Pratite nas

Ministarstvo Vesne Pusić u međunarodnom skandalu

Objavljeno

na

“Vi ste radili za Croatia Summit prije tri godine? Hitno nam treba pomoć jer Summit počinje 10. srpnja a nemamo organizatora”, otprilike ovako započinju razgovori djelatnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić koji su ostali bez organizatora za visoki međunarodni skup koji se ove godine ima održati u Dubrovniku.

vesna-pusic-predsjednica-hns

Naime, nakon što je Index 12. lipnja ove godine objavio pozadinu natječaja za organizaciju dvodnevne međunarodne konferencije Croatia Forum 2014, Ministarstvo Vesne Pusić odlučilo je natječaj naprasno poništiti. No, kako više nema vremena za raspisivanje novog natječaja jer Summit počinje za dva tjedna djelatnici Ministarstva počeli su “zivkati” bivše izvođače i organizatore i moliti za pomoć. Kako bi zaobišli novi natječaj, odlučili su vrijednost nabave “razmrviti” kako bi se zaobišao zakon koji predviđa obveznu objavu natječaja. No, krenimo redom.

Pozivni natječaj raspisan je u svibnju ove godine, a do 28. svibnja stigle su tri ponude. Zahvaljujući u najmanju ruku čudnim uvjetima natječaja kao glavni favorit se ispostavila tvrtka Max Sollers koju je osnovao Ivan Soldo, partner Ratka Mačeka. Ponudili su najnižu cijenu i to 216 tisuća kuna iako tvrtka danas nema službene stranice (u izradi je), nema zaposlenih, a jedina “referenca” im je posao koji im je bez natječaja dodijelio Đuro Popijač 2011. godine kada su organizaciju nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u Šibeniku naplatili vrtoglavih 696 tisuća kuna.

Ministarstvo: Pitajte vaš “neslužbeni izvor”, a ne nas kako ćemo organizirati!

Ministarstvo je u odgovoru za Index ponudu Max Sollersa proglasilo sasvim legitimnom, te najavila da će “odabir biti napravljen u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi”. Druga tvrtka, Pago Com, koja se natjecala bila je bivša tvrtka Davora Komeričkog koji je prekinuo suradnju s tom tvrtkom nakon što je uhićen s Nadanom Vidoševićem u aferi Remorker. Pago Com ponudio je i najveću cijenu od 385 tisuća kuna. Treća tvrtka Pama Kod nudila je 287 tisuća kuna.

U natječaju se nije tražio BON 1 i BON 2, što je do sada bilo uobičajeno, a nedostajalo je niz osiguravajućih elemenata natječaja. Iako se očekivalo kako će se ponuda Max Sollersa proglasiti nedovoljno dobrom, administracija Vesne Pusić odlučila je sve naprasno poništiti.

“Postupak javne nabave za organizaciju međunarodne konferencije Croatia Forum 2014 poništen je u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi”, rekli su nam u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Na izravan upit temeljem kojeg članka Zakona o javnoj nabavi je poništen natječaj nisu nam odgovorili već su rekli da su to poslali sudionicima natječaja!? Bili smo uporni u traženju razloga poništenja natječaja da bi dobili odgovor da se obratimo našem “neslužbenom izvoru”.

Croatia Forum nije u opasnosti, no je li sve po Zakonu?

“Vaši neslužbeni izvori vam sigurno mogu proslijediti dopis u kojem stoji upravo ovo što smo vam napisali da je postupak poništen u skladu s odredbama zakona te je navedeno kojih”, rekli su nam u Ministarstvu Vesne Pusić!? Isto tako zanimalo nas je kako će se organizirati Summit s obzirom da je ostalo vrlo malo vremena, no Ministarstvo opet nije htjelo govoriti o detaljima.

“Ni u kojem slučaju ne dovodi se u pitanje organizacija Croatia Foruma, odnosno, konferencija će se održati kako je i planirano”, stoji u odgovoru Ministarstva. No ako se ne dovodi u pitanje organizacija susreta, dovodi se u pitanje zakonitosti rada Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Prema raspisanom natječaju tvrtke su trebale biti glavni organizatori Summita, a do 9. srpnja morali su posebno razraditi scenografsko i dekorativno rješenje uređenja glavne dvorane, opremiti dvoranu audio i video opremom te rasvjetom i opremom za prevođenje. Sve se mora snimati pa se mora i to organizatori, a organizator je zadužen i za koordinaciju cijelog događaja.

Pusić nastavila niz Sanaderovih afera

Uz Summit u Dubrovniku još u doba Ive Sanadera bile su vezane afere. Tako je 2006. godine Massol odrađivao ovaj posao za 1,8 milijuna kuna, u 2007. godini za 1,2 milijuna kuna, u 2008. i 2009. godini za milijun kuna, a tada se tvrdilo da je riječ o najnižoj mogućoj cijeni, no očigledno se moglo i za manje.

Posljednje tri godine cijena Summita bila je manja od 300 tisuća kuna, a ove godine Summit za razliku od prošlih godina traje dva dana.

Na Forum su pozvani ministri vanjskih poslova država članica EU te država, kako ih naziva naše Ministarstvo vanjskih poslova, Zapadnog Balkana. Pozvani su i ministri vanjskih poslova Turske, SAD, Kanade, Kine, Japana i Novog Zelanda te niz predstavnika visokih međunarodnih institucija i organizacija. Ovogodišnji Forum ima glavnu temu “integracija Zapadnog Balkana: trenutna situacija”.

index

Što vi mislite o ovoj temi?

Vijesti

Božinović: Rano jutros policija uhitila osobu vezano za napad prijavljen u Viškovu

Objavljeno

na

Objavio

Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova, izjavio je kako je privedena jedna osoba osumnjičena za napad u Viškovu.

Osim toga, kazao je kako je do sad podneseno pet prekršajnih i jedna kaznena prijava zbog događaja u Đevrskama.

Za napad u Uzdolju je kratko komentirao kako je još uvijek istraga u tijeku, piše HRT. – Vezano uz napad koji je prijavljen u Viškovu, policija je u rano jutros uhitila osobu koju dovodi u vezu s napadom na građanina Republike Hrvatske prije dva dana- izjavio je Božinović za HRT.

U Viškovu je 20. kolovoza ozlijeđen 70-godišnji hrvatski državljanin koji je medijima rekao da je premlaćen i vrijeđan po nacionalnoj osnovi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Obilježen Dan Vukovarskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru u subotu je u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003., obilježen Dan vukovarskih branitelja, a u crkvi sv. Filipa i Jakova služena je misa za žrtve velikosrpske agresije.

Vijence su položili, u ime ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića brigadir Drago Blažević te izaslanstva Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, Memorijalnog centra Domovinskog rata, Vukovarsko-srijemske županije i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

„Već sedam godina na ovaj dan obilježavamo Dan vukovarskih branitelja i prisjećamo se onih koji su dali život u agresiji na Hrvatsku“, rekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003. Danijel Rehak. Podsjetio je da se 24. kolovoza 1991. godine ondašnja Jugoslavenske narodna armija (JNA) otvoreno svrstala na stranu agresorskih srpskih paravojnih postrojba, i izvršila napad na vukovarsko područje – sa zemlje, zraka i Dunava.

Podsjetio je također da je toga dana vukovarski branitelj Luka Andrijanić srušio dva neprijateljska zrakoplova pa je zbog svih navedenih činjenica prije sedam godina odlučeno da se upravo na ovaj datum obilježava Dan vukovarskih branitelja.

Na pitanje kako to da dio udruga obilježava Dan branitelja 10. ožujka, Rehak je rekao da bi se, kada je riječ o Vukovaru, „…moglo obilježavati šest takvih datuma koliko je ljudi stradalo u obrani grada i poslije“.

„Do okupacije grada imali smo 360 poginulih branitelja, a poslije pada Vukovara ukupno 921 ubijenog i nestalog hrvatskog branitelja“, rekao je Rehak, dodavši da je na području Vukovara u velikosrpskoj agresiji život izgubilo oko 5.000 hrvatskih branitelja i civila.

Predsjednik vukovarske Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić, među ostalim, pozvao je sve da se konačno riješe prijepori i postigne suglasnost oko obilježavanja najvažnijih vukovarskih datuma.

Predsjednik Udruge vukovarskih branitelja „Vukovar 91“ Ivan Kovačić podsjetio je na zajedničku odluku da se današnji datum slavi kao Dan vukovarskih branitelja, ali i da je, kako je rekao, dvije godine potom „…došla nova ekipa koji tada i nisu bili u Vukovaru pa su se odlučili za 10. ožujka kada je bilo okupljanje nenaoružanih odreda u Bogdanovcima“. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari