Pratite nas

BiH

Ministri HDZ-a napustili sjednicu Vlade FBiH zbog promijenjenog dnevnog reda

Objavljeno

na

Ministri iz HDZ-a BiH napustili su u četvrtak zgrade Vlade Federacije BiH.

Ministar zdravstva, Vjekoslav Mandić, kratko je rekao novinarima da je promijenjen dnevni red sjednice Vlade FBiH, iako je ranije obećano da se to neće dogoditi.

Mi ne možemo sudjelovati u radu Vlade na ovakav način – kazao je Mandić.

Sjednica Federalne vlade počela je jutros bez nazočnosti ministara iz HDZ-a BiH. Kako se može saznati na licu mjesta, oni se, nezadovoljni dnevnim redom, nalazili na konsultacijama u posebnoj prostoriji u zgradi Vlade, gdje su odlučivali hoće li doći na sjednicu.

Prema nepotvrđenim informacijama, navodno se na dnevnom redu ponovo nisu našla određena javna poduzeća, a za koje je prethodno bio postignut dogovor.

Naime, ministri HDZ-a nisu nazočili ni na prošloj sjednici Vlade jer se na dnevni red nije uvrstila uredba o imenovanjima u javnim poduzećima.

Podsjetimo, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je jučer kako će ministri iz HDZ-a BiH u četvrtak sudjelovati na sjednici Vlade FBiH, koja će pokazati je li se izašlo iz krize vlasti.

“Vjerujem da će na sjednici početi proces rješavanja pitanja prava upravljanja onim što se podrazumijeva za izvršnu vlast u FBiH”, rekao je Čavara. On je naglasio kako je to način da se dođe do napretka u Federaciji BiH.

Kriza Vlade FBiH je nastala zbog uredbe koja, između ostalog, tretira način imenovanja nadzornih odbora u javnim poduzećima.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Kaznena prijava zbog hakerskog napada na ‘nastavu na daljinu’

Objavljeno

na

Objavio

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić, podnio je danas kaznenu prijavu protiv  Nepoznate osobe ili osoba zbog kaznenog djela iz članka 393. stavak 4. KZa FBiH.

Nepoznati počinitelji su u više navrata otežali rad računalnog sustava Sveučilišta u Mostaru preko kojeg se održava nastava na daljinu na Sveučilištu u Mostaru i u svim školama koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu. Izvršeni su kibernetički napadi na sustave za nastavu na daljinu. Prilikom jednog od napada počinitelj je razotkrio svoju IP adresu. Obzirom da su računalni napadi izvršeni u odnosu na računalni sustav javne ustanove od posebnog javnog interesa Sveučilište u Mostaru je podnijelo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja ili više njih, priopćilo je Sveučilište u Mostaru.

„Ne možemo reći da smo očekivali ovu situaciju, ali poučeni iskustvom iz Hrvatske, spremno smo dočekali napade i uspješno obranili naš sustav zahvaljujući našem SUMITu i HT Eronetu. Svi smo se ujedinili kako bismo omogućili održavanja nastave na svim razinama obrazovanja. Policija će odraditi svoj posao jer smo podnijeli kaznenu prijavu, ali nevjerojatno je da ima osoba koje žele djeci i studentima, u ionako teškom vremenu, uskratiti pravo na obrazovanje“, naglasio je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić.

Digitalna platforma skole.sum.ba, projekt u koji su uključeni svi ministri županija gdje se nastavni plan i program izvodi na hrvatskom jeziku kao i županijski zavodi za školstvo i obrazovanje, nesmetano radi.

U cilju omogućavanja nastave na daljinu, djelatnici SUMITa su izradili web platformu na kojem se mogu pregledati svi podaci vezano za izvođenje nastave na daljinu, kao i kontakt podaci o školama po županijama.

„Stranica skole.sum.ba ima preko 516 tisuća posjeta. Bitno je shvatiti ovaj projekt kao jednu pomoć nastavniku i učeniku kako bi smanjili gubitak koji će nastati neodržavanjem klasičnog oblika nastave. Također našim najmlađima od 1. do 5. razreda osnovne škole želimo doći u domove preko TV ekrana i naše SUM TV gdje snimamo lekcije u sveučilišnom studiju, a emisije možete pratiti svaki radni dan preko RTV Herceg Bosne i naše platforme skole.sum.ba, gdje su dostupne sve emitirane emisije.

Jedan od ciljeva projekta je stvoriti zajednički komunikacijski kanal preko kojega će se širiti pozitivne vijesti u vremenu kada nam pozitivne informacije najviše trebaju. Pohvalio bih HT Eronet kao tehnološkog partnera u projektu“, istaknuo je doc.dr.sc Tomislav Volarić, voditelj projekta skole.sum.ba i voditelj IT Centra Sveučilišta u Mostaru.

Sveučilište u Mostaru će za maturante organizirati online pripreme za upis na fakultete. Online lekcije će snimati studenti Sveučilišta u Mostaru uz koordinaciju Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, priopćeno je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

U entitetu RS proglasili izvanredno stanje, oporba optužuje Dodika da uvodi diktaturu

Objavljeno

na

Objavio

Parlament Republike Srpske u subotu je donio odluku o uvođenju izvanrednog stanja u tom bosanskohercegovačkom entitetu uz obrazloženje kako je takva mjera nužna radi suzbijanja epidemije prouzročene koronavirusom.

Sjednica Narodne skupštine RS održana je u Banjoj Luci iza zatvorenih vrata i bez uobičajenog televizijskog prijenosa a novinarima je bio zabranjen ulazak u dvoranu u kojoj je vođena rasprava i u kojoj su zastupnici s maskama na licima sjedili na stolcima udaljenim po dva metra.

Vodstvo parlamenta je odluku da sjednicu zatvori za javnost opravdalo potrebom da “što manje ljudi bude okupljeno na jednom mjestu”.

Uvođenje izvanrednog stanja uslijedilo je na zahtjev Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke kojoj je na čelu Milorad Dodik.

“Moramo brzo donositi odluke. Izvanredno stanje nije nikakav napad na slobodu ljudi, ništa se neće promijeniti za građane”, ustvrdio je Dodik, zalažući se odlučno za uvođenje izvanrednog stanja.

U RS je do sada na snazi bila mjera “izvanredne situacije” a novouvedeno “izvanredno stanje” praktično znači suspenziju parlamenta koji je do sada mogao normalno zasjedati te prenošenje svih bitnih ovlasti na predsjednicu entiteta Željku Cvijanović koja je pod potpunom Dodikovom kontrolom.

“Sve naše mogućnosti koje smo imali iscrpljene su. Nužno je da uđemo u zakonodavnu sferu koja će nam omogućiti da mijenjamo određene zakone kako bismo mogli efikasnije utjecati na koronavirus, posebice što se tiče gospodarstva“, rekla je Cvijanović.

Ona će tako ubuduće moći samostalno donositi uredbe sa zakonskom snagom, te smjenjivati i postavljati dužnosnike u tijelima vlasti od entitetske do lokalne.

Vijeće ministara BiH proglasilo je pak stanje prirodne nesreće na državnoj razini, a ista mjera na snazi je i u Federaciji BiH, dok su se u RS-u sada odlučili na najdrastičniju mjeru, tek za stupanj blažu od ratnog stanja.

Komplicirani decentralizirani ustroj BiH omogućio je da njeni entiteti u postojećoj kriznoj situaciji odlučuju potpuno samostalno o mjerama koje poduzimaju u suočavanju s epidemijom, često bez gotovo ikakve koordinacije.

U RS-u, primjerice, osobe za koje se sumnja da bi mogle biti prenositelji virusa SARS-CoV-2 sada smještaju u karantene, dok se u Federaciji BiH za takve određuju mjere samoizolacije.

Unatoč drastičnijem pristupu, RS i dalje bilježi veći broj zaraženih kojih je u tom entitetu za sada 162 od ukupno oko 250 koliko ih je u cijeloj BiH.

Iz oporbenih stranaka oštro su kritizirali odluku vladajuće većine da proglasi izvanredno stanje kao i činjenicu da su to učinili iza zatvorenih vrata, uskrativši javnosti pravo da zna što su točni razlozi zbog kojih se ovakva mjera bez presedana uvodi.

Neki od zastupnika odlučili su bojkotirati sjednicu ocijenivši kako je uvođenje izvanrednog stanja u sadašnjim okolnostima “besmislena, suluda i opasna odluka”.

“Ništa ne mogu dodatno učiniti što nisu već radili do sada: Sve mjere su poduzete. Cilj je da se ponizi Narodna skupština RS-a, kao jedina koja još nije pod apsolutnom kontrolom jednog čovjeka i režima”, izjavio je uoči sjednice zastupnik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari