Connect with us

Politika

Ministarstvo dostavilo nepotpun izvještaj: Istražitelji upadaju u Lijanovićev ured?

Objavljeno

-

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine zatražit će od Vlade i premijera Federacije BiH da se inspektorima ove institucije dozvoli uvid u sve podatke o poljoprivrednim poticajima koje je dalo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH od početka 2009. do sredine 2013. godine, saznaje „Dnevni avaz“.

Na ovakav su se potez čelnici UNO odlučili nakon što su dobili više nego nepotpune podatke Ministarstva, na čijem je čelu Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB).

On je, kao i drugi članovi njegove obitelji, predmet brojnih istraga ne samo UNO nego i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Tužiteljstva BiH, Federalne uprave policije (FUP), ali i nekoliko europskih država. Lijanovići se sumnjiče za izbjegavanje plaćanja izravnih i neizravnih poreza, prevare banaka, kooperanata…

Prema informacijama „Avaza“, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nakon tri mjeseca otezanja dostavilo je UNO nepotpune i nejasne podatke o osobama koje su dobile poljoprivredne poticaje u traženom razdoblju i o osobama koje su otkupljivale živu stoku za koju su dobivani poticaji. Kako se navodi u dopisu ovog ministarstva, koji je u posjedu „Dnevnog avaza“, „podaci o poljoprivrednim poticajima za 2009. i 2010. godinu ne postoje“.

Zanimljivo je, međutim, da u nekim drugim ministarstvima FBiH ti podaci ipak postoje i dio ih je već dostavljen istražiteljima. Podaci, pak, o poticajima za 2011. i 2012. godinu dostavljeni su u fajlovima koji uopće nisu bili zaključani, a načinjeni su tako da se ne vidi pojedinačno koje je pravno ili fizičko lice i u kojoj vrijednosti otkupilo živu stoku za koju su prethodno ostvarivani poticaji.

bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari