Connect with us

Balkan

Ministri policije Hrvatske, Italije i Slovenije šire suradnju na zapadni Balkan

Objavljeno

-

Hina

Ministri unutarnjih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije poručili su u utorak u Buzetu da će se zajednička suradnja policija i ministarstava unutarnjih poslova ovih triju zemalja proširiti i na zemlje zapadnog Balkana kako bi se spriječile ilegalne migracije te krijumčarenje ljudi.

Prvi sastanak ministara Davora Božinovića, Boštjana Poklukara i Mattea Piantedosija održan je početkom studenoga u Trstu i tada je dogovorena jača suradnja u zajedničkom nadzoru granica na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti.

Danas su zaključili da je dosadašnja zajednička akcija policije triju država bila učinkovita, s tim da pritom nisu zabilježene veće gužve na granicama.

“Građani Italije, Slovenije i Hrvatske nisu osjetili u toliko mjeri kontrole da bi to remetilo njihova kretanja, posebno u pograničnim područjima. Samo u ovoj godini u Hrvatskoj smo imali 90 uhićenja krijumčara migrantima”, rekao je Božinović danas nakon sastanka u Buzetu.

Njegov kolega iz Italije istaknuo je da su kontrole urodile plodom i da je od 21. listopada prošle godine do danas talijanska policija kontrolirala 160 tisuća osoba i 96 tisuća vozila te da je u tom razdoblju zabilježeno 1.600 ilegalnih prelazaka granica, od čega je i 900 njih vraćeno. Osim toga, zatečeno je sedamdesetak sumnjivih osoba, od kojih je su pedesetak bili krijumčari ljudima, a nekoliko desetaka osoba koji su pokušali prijeći granicu bili su poznati policiji vezano za terorizam.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari