Connect with us

Kultura

Ministarstvo kulture ukinulo potporu Documenti

Objavljeno

-

Ministarstvo kulture odobrilo je za ovu godinu ukupno 235 programa inovativne umjetničke i kulturne prakse, koje će financirati s nešto više od 7 milijuna kuna.

Documenta ostala bez sredstava

Zanimljivo je da je ukinuta potpora projektu Documente “Virtualni muzej Dotrščina”, pa se tako ove godine nalazi na popisu odbijenih.

[ad id=”93788″]

Prošle godine Documenta je dobila 25 tisuća kuna za navedeni projekt.

Podsjetimo, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću je neprofitna udruga čiji je razlog nastajanja, ističu, iskustvo prešućivanja i falsificiranja ratnih zločina i ostalih ratnih zbivanja od 1941. do 2000. koje je utjecalo na noviju prošlost, kako Jugoslavije, tako i post-jugoslavenskih društava. Za to suočavanje s prošlošću hrvatske javnosti po kojem Documenta ne pokazuje baš preveliki interes za brojne zločine koji su počinjeni nad Hrvatima, Documenta inače dobiva velike iznose iz proračuna.

Popis odbijenih možete pogledati OVDJE.

Kome su sve odobrena sredstva?

Pogledate li popis objavljen na stranicama Ministarstva kulture možete vidjeti kako je Zagreb Pride dobio 20 tisuća kuna za “Tjedan ponosa”. Udruga Montažstroj dobila je čak 50 tisuća kuna za svoj projekt “Ljubav i ekonomija”, Centar za ženske studije dobio je 30 tisuća kuna za projekt “Kreativne ženske obrazovne prakse i kultura mladih”. Domino je za svoje projekte dobio ukupno 202 tisuće kuna, od toga 80 tisuća kuna za Queer Zagreb. Društvo za promicanje queer kulture kroz sport i rekreaciju – QSS dobilo je 7 tisuća kuna.

Prošle godine Zagreb Pride je dobio 8 tisuća kuna, Montažstroj je dobio 30 tisuća kuna, Centar za ženske studije isti iznos kao i ove godine za projekte “Autonomne ženske kulturne-obrazovne praksa i prostori” i “Ženski antifašistički Zagreb”, a Domino 15 tisuća kuna.

Inače, LGBT udruga Domino, u siječnju je reagirala priopćenjem na izbor novog ministra kulture dr. sc. Zlatka Hasanbegovića. Za vrijeme bivše Vlade, u protekle četiri godine, od Ministarstva kulture udruga Domino dobila je više od 2 milijuna kuna.

Unutar Queer Zagreb festivala, financiranog od Ministarstva kulture, bilo je u travnju 2014. održano diskriminatorno okupljanje pod nazivom “ŽELJKA M PARTY Uđi mi u ustaV” s namjerom širenja nesnošljivosti i mržnje prema članici U ime obitelji dr. Željki Markić, kao i prema drugim podupirateljima inicijative U ime obitelji. Tada je U ime obitelji uputila zahtjev Policijskoj upravi zagrebačkoj za zabranu toga okupljanja i Ministarstvu kulture za prestanak financiranja platforma i portala koje šire govor mržnje. Ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je U ime obitelji da ono neće zabraniti takvo okupljanje.

Popis ovogodišnjih dobitnika možete pogledati OVDJE.

Drugačija podjela novca za javne potrebe u kulturi

Ministarstvo kulture ove godine odobravalo je sredstva po nešto drukčijim kriterijima nego što je to bilo prijašnjih godina.

Podsjetimo, za 182 programa Ministarstvo je izdvojilo 17 517 140 kuna, od čega je 8 949 000 kuna namijenjeno festivalima i manifestacijama.

Među najvećim su gubitnicima Dubrovačke ljetne igre koje su dobile četiri milijuna kuna – gotovo pola milijuna manje nego prošle godine.

Festivalu svjetskog kazališta, Ministarstvo je dalo upola manje sredstava – 200 tisuća kuna.
Teatru Ulysses također su drastično smanjena sredstva s 400 na 200 tisuća kuna.

Među nacionalnim kazalištima najveći je gubitnik riječki HNK koji će dobiti 450 tisuća kuna manje.

Osječki HNK profitirao je dobivši najveći iznos u posljednjih deset godina – čak dva milijuna kuna, pola milijuna više nego prošle godine.

HNK Split dobilo je 1,5 milijuna kuna, HNK Šibenik 90 000, HNK Varaždin 750 000, HNK Zadar 50 000, a Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula 80 000 kuna.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović kaže da su novčanu potporu dobili oni programi koji su od posebnog interesa. “Rukovodili smo se dosadašnjom raspodjelom novaca. Željeli smo dovesti do određene ravnoteže i zapravo biti pravedni prema svima”, izjavio je ministar.

[ad id=”93788″]

Rezultati natječaja za financiranje časopisa

Ministarstvo kulture odobrilo je također za ovu godinu 106 programa u podprogramskoj djelatnosti časopisa, koje će u tiskanom i elektroničkom obliku financirati s nešto više od 4,9 milijuna kuna.

Ukupno je odobreno 4 988 000 kuna, dok je u 2015. godini Ministarstvo kulture odobrilo 89 programa, s 5 295 000 kuna.

Na listi odbijenih nalaze se Muf, H-alter i Lupiga, Kulturpunkt i Vox Feminae.

Cijeli popis za 2016. godinu možete pogledati OVDJE.

narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari