Connect with us

Kultura

Ministarstvo kulture RH odbacilo Goldsteinovu i Jakovininu knjigu

Objavljeno

-

Ilustracija

Ministarstvo kulture i medija RH svako malo otkupljuje „najvažnija“ književna i ina djela, prije svega za knjižnice, ali i za potporu nakladnicima.

Međutim, neki razvikani autori i njihova još razvikanija djela na zadnjem su se popisu ministarstva. našli u rubrici – „odbijeno“, što znači da od ove institucije nisu dobili ni kune, ili pak da ne vrijede toliko koliko se o njima piše (napuhava).

Tako je bez potpore (opravdano, op a.) ostalo „kapitalno“ djelo čuvenog Ive Goldsteina – „Hrvatska 1990-2020.- godine velikih nada i gorkih razočaranja“, koja se prodaje po 219 kuna u nakladi Profil knjige.

Ministarstvo ne želi kupiti ni knjigu Tvrtka Jakovine „Budimir Lončar: od Preka do vrha svijeta“, zatim ni knjigu „skribomana“ Miljenka Jergovića „Imena lijepih vještina II“, Ivice Đikića „Štapići za pričanje“, a ni bivše ministrice Mirele Holy „Mila i Zelenvila“, Mirjane Krizmanić „Tkanje života“.

Bez potpore ostao je i Ante Tomić koji je za otkup zajedno s Tomislavom Torjancom ponudio knjigu „Đura Hodalica“.

Među onima koji nisu na popisu za otkup nalazimo i knjigu potpredsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera „Uronjeni u Tvoju svjetlost. On i pjesnici“ te najnoviju knjigu Mire Kovača „“U labirintu iza versajsko – vidovdanske Jugoslavije“.

Inače, knjige o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu ovo ministarstvo već duže „preskače“, kao to nije literatura koja bi se trebala čitati, baš kao ni knjige u kojima se piše o stradanju Hrvata u logorima i drugdje u vrijeme propale Jugoslavije.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas