Connect with us

Komentar

Ministre Matiću: Zašto je skandal kada Kolinda posjeti braniteljski šator kada ste i sami u njega vodili Josipovića?

Published

on

Fred Matić zamjerio je predsjednici Grabar Kitarović posjet braniteljskom šatoru, premda vjerojatno i sam svjestan da ona nije jedina političarka koja je povukla taj potez.

Prosvjedu branitelja u šatoru smještenom ispred zgrade Ministarstva branitelja u zagrebačkoj Savskoj ulici, hrvatska javnost svjedoči tjednima. No, posljednjih dana zbog prosvjednog braniteljskog šatora u javnosti se podigla velika bura, i to ponajviše radi onih kojima je njihova borba zasmetala do toga stadija da su se odvažili na organizaciju antiprosvjeda. O prosvjedu branitelja, koje i danas naziva suborcima, za Jutarnji list progovorio je ministar Fred Matić, čiju ostavku prosvjednici među ostalim traže nezadovoljni rezultatima njegova rada. Premda od funkcije, očito ne nastoji odustati, pojasnio je za spomenuti medij zbog čega novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović zamjera posjet braniteljima u Savskoj ulici.

Taj posjet, prije svega, nije u duhu funkcije koju gospođa Grabar Kitarović obnaša. Meni je politički skandalozno da predsjednik države, dakle najviša funkcija u državi, dolazi u šator kojim se ruši čelnik jedne od institucija te države – u ovom slučaju, ministar branitelja, i pritom uopće ne misli doći pitati tog istog ministra o čemu se tu radi i ima li ikakve osnove za taj prosvjed. Jedno je zaobilaziti ministra u kampanji, ali sasvim je druga stvar to činiti s pozicije predsjednika države. Time odmah, nažalost, vidite i koliko je predsjednici stalo do zajedništva o kojemu je govorila prilikom inauguracije – rekao je Matić te se svojim riječima spleo u drsku neistinu pa čak i laž. Zašto mu to treba, ponajbolje zna on sam.

[ad id=”40551″]

No, neke javno dostupne činjenice kada je riječ o predsjedničinu potezu ne idu mu u prilog, te kao i obično nameću cijelu paletu pitanja, na koja vrlo vjerojatno javnost odgovore nikada neće dobiti. Naime, nije predsjednica jedina političarka koja je posjetila braniteljski protestni šator. Činila je to cijela plejada predstavnika vladajuće koalicije, pa čak i bivši predsjednik Ivo Josipović. Štoviše, bivši predsjednik braniteljski šator posjetio je u društvu ministra Matića, i to petoga dana prosvjeda. Te prigode pozvao je sve branitelje da se vrate kućama, ne ugrožavaju svoje zdravlje na hladnoći te da sjednu za stol i pregovaraju. “Došao sam da vam kažem da je Sabor otvoren za vas”, kazivao je svojedobno u posjetu braniteljima prvi čovjek Sabora SDP-ov Josip Leko, čije su riječi bačene u vjetar onoga trena kada su branitelji posjetili sabornicu, u kojoj im upravo on nije dopustio da kažu što ih tišti. “Razumijem pojedinačne slučajeve, to ne mogu ja riješiti već nadležna tijela, a generalno što tražite – to treba završiti u Saboru. Bilo bi razumno da se rasprava o pravima branitelja, bilo strahovima, bilo realnim problemima, raspravlja u institucijama. Sabor je nabolje mjesto za to”, ustvrdio je te prigode Leko. Od tada do danas, s braniteljima nitko konkretno nije razgovarao niti je pokušao razgovarati. Svako malo, iz Matićeva ministarstva na njihov se račun saspu cinične uvrede čiji je predvodnik mladi Bojan Glavašević. I sve to, uz političke imputacije, očito je ne vodi do nikakvoga rješenja, baš kao što niti ministrova opetovana politizacija ove trakavice ne vodi na pravi put.

Iva Međugorac/Dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari