Connect with us

Gospodarstvo

Ministri Filipović i Szijjártó u Zagrebu o sigurnosti opskrbe energentima

Objavljeno

-

Foto: Ministarstvo gospodarstva RH

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sastao se u utorak u Zagrebu s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Péterom Szijjártóm, a razgovarali su o sigurnosti opskrbe energentima u uvjetima ruske agresije na Ukrajinu, objavilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

“Obje strane su se usuglasile da se samo zajedničkim naporima i uz veće korištenje europske energetske infrastrukture, poput LNG terminala na Krku, rafinerija, plinovoda i Jadranskog naftovoda, može osigurati rješenje prelaska na nove dobavne pravce za energente”, ističe se u priopćenju Ministarstva.

Sastanak je, kako se napominje, sazvan na inicijativu mađarske strane, a dvojica ministara razgovarala su o sigurnosti opskrbe energijom u uvjetima ruske agresije na Ukrajinu.

Inače, Večernji list je objavio da se Szijjártó htio s Filipovićem sastati jučer, na hrvatski Dan državnosti, te da je Filipoviću predložio da se sastanu u VIP salonu Zračne luke Franjo Tuđman. Filipović je, međutim, odbio prijedlog mađarskog ministra vanjskih poslova jer mu je bilo neprihvatljivo da se sastanak održi na Dan državnosti, a pogotovo ne u VIP salonu zagrebačkog aerodroma. Filipović je predložio da se sastanak održi na radni dan, odnosno danas u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Podsjetimo, čelnici država članica EU-a postigli su dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, a Mađarska će moći alternativno nabavljati naftu preko Hrvatske u slučaju problema s naftovodom Družba.

Hrvatski premijer Andrej Plenković objasnio je na sastanku čelnika EU-a da Janaf može povećati kapacitet za trideset posto u roku od 20 do 30 dana i to uz ulaganja od samo osam milijuna eura.

Plenković je rekao da Janaf godišnje prevozi 11,4 milijuna tona sirove nafte godišnje, a s povećanjem od 30 posto kapacitet bi narastao na više od 15 milijuna tona i tako bi se Mađarska i Slovačka mogle normalno opskrbljivati.

I predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je na konferenciji za novinare u noći na utorak odbacila spekulacije da bi Mađarska mogla biti ovisna o ruskoj nafti još godinama, kazavši da je Plenković rekao da se može opskrbljivati preko Jadranskog naftovoda. Von der Leyen je pritom spomenula rok za povećanje kapaciteta Janafa od 45 do 60 dana.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u ponedjeljak prije početka samita da je prijedlog da se uvoz nafte koja se dostavlja naftovodom izuzme iz zabrane uvoza predstavlja dobar pristup, ali da Mađarska treba jamstvo da će imati osiguran uvoz nafte u slučaju incidenta s naftovodom Družba.

Orban je odustao od veta gotovo mjesec dana otkad je Komisija izišla s prijedlog da se do kraja godine zabrani uvoz ruske nafte u EU-u. (Hina)

EU: Janaf kao alternativa Družbi omogućio dogovor o embargu na naftu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari