Pratite nas

Reagiranja

Ministarstvo hrvatskih branitelja odbacuje “insinuacije o muljažama i kaosu”

Objavljeno

na

Ministarstvo hrvatskih branitelja oštro je u srijedu odbacilo “svaki pokušaj manipulacije javnosti senzacionalističkim insinuacijama o muljažama i kaosu” vezanim uz postupak stambenog zbrinjavanja u mandatu ministra Tome Medveda, o čemu su u utorak pisali neki mediji.

U nalazu Državne revizije za 2015. i 2016. za Ministarstvo hrvatskih branitelja, kojem je dano uvjetno mišljenje, navodi se da je dospjeli dug krajem 2016. iznosio 4.4 milijuna eura za 718 korisnika kredita, a tijekom godine ministarstvo nije pokrenulo ni jednu mjeru naplate kredita u suradnji s bankom i DORH-om, iako je rok od godine dana prošao. Navodi se također da je 2015. utvrđeno da 116 korisnika nije opravdalo trošenje 2,8 milijuna eura, objavio je portal Index.

Dug od 4,4 milijuna eura akumuliran tijekom 19 godina

U priopćenju se upozorava da se od osnutka ministarstva 1998. godine dodjeljuju stanovi i stambeni krediti. Dug po stambenim kreditima od 4,4 milijuna eura akumuliran je tijekom svih tih godina, a na dug se obračunavaju redovne i zakonske zatezne kamate, pa stoga nije nastala šteta za državni proračun.

Ministarstvo ističe da niti jedan kredit za stambeno zbrinjavanje koji je dodijeljen 2016. i 2017. godine nije bio predmet sporne revizije.

“Tendenciozno je i zlonamjerno iznositi probleme koji se gomilaju 19 godina te očekivati od sadašnjeg ministra da ih riješi u roku od godine mandata”, stoji u priopćenju.

Medved je odmah po dostavi nalaza revizije poduzeo mjere za kontrolu namjenskih utrošenih sredstava. Zatraženi su financijska dokumentacija, računi i ugovori kojima se opravdava namjensko trošenje kredita, odnosno da stručna komisija ministarstva neposrednim izvidom na objektu utvrđuje jesu li sredstva namjenski utrošena kod korisnika koji nisu mogli dostaviti ili dokazati namjensko trošenje.

Također je donesena uredba koja omogućuje da se rješenja o dodjeli stambenih kredita koja nisu namjenski utrošena stave izvan snage, a koja je ugrađena u novi Zakon o hrvatskim braniteljima.

Ministrove mjere pokazat će učinak tijekom 2018. godine

No, i prije donošenja novog zakona ministar Medved poduzeo je niz mjera. Poslane su obavijesti o dugovima uz mogućnost reprograma kredita s produženjem roka otplate, organiziran obilazak korisnika stanova, predloženo davanje poticaja za zatvaranje postojećeg kredita, te se u suradnji s Hrvatskom poštanskom bankom otvorila mogućnost smanjenja duga ili ponovnog starta u otplati kredita po najpovoljnijoj kamatnoj stopi.

Te mjere pokazat će svoj puni učinak tijekom 2018. godine, naglašavaju u ministarstvu.

Osim na mjere stambenog zbrinjavanja, ministarstvo se osvrnulo i na druge mjere iz nalaza državne revizije, te poručilo da radi na rješavanju svih nepravilnosti.

“Ministar Medved svjestan je svih problema nagomilanih tijekom proteklih godina, kao i obveze njihovog rješavanja, ali ne može preuzeti odgovornost za radnje koje nisu poduzimane prije njegova mandata”.

Ministar brine o zakonitosti postupanja ministarstva i poduzima sve pravne i zakonske mogućnosti kako bi ispravio zatečeno stanje, vodeći računa o osjetljivoj braniteljskoj populaciji i zaštiti sredstava državnog proračuna, ističe se u priopćenju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Šajeta prozvao Škoru: Među nama kompozitorima ima i onih koju Hrvatsku vole iskreno

Objavljeno

na

Objavio

Šajeta: Znate li one strane tvrtke koje utjeruju dugove našim građanima? E pa Škoro se svojedobno gorljivo zalagao da i ZAMP svoje dužnike proda jednoj takvoj.

Popularni istarski kantautor Šajeta na svom Twitter profilu prokomentirao je predsjedničku kandidaturu svog estradnog kolege Miroslava Škore, objavljujući crticu iz života poslovno-estradnog svijeta.

Sudeći po sadržaju objave, Škoro na Šajetin glas ne treba računati.

– Znate li one STRANE tvrtke koje utjeruju dugove našim građanima, koje otkupljuju od banaka i sličnih? E pa Škoro se svojedobno gorljivo zalagao da i ZAMP svoje dužnike proda jednoj takvoj! Na sreću nije prošlo, jer među nama kompozitorima ima i onih koju Hrvatsku vole iskreno, napisao je na svom profilu Dražen Turina Šajeta, prenosi Novi list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Što ne ode od društva na vlasti koje ne ispunjava njegova nadanja i želje?

Objavljeno

na

Svako malo, tandem Pupovac-Kraus, iskorištavaju pojedine obljetnice iz NOB-a za svoju promidžbu i političke mitinge, a onda i za „proizvodnju“ neprijatelja.

Na tim i takvim događanjima najmanje je riječ o onome zbog čega su došli, već se sve po „srpskom“ receptu pretvara u pljuvanje i bljuvanje Hrvata i Hrvatske države.

U nedjelju, 23. lipnja 2019. „tandem“ je „gostovao“ u Jadovnu, jednom od logora smrti  u vrijeme ustaške vladavine.

Umjesto da su se istinski poklonili žrtvama, mediji javljaju da su prije svega skrenuli pozornost da se u Hrvatskoj  negiraju  zločini počinjeni u NDH!?

Zatim su dodali da žele da puna istina dopre do javnosti i do mladih koji o ovim zločinima ne znaju ništa.

Želimo da se otvoreno kaže da je NDH bila zločinačka tvorevina, jer skupine i pojedinci to negiraju. Na primjer, prije nekoliko dana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je primila Hrvatski obrambeni zdrug Jazovka“ – istaknuo je Ognjen Kraus, koji predstavlja židovske organizacije u Hrvatskoj.

Kao prvo, o NOB-u i njihovih protivnicima, u Hrvatskoj se iznimno mnogo zna. Od II. svjetskog rata, pa sve do današnjih dana o tom razdoblju uči se u svim školama. Do 1990. djeca su (kao u Kini i Sjevernoj Koreji) morala  ići u obilazak svih područja vezana uz NOB-e, Tita i partije.

Otkad je stvorena hrvatska država pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu u školama se uči svega nekoliko sati.

U kojoj školi se, primjerice, uči o Junacima Domovinskoga rata iz njihovih sredina, odnosno koja osnovna ili srednja škola (o fakultetima da i ne govorimo) nosi ime po nekom od stradalih hrvatskih ratnika?

U vrijeme komunizma čak je i tvornica donjeg rublja morala nositi ime po nekoj Titovoj partizanki!

Inače, gospodine Kraus, pa najviši hrvatski politički dužnosnici ne jednom, već neprestano poput papagaja, ponavljaju ono što vi želite čuti (ali očito pravite se da ne čujete) da je NDH bila zločinačka tvorevina, jedino je dr. Franjo Tuđman govorio da „NDH nije bila samo kvinsliška tvorevina i fašistički zločin nego je predstavljala i izraz težnji hrvatskog naroda za samostalnošću“. Slično se moglo čuti i od bl. Alojzija Stepinca. Nu, unatoč toga i oni su osuđivali zločine koji su se tada događali.

Što bi vi još htjeli? Da Grabar-Kitarović, Jandroković ili Plenković ono što neprestano govore o NDH samo za vas i Pupovca to i potvrde kod „javnog bilježnika“?

Pored toga, Pupovac „pleše kola“ s onima na vlasti, pa što s njima već jednom ne riješi ovo pitanje, što ne ode, ako vidi da oni dozvoljavaju relativizaciju zločina, da ne daju da se zabrani HOS-ova zastava?

A to što je predsjednica Republike primila predstavnike organizatora skupa Jazovka, dakle ljude koji svake godine pod njezin visokim pokroviteljstvom organiziraju komemoraciju za nevine  žrtve, bačene poput pasa u duboku jamu, nije baš ništa sporno, osim pitanja-zašto ti partizani-zločinci nisu još  na robiji?

Zar se, gospodine Kraus, i danas mora i treba šutjeti o stravičnim partizanskim i komunističkim zločinima nad nevinim Hrvatima, poglavito nakon II. svjetskog rata?

Ne, taj film više nećete gledati!

Milorad Pupovac, koji navodno odlično živi od „stvaranja i napuhavanja ustaških i inih zločina“, istaknuo je da nije dovoljno samo posjećivati Jasenovac i Jadovno, da treba ići i u 50 drugih mjesta stradanja.

Da, ali nije rekao (to mu ne pada ni na pamet) da treba ići i u mjesta stradanja nevinih Hrvata. Samo iz doba Domovinskoga rata u Hrvatskoj je otkriveno oko 150 masovnih grobnica.

Milorade ili Mile, kako te neki zovu, jesi li posjetio barem jednu masovnu grobnicu, ili neko selo koje su spalili Srbi? Što ne dođeš nikada recimo u Škabrnju, mjesto nedaleko kojeg si rođen i odrastao, pa da vidiš i čuješ kako su i zbog čega  Srbi u ovom ratu masakrirali hrvatsku djecu, žene, starce…

I to je hrvatska povijest, ili bi trebala biti!

Ali, ne. Pupovac i kompanija isključivo obilaze mjesta iz II. svjetskog rata i tamo nam drže lekcije. Što ne odu nekada i u posjet Golom Otoku ili Staroj Gradiški ili u neki od mnogobrojnih logora Hrvata koji su od 1991. bili u Srbiji?

Zašto im to nije prihvatljivo, kad su žrtve žrtve?

O NOB-u, Titu i partiji dosad je snimljeno nekoliko tisuća filmova i objavljeno na desetke tisuća knjiga. Tito je još uvijek na popisu počasnih članova HAZU, ali i pojedinih gradova kao što je Zagreb.

A zašto pupovci i slični toliko „forsiraju“ partizanske i slične obljetnice? Pa, u prvom redu da  prikriju stravične zločine Srba, od Vukovara, Voćina, Zadra, Gospića, Saborskog, Knina, Kijeva, Šibenika, Karlovca do Dubrovnika,  u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu.

Misle i vjeruju da će bukom prebrisati suvremenu hrvatsku povijest.

Malo sutra!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari