Pratite nas

Hrvatska

Ministarstvo: Odluka Ustavnog suda je obvezujuća

Objavljeno

na

Ministarstvo za demografiju i socijalnu politiku priopćilo je u petak da je odluka Ustavnog suda u vezi s odredbom Zakona o udomiteljstvu obvezujuća za sva javna i državna tijela, te da će – ako zaprime žalbu kao drugostupanjsko tijelo u postupku – odlučiti sukladno propisima i odlukama.

Ustavni sud objavio je u petak odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u “javnoj usluzi udomljavanja”. Takav zaključak sud je donio razmatrajući prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere.

Iz resornog ministarstva poručili su da je ta odluka obvezujuća sva javna i državna tijela.

Naglasili su da se prilikom izrade Zakona o udomiteljstvu prvenstveno vodilo računa o najboljem interesu djeteta te da je prvenstveni adresat Zakona dijete, odnosno ostale socijalno osjetljive skupine, kojima se pruža usluga smještaja u udomiteljskoj obitelji.

“Ustavni sud svojom odlukom nije ukinuo zakon, već je zaključio da su sudovi i druga nadležna tijela, dužna tumačiti i primjenjivati zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom”, stoji u priopćenju.

Ministrica demografije i socijalne skrbi Vesna Bedeković prošli je tjedan, komentirajući odluku zagrebačkog Centra za socijalnu skrb koji je odbacio zahtjev za udomljavanje istospolnih partnera Šegote i Kožića, naglasila da je Centar u tom slučaju prvostupanjsko, a ministarstvo drugostupanjsko tijelo u postupku.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković: Vlada i Zagreb dogovorili aktivnosti za sanaciju šteta od potresa

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da su Vlada i Grad Zagreb dogovorili zajedničke aktivnosti u sanaciji posljedica potresa, a radit će se na sanaciji štete, posebnom zakonu kojim bi se reguliralo stanje nakon potresa i pronalasku načina financiranja saniranja štete.

“Dogovorili smo tri točke daljnjih zajedničkih aktivnosti u cilju nastavka rada na sigurnosti građana. Poduprijet će se sve što rade službe Grada Zagreba, da se objekti kojima prijeti urušavanje dimnjaka osiguraju, da se angažira građevinska mehanizacija u uklanjanju dimnjaka”, rekao je Plenković nakon sastanka predstavnika Vlade i zagrebačkih vlasti na kojem se razgovaralo o sanaciji posljedica potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb.

Kazao je kako je dogovorena daljnja suradnja na raščišćavanju grada te da će se u aktivnostima procjene šteta angažirati svi stručnjaci koji su zadnjih dana volonterski radili na procjeni štete.

Plenković je izvijestio da je dogovoreno formiranje zajedničke radne skupina koja će izraditi poseban zakon koji bi regulirao situaciju nakon potresa. Treći je element dogovora da se vide izvori financiranja za sanaciju šteta, bilo da je riječ o državnim i gradskim sredstvima, ili onima na razini Europske unije.

Zagrebački Ured za upravljanje hitnim intervencijama ranije je izvijestio da je u Zagrebu u potresu oštećeno ukupno 26.197 građevina, od toga su 9642 obiteljske kuće. Crvenom, odnosno žutom oznakom označeno je ukupno 1900 građevina. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska zapjevala ‘Moja domovina’!

Objavljeno

na

Objavio

Brojni građani diljem Hrvatske odazvali su se pozivu s društvenih mreža da u 20 sati izađu na prozore i balkone te da zapjevaju i zasviraju pjesmu “Moja domovina” u čast svim službama koje se nose s koronavirusom i potresom.

“Zasvirajmo svi koji znamo, pokažimo im da nisu sami, i da cijenimo sve što rade za dobrobit svih nas. Pokažimo još jednom kako smo uvijek bili složni kada nam je bilo najteže. Zato u nedjelju s početkom u 20 sati, svi zapjevajmo i zasvirajmo”, pisalo je u pozivu koji su građani zdušno prihvatili.

Mnogi su i prije 20 sati otvorili prozore i balkone, a iz nekih se stanova i kuća mogla čuti i glazbena podloga kao poticaj za zajedničku pjesmu.

Gromoglasan pljesak i Moja domovina ponegdje su trajali i petnaestak minuta.

Na taj su način, simbolično, građani zahvalili svim zdravstvenim djelatnicima, Nacionalnom stožeru civilne zaštite, policiji, vojsci, navijačima i svima onima koji se u teškim trenucima žrtvuju za dobrobit svih.

Građani su već nekoliko puta pljeskom dali podršku hitnim službama, civilnoj zaštiti i drugima za hrabrost u borbi protiv koronavirusa i potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka.

Pjesmu ‘Moja Domovina’ napisali su Zrinko Tutić i Rajko Dujmić, priredio ju je Nikša Bratoš, dok ju je otpjevao Hrvatski band aid uz solo gitariste Vedrana Božića, Huseina Hasanefendića i Damira Lipošeka. Objavljena je početkom Domovinskog rata 1991. godine. (Hina/HRT)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari