Životinjskoj farmi«.

Meni ova ‘civilizacija’ itekako djeluje kao Orwellov ZOO u kojemu ‘jednakiji’ kontroliraju dinamiku financija i naravno da se ‘jednakiji’ itekako poznaju i koordiniraju svoje interese. A umrežuju li se preko kvazicrkve, kvazinogometa, kvazimasonerije, kvazipolitike ili raznih drugih načina, manje je bitno. Jasno je da ‘jednakiji’ i bogati sve više skupljaju profit, a to je primjerice maestralno opisao Thomas Piketty u djelu »Kapital u 21. stoljeću«. Kapitalu smeta obitelj, kao i svaki neprofitni podsustav, jer je puno lakše vladati zbunjenim jedinkama. A bi li se čovjek mogao osloboditi? Da, naravno, ako se uskoro većina osvijesti!

​Čovjek i materijalizam

Dominantna je paradigma u svijetu danas materijalistička, no suvremena znanost sve više ide u smjeru dokazivanja da čovjek nije samo materijalno biće. Možete li nam reći nešto više o tome?

– To je vrlo jasno jer naše oči ništa ne vide, a uši ništa ne čuju! Primjerice, mi vidimo samo duljine svjetlosti od 0.4 do 0.8 mikrona (plavo do crvenog), a to je zanemarivo u spektru svih elektromagnetskih valova. Recimo, ne vidimo ultraljubičaste ni infracrvene zrake, iako ih osjetimo. Sva suvremena meteorologija i mnogi najnoviji instrumenti prirodnih znanosti i biomedicine koriste ‘’neljudske’’ spektroskopske metode mjerenja ‘’nevidljivoga’’, od rendgena do nuklearne magnetske rezonancije, a da i ne spominjem najnovije supravodljive SQUID detektore biomagnetizma kojima možemo mjeriti stanja svijesti.

Na koncu, nedavno su izmjereni ultrafini, nezamislivo slabašni gravitacijski valovi! ‘’Tko više leti, više vidi’’. Posljedično, suvremena postkvantna fizika iznosi nekoliko novih modela, koji su klasičnom intelektualcu, a i mnogim znalcima, ponekad nedohvatni: od ultrafinih superstruna u 22 dimenzije paralelnih svemira, gdje se izbacuje paradigma prostor-vrijeme, do postkvantnog Tesla-Mandelbrot modela holograma, uz dinamiku fraktalnih raspodjela energije u (beskonačno?) dimenzija i stanja svijesti. To su samo dva primjera, a postoji još nekoliko koji koriste čak i drugačiju logiku i ‘nestandardnu’ matematiku te svijest i dimenzije percepcije!

Iako uglavnom predajemo jednu matematiku i fiziku te praktično identičnu prirodoznanost diljem svijeta, nedvojbeno jest da tek spoznajemo duboke tajne postojanja i našeg svemira. Na koncu, znanstveni koncepti i mjerenja u prošlom stoljeću su često bili manje kvalitetni i precizni nego danas, a o metodama analize bezbrojnih koreliranih podataka da i ne govorim. Uočimo pritom da medicina, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ima planetarno najmanje sedam sustava, ako ne i više, primjerice sjetimo se ayurvede i akupunkture.

Spomenimo se i pravnih sustava, gdje skoro svaka zemlja ima svoje specifičnosti. Mi ujedno imamo oko deset tisuća živih jezika u svijetu te ultrabrzi razvoj informacijskih znanosti, a i kognitivnih te prošireno bioloških! S mojim kolegama se slažem da ne znamo što je točno svijest, iako mnogi jesmo svjesni, a o savjesti niti neću ovdje govoriti. Dodajem da ustvari nemamo ni konačnu definiciju toga što je točno život!?!

Bio sam na američkim skupovima o definiciji života i složili smo se da nemamo konačnu definiciju! Ujedno ova tzv. ‘civilizacija’ ima kolosalne izazove, unatoč najboljem materijalizmu ikada u povijesti! Pa, sjetimo se ponovo Nikole Tesle koji je naglasio da ćemo uistinu napredovati tek kad istinski spojimo duhovnost i znanost. Osobno, dubinski dijelim to uvjerenje… I nisam sam!

Opovrgava li kvantna fizika – ili neka druga grana znanosti – isključivo materijalističko poimanje čovjeka?

– Striktni redukcionistički materijalizam i lokalni objektivizam su uvelike napušteni otkrićima kvantne fizike, početkom dvadesetog stoljeća. Znamo da je sve sveprisutna energija, a ‘tvrda’ materija je prirodnim zakonom kodirana ‘zgusnuta’ energija u oblicima koje vidimo ili osjećamo osjetilima te koje uspijevamo detektirati našim sve boljim metodama mjerenja.

U postkvantnoj fizici sve to ide dramatično dalje i uistinu nam djeluje poput donedavne znanstvene fantastike! Kako rekoh, u ponekim se najnovijim modelima realnosti ukida i koncept prostor-vrijeme, uvodi se multidimenzionalnost svemira (tzv. multiverse), a da ne govorimo o Tesla-Mandelbrot holografskom modelu u viziji besplatne energije u harmoniji kreacije u eteru svijesti.

Za sve to bi nam trebao poseban intervju, no poneke izranjajuće ideje sam izložio u svojim predavanjima na YouTubeu te intervjuima koji idu od ‘ruba znanosti’ u Svjetlosti 123-124 (2012)., do Matematičko-fizičkog lista (2019.). Sad slijedi i nova serija uvida s diskusijom (r)evolucije kognitivnih znanosti te ljudske svijesti i općenito svijesti, od Velikog praska do inteligentnih robotoida, uz ključna pitanja: Tko je sve živ, tko je sve svjestan i koliko? Kamo nas ‘evolucija svijesti’ vodi?

Usput, naglašavam da su kognitivno žene superiornija bića u bazi čovječanstva i društva i osobno sam jako glasan glede uloge žena u društvu. To nije neki seksizam ni ‘feminizam’, nego naprotiv, uloga kognitivne osobe-žene-savjetnice kao ključne osnove i obitelji i istinskog ljudskog društva. Osobno sam, pojednostavljeno rečeno, za korelirani pragmatičan matrijarhat i o tome sam u studenom govorio na skupu žena u Rijeci!

​Znanost i vjera​

Što mislite, koji su uzroci da se znanost i vjera često prikazuju u sukobu?

– Tome je tako jedino kod nas, radi ranijeg stoljeća dogme ‘’ubij boga’’ materijalno-boljševičkog mentalnog sklopa! Vidite, u preambuli švicarskog ustava stoji »U ime dragog Boga svemogućeg’’, ponavljam, ‘’U ime dragog Boga svemogućeg« i to na čak četiri jezika, a mene i danas u Hrvatskoj stalno pitaju kako to da sam vjernik!?! Na EPFL-u 33 godine imamo molitvenu grupu znanstvenika u mome uredu na fizici i nitko me nikad nije pitao zašto sam vjernik, a i predsjednik, i provost, i dekan, i predstojnik fizike su vjernici.

Dakle, nema sukoba, a meni je dar vjere uvelike pomogao da izdržim u ponekim teškim periodima i zahtjevnim znanstvenim i ljudskim izazovima diljem planeta. Općenito, religija (religio = absolut) ima deduktivan pristup svijetu, dok je znanost induktivna u pristupu, te je povijesno, znanost ‘izronila’ iz religiozne filozofije. Znanstvenu metodu prvi je uveo franjevac Roger Bacon u 12. stoljeću! Naš Ruđer Bošković bio je svećenik, a Tesla je bio sin pravoslavnog svećenika. Kopernik, Newton, Descartes, Faraday, Maxwell, Einstein, Max Planck, Heisenberg i mnogi drugi su bili vjernici.

U mojoj struci se nikad nisam bavio pitanjem tko je vjernik ili nevjernik. A kad sam radio na doktoratu, ujesen 1979., nobelovac (iz 1977.) Sir Nevill Mott mi je došao u ured na diskusiju mojih eksperimenata s neuređenim materijalima. Sir Nevill mi je tad rekao da je 1955. bio ravnatelj cijelog Cambridgea, i u to vrijeme nevjernik, a prihvatio je poziv studenata da održi javno predavanje »Vjera i znanost« i postao je vjernik, prihvatio je poziv Isusa Krista!

Takvih je primjera mnogo, jer tko prouči Evanđelje i poruku Isusa o oprostu (nadasve samom sebi!) i ljubavi u akciji, uvidjet će da je to u najmanju ruku najbolja psihologija ponašanja čovjeka! A toliko je knjiga o iskustvu vjere te čak i mojih osobnih svjedočenja, da savjetujem čitatelja neka ih potraži i neće požaliti!

Čemu se okrenuti u ovim »zanimljivim«, odnosno zbunjujućim vremenima?

– Svatko treba nastojati biti što bolje izvorno informiran (jer neki mediji rade za režime ili interesne financijere), svatko svjestan i savjestan. Postoje stotine knjiga koje su jasno najavile ovu eru koju sad živimo. Ne trebati biti genij da vidite da bankaroidi (gazde financijskih profita) te mnogi mediji manipuliraju javno mnijenje i nadasve dinamiku vlasti i financija svijeta. Ali svjesni ljudi svejedno će pobijediti upravo zahvaljujući buđenju svijesti i ljudske savjesti.

Tu je nama bitan nauk oprosta i ljubavi, Evanđelje Isusa Krista, a sjetimo se da ga je primijenio i Mahatma Gandhi i bez sile pobijedio imperijalnu britansku kolonizaciju! Ujedno, glede duhovnosti i vjere, imamo dvije mogućnosti. Ili je Isusova poruka laž, pa onda treba zabraniti religiju (‘opijum naroda’), zatvoriti crkve i dozvoliti samo sekularno društvo. To smo uvelike imali u sekularnom boljševizmu i tako je i danas u velikoj mjeri u Kini! Ali, ako je Isus govorio istinu i civilizacija ima potrebu za duhovnošću, jer je očito i znanost izronila iz duhovne baštine čovječanstva, onda je red da se napokon mi ljudi osvijestimo jer doba, koje je već stiglo, će ili biti duhovno, kako je jasno najavio i Nikola Tesla, ili nas humanoida neće biti. Dragi prijatelji, zasad je izbor na nama!

Jakov Kršovnik / Novi list

Davor Pavuna: Masonizam je doslovno protiv Krista

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari