Connect with us

Politika

Ministarstvo hrvatskih branitelja reagiralo na napise o mogućim tužbama pripadnika HVO-a

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ministarstvo hrvatski branitelja (MHB) reagiralo je na napise da Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe pripadnika HVO-a, ističući kako MHB zakonom ni koji način nije omogućio ostvarivanje traženih prava, nego je isključivo zaštitio već stečena prava pripadnika HVO-a.

Jutarnji list je objavio u ponedjeljak kako Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), navodeći da je Ustavni sud donio odluku koja bi mogla imati dalekosežne i zasad nesagledive posljedice za državni proračun.

List ističe da je Ustavni sud prihvatio ustavnu tužbu Ive Lamešića i ukinuo pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda koji je tom bivšem pripadniku HVO-a odbio priznati prava i povlastice koje uživaju hrvatski ratni vojni invalidi, pripadnici Oružanih snaga RH.

Ustavni sud je, dodaje Jutarnji list, odlukom u slučaju Lamešić širom otvorio vrata prihvaćanju i desetina ostalih identičnih ustavnih tužbi bivših pripadnika HVO-a koje čekaju na rješavanje pred tim sudom.

Ministarstvo naglašava kako sporna pitanja vezana uz priznavanje statusa ratnog vojnog invalida dijelu pripadnika HVO-a datiraju još iz 1996. te da geneza tog postupka ukazuje kako se to pitanje pokušavalo riješiti dugi niz godina.

Podsjetilo je i kako je Ugovorom između RH i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji iz 2006. godine, kao i Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji iz 2017. godine, regulirano pravo na mirovinu stradalnika HVO-a.

Ministarstvo: Odbijeno 1180 tužbi

”Ističemo kako se odredba članka 139. Zakona, na koji se poziva Ustavni sud, temelji na načelu zaštite stečenih prava stranaka kao jednom je od osnovnih načela upravnog postupka”, stoji u reagiranju MHB-a.

To se, pojašnjava MHB, odnosi isključivo na pripadnike HVO-a su koji su već ostvarili status RVI-a, odnosno HRVI-a iz Domovinskog rata i pravo na osobnu invalidninu pod uvjetom da se u trenutku stupanja na snagu Zakona iz 2017. nalaze na redovitoj isplati osobne invalidnine priznate u upravnom postupku u RH.

”Odredba se ne može odnositi na predmetni slučaj jer Lamešić nikada nije bio na isplati osobne invalidnine u RH, nego je temeljem stradavanja korisnik osobne invalidnine u BiH, što je i Ustavni sud naveo u odluci, a jasno je kako se isto pravo ne može koristiti u dvije države”, precizira Ministarstvo.

MHB dodaje da je Zakonom iz 2017. i Ugovorom iz 2006. predviđeno da pripadnici HVO-a kojima je priznat status ratnog vojnog invalida i osobna invalidnina u BiH imaju mogućnost ostvarivati mirovinu u RH ako im se utvrdi gubitak radne sposobnosti. Tim osobama RH isplaćuje razliku između visine mjesečnog iznosa osobne invalidnine ostvarene po pravomoćnom rješenju nadležnog tijela BiH i visine mjesečnog iznosa invalidske mirovine koju bi ostvarili po pravnim propisima u RH.

Ministarstvo naglašava da odluka Ustavnog suda ne znači da će tužitelji ostvariti traženo pravo, što se implicira objavljenim tekstom jer se tom odlukom predmet vraća Visokom upravnom sudu na ponovni postupak.

MHB dodaje da je ovaj predmet jedan od 1272 u kojima su stranke podnijele tužbe upravnim sudovima protiv rješenja Ministarstva branitelja o oglašavanju rješenja ništavim iz 2013. i ističe da su do danas zaprimili 1180 pravomoćnih presuda kojima su tužbe tužitelja odbijene. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas