Connect with us

Iz Svijeta

Ministri EU razmatraju sljedeće korake kao odgovor na rat Izraela i Hamasa

Objavljeno

-

Hina/Epa

Ministri vanjskih poslova Europske unije u ponedjeljak razmatraju moguće sljedeće korake kao odgovor na krizu na Bliskom istoku, uključujući slamanje Hamasovih financija i zabranu putovanja izraelskim doseljenicima odgovornim za nasilje na Zapadnoj obali.

Na sastanku u Bruxellesu ministri iz 27 zemalja bloka također će sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom razgovarati o budućoj sigurnosnoj pomoći Kijevu.

Dok dužnosnici EU inzistiraju na tome da pomoć Ukrajini u odbijanju ruske invazije ostaje glavni prioritet, izbijanje rata između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas prisililo je blok da se ponovno usredotoči na Bliski istok.

Rat je razotkrio i dugotrajne i duboke podjele oko šireg izraelsko-palestinskog sukoba među zemljama EU-a.

No ministri će pokušati pronaći zajednički jezik te razmotriti dokument pripremljen za raspravu koji ocrtava širok raspon mogućih sljedećih koraka.

Hamas je već na popisu Europske unije kao teroristička organizacija, što znači da sva sredstva ili imovinu koju ima u EU treba zamrznuti.

EU je u petak priopćila da je Mohammeda Deifa, glavnog zapovjednika vojnog krila Hamasa, i njegovog zamjenika Marwana Issu dodala na svoj popis terorista pod sankcijama.

Dokument za raspravu, u koji je Reuters imao uvid, sugerira da bi EU mogla ići dalje ciljajući na Hamasove financije i dezinformacije.

Zemlje EU-a, uključujući Francusku i Njemačku, rekle su da već rade zajedno na promicanju takvih prijedloga.

Visoki dužnosnici EU-a, poput šefa vanjske politike Josepa Borrella, također su izrazili zabrinutost zbog porasta nasilja izraelskih doseljenika protiv Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali.

Predloženi dokument sugerira da bi odgovor EU mogao uključivati zabranu putovanja u EU za odgovorne za to nasilje kao i druge sankcije za kršenje ljudskih prava.

Francuska je prošlog mjeseca rekla da bi EU trebala razmotriti takve mjere. I belgijski premijer Alexander De Croo rekao je prošli tjedan da će “ekstremnim doseljenicima na Zapadnoj obali” biti zabranjen ulazak u njegovu zemlju.

Diplomati su rekli da će biti teško postići jednoglasnost potrebnu za zabrane u cijeloj EU, budući da su zemlje poput Austrije, Češke i Mađarske vjerni saveznici Izraela.

No neki su sugerirali da bi prošlotjedna odluka Sjedinjenih Država, najvećeg podupiratelja Izraela, da počnu nametati zabranu izdavanja viza ljudima koji su uključeni u nasilje na Zapadnoj obali mogla potaknuti zemlje EU-a da poduzmu slične korake.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas