Pratite nas

Ministarstvo Vesne Pusić u međunarodnom skandalu

Objavljeno

na

“Vi ste radili za Croatia Summit prije tri godine? Hitno nam treba pomoć jer Summit počinje 10. srpnja a nemamo organizatora”, otprilike ovako započinju razgovori djelatnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić koji su ostali bez organizatora za visoki međunarodni skup koji se ove godine ima održati u Dubrovniku.

vesna-pusic-predsjednica-hns

Naime, nakon što je Index 12. lipnja ove godine objavio pozadinu natječaja za organizaciju dvodnevne međunarodne konferencije Croatia Forum 2014, Ministarstvo Vesne Pusić odlučilo je natječaj naprasno poništiti. No, kako više nema vremena za raspisivanje novog natječaja jer Summit počinje za dva tjedna djelatnici Ministarstva počeli su “zivkati” bivše izvođače i organizatore i moliti za pomoć. Kako bi zaobišli novi natječaj, odlučili su vrijednost nabave “razmrviti” kako bi se zaobišao zakon koji predviđa obveznu objavu natječaja. No, krenimo redom.

Pozivni natječaj raspisan je u svibnju ove godine, a do 28. svibnja stigle su tri ponude. Zahvaljujući u najmanju ruku čudnim uvjetima natječaja kao glavni favorit se ispostavila tvrtka Max Sollers koju je osnovao Ivan Soldo, partner Ratka Mačeka. Ponudili su najnižu cijenu i to 216 tisuća kuna iako tvrtka danas nema službene stranice (u izradi je), nema zaposlenih, a jedina “referenca” im je posao koji im je bez natječaja dodijelio Đuro Popijač 2011. godine kada su organizaciju nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u Šibeniku naplatili vrtoglavih 696 tisuća kuna.

Ministarstvo: Pitajte vaš “neslužbeni izvor”, a ne nas kako ćemo organizirati!

Ministarstvo je u odgovoru za Index ponudu Max Sollersa proglasilo sasvim legitimnom, te najavila da će “odabir biti napravljen u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi”. Druga tvrtka, Pago Com, koja se natjecala bila je bivša tvrtka Davora Komeričkog koji je prekinuo suradnju s tom tvrtkom nakon što je uhićen s Nadanom Vidoševićem u aferi Remorker. Pago Com ponudio je i najveću cijenu od 385 tisuća kuna. Treća tvrtka Pama Kod nudila je 287 tisuća kuna.

U natječaju se nije tražio BON 1 i BON 2, što je do sada bilo uobičajeno, a nedostajalo je niz osiguravajućih elemenata natječaja. Iako se očekivalo kako će se ponuda Max Sollersa proglasiti nedovoljno dobrom, administracija Vesne Pusić odlučila je sve naprasno poništiti.

“Postupak javne nabave za organizaciju međunarodne konferencije Croatia Forum 2014 poništen je u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi”, rekli su nam u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Na izravan upit temeljem kojeg članka Zakona o javnoj nabavi je poništen natječaj nisu nam odgovorili već su rekli da su to poslali sudionicima natječaja!? Bili smo uporni u traženju razloga poništenja natječaja da bi dobili odgovor da se obratimo našem “neslužbenom izvoru”.

Croatia Forum nije u opasnosti, no je li sve po Zakonu?

“Vaši neslužbeni izvori vam sigurno mogu proslijediti dopis u kojem stoji upravo ovo što smo vam napisali da je postupak poništen u skladu s odredbama zakona te je navedeno kojih”, rekli su nam u Ministarstvu Vesne Pusić!? Isto tako zanimalo nas je kako će se organizirati Summit s obzirom da je ostalo vrlo malo vremena, no Ministarstvo opet nije htjelo govoriti o detaljima.

“Ni u kojem slučaju ne dovodi se u pitanje organizacija Croatia Foruma, odnosno, konferencija će se održati kako je i planirano”, stoji u odgovoru Ministarstva. No ako se ne dovodi u pitanje organizacija susreta, dovodi se u pitanje zakonitosti rada Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Prema raspisanom natječaju tvrtke su trebale biti glavni organizatori Summita, a do 9. srpnja morali su posebno razraditi scenografsko i dekorativno rješenje uređenja glavne dvorane, opremiti dvoranu audio i video opremom te rasvjetom i opremom za prevođenje. Sve se mora snimati pa se mora i to organizatori, a organizator je zadužen i za koordinaciju cijelog događaja.

Pusić nastavila niz Sanaderovih afera

Uz Summit u Dubrovniku još u doba Ive Sanadera bile su vezane afere. Tako je 2006. godine Massol odrađivao ovaj posao za 1,8 milijuna kuna, u 2007. godini za 1,2 milijuna kuna, u 2008. i 2009. godini za milijun kuna, a tada se tvrdilo da je riječ o najnižoj mogućoj cijeni, no očigledno se moglo i za manje.

Posljednje tri godine cijena Summita bila je manja od 300 tisuća kuna, a ove godine Summit za razliku od prošlih godina traje dva dana.

Na Forum su pozvani ministri vanjskih poslova država članica EU te država, kako ih naziva naše Ministarstvo vanjskih poslova, Zapadnog Balkana. Pozvani su i ministri vanjskih poslova Turske, SAD, Kanade, Kine, Japana i Novog Zelanda te niz predstavnika visokih međunarodnih institucija i organizacija. Ovogodišnji Forum ima glavnu temu “integracija Zapadnog Balkana: trenutna situacija”.

index

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

SDA traži prekid gradnje Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Objavio

Glavni odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini u subotu je usvojio zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je “neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenita BiH”.

“Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije”, kazao je Genjac dodajući kako u SDA sada očekuju da Hrvatska svojim djelima pokazuje da kao članica Europske unije u cjelosti poštuje međunarodno pravo.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je kazao kako imaju naznake da će njihova stajališta temeljena na ranijim zaključcima Predsjedništva BiH poduprijeti i Europska komisija. “Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima.

Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstava (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH”, kazao je Genjac dodajući kako vjeruje da će uskoro stići takve najave iz Europske komisije.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju protivan međunarodnom pravu i interesima BiH. “Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država”, zaključak je Glavnog odbora SDA kako ga je predstavio Genjac.

Pelješki most više ništa ne može zaustaviti!

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Josip Jović: Povratak Ivana Vrdoljaka

Objavljeno

na

Objavio

Nekada su HNS i HSS nagovještavali autentičnu, centrističku alternativu dvjema vodećim i najvećim strankama.

U međuvremenu su postali tek njihov privjesak bez političkog identiteta, moneta za potkusurivanje i trgovanje, od čega koristi ima samo nekolicina vodećih ljudi u njima.

HNS je prošao put od prvakinje i zvijezde hrvatskog proljeća Savke Dabčević Kučar, preko tehnomenadžera Radomira Čačića i anacionalne građanke svijeta i okolice Vesne Pusić do Predraga Štromara, koji će, međutim, na poziciji predsjednika ostati zakratko.

Na mala vrata i na velika zvona vraća se Ivan Vrdoljak, paradigmatski primjerak političkog švercera, koji će ponovno preuzeti predsjedničku poziciju, piše: Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Nakon što je sto dana trubio da s HDZ-om ni za živu glavu ne bi u koaliciju, odlučio se ipak na savez s Plenkovićem, izazvavši time rascijep u stranci, a on zbog toga podnosi ostavku. Pričekao je manje od sto dana dok se prašina slegne i evo ga opet na čelu stranke i vjerojatno na mjestu potpredsjednika Vlade.

Najavljujući povratak, uz potporu Glavnog odbora, ispalio je u jednom dahu cijeli rafal razloga i opravdanja svojih vratolomija. Nije znao da će se HDZ i Most razići niti da će se povezati SDP i HSS.

Na srcu su mu gospodarstvo i obrazovanje, jer sve bi bez njega otišlo dovraga, spašava zemlju od novih izbora i sretan je (o kako li je lagan put do sreće) što nije s Grmojom, Pernarom, Marasom i Bernardićem, iako bez SDP-a vjerojatno nikada ne bi ni došao u poziciju biti nekakav čimbenik u političkim preslagivanjima.

HSS je prošao slično putovanje, od Drage Stipca, koji je još bio u tradiciji radićevštine, preko Račanova partnera, pragmatičnog Zlatka Tomčića, blijedih Josipa Friščića i Branka Hrga, koji su se odali HDZ-u, do današnjeg obijača automobila Krešimira Beljaka, koji je napravio snažan zaokret od demokršćanstva prema ljevici i liberalima, od HDZ-a prema SDP-u.

Ali evo, stigao je već iznevjeriti i svoje nove saveznike. Na glasovanju o povjerenju Vladi zastupnici iz njegova kluba su jednostavno isparili iz saborskih klupa. Veli Beljak kako se nisu snašli, nisu znali o čemu se tu radi, bili su umorni, znali su da će Vlada ionako dobiti potreban broj glasova itd.

Bit će ipak kako se HSS, još jednom u svojoj povijesti, raspolovio na one koji bi radije s Plenkovićem, a takvih je više, i na one koji su skloniji Bernardiću. Baš kao i 1941., tada u daleko okrutnijim okolnostima. Jedni su otišli s Titom, drugi s Pavelićem, najviše ih je ostalo neodlučno.

Krešo Beljak je na mukama. Sjedi na dvije stolice i ne zna kojemu bi se carstvu priklonio. SDP s njim više neće računati, HDZ bi otvorio vrata “sestrinskoj stranci”, ako mu bude potrebna, s Beljakom ili bez njega.

Dvije stranke zadnjih godina igraju ulogu jezičca na vagi, ali sa sve manjom težinom, koja tendira prema ništici. Veliki saveznici će ih odbaciti čim im ne budu trebali. Birači su ih već zaboravili, piše: Josip Jović / Slobodna Dalmacija

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari