Connect with us

Iz Svijeta

Ministri i čelnici uhićeni u državnom udaru u Sudanu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Većina članova sudanske vlade i velik broj čelnika provladinih stranaka uhićeni su u ponedjeljak u državnom udaru u glavnom gradu Kartumu, izjavila su tri politička izvora.

Sudanske vojne i paravojne snage raspoređene su po ulicama Kartuma gdje je kretanje civila ograničeno, a prosvjednici uz državne zastave pale gume u različitim dijelovima grada, izvijestio je Reutersov svjedok.

Zračna luka Kartum je zatvorena, a međunarodni letovi obustavljeni, navodi TV kanal al-Arabija sa sjedištem u Dubaiju.

Od vojske zasad nije bilo komentara. Sudanska državna TV emitira normalno.

Pozivajući se na neidentificirane izvore, Al Hadat s sjedištem u Dubaiju objavio je da je premijer Abdala Hamdok u kućnom pritvoru, te da su neidentificirane vojne snage uhitile četvoricu vladinih ministara, jednog civilnog člana vladajućeg Suverenog vijeća, te nekoliko državnih guvernera i stranačkih čelnika.

Sudanska vlada premijera Hamdoka uspostavljena je nakon što je dugogodišnji bivši autoritarni predsjednik Omar al-Bašir zbačen s vlasti 2019. godine nakon velikih prosvjeda. Vlada je promijenila politički smjer te afričke države osiguravši oprost nekoliko desetaka milijardi dolara duga, obnovivši odnose sa SAD-om koji je Sudan maknuo s liste sponzora terorizma, te uspostavivši diplomatske odnose s Izraelom.

Vlasti su se međutim borile s teškom ekonomskom krizom i izazovima koje su im zadavali pobornici snaga i dalje odanih Baširu. Sudan je početkom kolovoza potpisao povijesni dogovor kojim je pristao na suđenje bivšem predsjedniku, islamistu koji je vladao državom gotovo tri desetljeća, na Međunarodnom kaznenom sudu. Bašir je trenutno u pritvoru u Kartumu.

Od Baširovog zbacivanja državom je vladalo takozvano Suvereno vijeće na čelu s generalom Abdel-Fatah al-Burhanom koje je nadziralo vladu premijera Hamdoka. No ta je podjela vlasti temeljena na suradnji civilnih i vojnih čelnika od početka bila krhka. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari