Connect with us

Hrvatska

Ministarstvo: Odluka Ustavnog suda je obvezujuća

Objavljeno

on

Ministarstvo za demografiju i socijalnu politiku priopćilo je u petak da je odluka Ustavnog suda u vezi s odredbom Zakona o udomiteljstvu obvezujuća za sva javna i državna tijela, te da će – ako zaprime žalbu kao drugostupanjsko tijelo u postupku – odlučiti sukladno propisima i odlukama.

Ustavni sud objavio je u petak odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u “javnoj usluzi udomljavanja”. Takav zaključak sud je donio razmatrajući prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere.

Iz resornog ministarstva poručili su da je ta odluka obvezujuća sva javna i državna tijela.

Naglasili su da se prilikom izrade Zakona o udomiteljstvu prvenstveno vodilo računa o najboljem interesu djeteta te da je prvenstveni adresat Zakona dijete, odnosno ostale socijalno osjetljive skupine, kojima se pruža usluga smještaja u udomiteljskoj obitelji.

“Ustavni sud svojom odlukom nije ukinuo zakon, već je zaključio da su sudovi i druga nadležna tijela, dužna tumačiti i primjenjivati zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom”, stoji u priopćenju.

Ministrica demografije i socijalne skrbi Vesna Bedeković prošli je tjedan, komentirajući odluku zagrebačkog Centra za socijalnu skrb koji je odbacio zahtjev za udomljavanje istospolnih partnera Šegote i Kožića, naglasila da je Centar u tom slučaju prvostupanjsko, a ministarstvo drugostupanjsko tijelo u postupku.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari