Connect with us

Politika

Ministarstvo obrane: Odradili smo sve što je potrebno za dodjelu činova

Objavljeno

-

Foto: Hina

Iz Ministarstva obrane ustvrdili su u priopćenju u četvrtak da su odradili sve što je bilo potrebno za dodjelu činova poručnika/poručnice za kadete 15. i 16. naraštaja Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje Kadetske bojne „Pukovnik Predrag Matanović“.

“Popis kadeta koji su diplomirali, Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ dostavilo je u Ministarstvo obrane 12. listopada, bez potrebne dokumentacije za prijam u službu i dodjelu prvog časničkog čina.

Nadležna uprava Ministarstva obrane zatražila je potrebnu dokumentaciju od Hrvatskoga vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, koja je Ministarstvu obrane dostavljena 20. listopada. Bez te dokumentacije nije moguć prijam u djelatnu vojnu službu, koji je za kadete predviđen 1. studenoga”, izvijestili su iz MORH-a.

U priopćenju tvrde da “nisu sudjelovali u kreiranju datuma svečanosti dodjele činova za kadete te da načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske nije izvijestio ministra obrane o planiranom datumu svečanosti”.

Kažu da je Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ svečanost planiralo prije nego što je dobilo potrebnu dokumentaciju vezanu uz činove i prijam u službu kadeta.

Iz MORH-a su u priopćenju ocijenili da “u posljednjih godinu dana većinu događaja kroz zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske kreira Ured predsjednika Republike Hrvatske”, koji, kako su naveli, dolazak na neke od tih događaja u posljednji trenutak otkazuje, poput Dana Vojne policije, dodjele prvih časničkih činova kadetima, svečane prisege ročnicima na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

“Koliko cijeni vojnike i brine o njima Predsjednik Republike Hrvatske tijekom godine pokazivao je i kroz korištenje Hrvatske vojske u dnevno političke svrhe. Time nastoji prikriti svu štetu koju svojim porukama i potezima nanosi interesima Republike Hrvatske, hrvatskih vojnika i hrvatskih branitelja”, ustvrdio je MORH u priopćenju pod naslovom “Predsjednik Republike kaos koji radi više od godinu dana pokušava prikriti lažima”.

Ministarstvo obrane u priopćenju je također pozvalo Predsjednika Republike Hrvatske “na korištenje primjerenog diskursa u javnom prostoru, kao i postupanja u skladu s Ustavom i zakonom”.

Iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske ranije je priopćeno da je “zbog nerada i neodgovornosti” ministra Banožića otkazana svečanost dodjele činova na Hrvatskom vojnom učilištu, jer je ministar bez objašnjenja čekao čak 15 dana da prijedlog za dodjelu činova uputi predsjedniku Republike na potpis. (Hina)

Ured predsjednika RH optužuju Banožića: Zbog neodgovornosti otkazana svečanost dodjele činova

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas