Pratite nas

Hrvatska

Ministri smiju biti bahate budale, i za to nikad ne odgovarati

Objavljeno

na

Ne znam je li vam ovih dana promakla vijest , a lako je mogla jer je plasirana potiho – vraćaju se poticaji za stambenu štednju. Ovaj put bit će, najavljuju, varijabilni – ali bitno je da se vraćaju.

linic_press4-290514.jpg.crop_display

Ovim je potiho ukinuta još jedna od velikih reformi bivšeg ministra financija Linića. Tek malo više od pola godine nakon njegove smjene, gotovo sve velike stvari koje je pompozno, uz pomoć svojih novinarskih slugana tiranin Slavko uvodio i oglašavao kao spas za uništene hrvatske financije ili još češće kao oružje uništenja za koju god skupinu “narodnih neprijatelja” je umislio da treba biti uništena taj tjedan, potiho su povučene, revidirane, anulirane.

Lalovac je posve pretumbao Linićeve bizarne i kriminalne porezne razrede po kojima je svatko s mjesečnim primanjima iznad 8.800 kuna bio “bogataš”, oporezovan po brutalnim stopama. Predstečajne nagodbe odavno su u nizu medija koji ne podilaze vladi razotrkivene kao leglo nepravde i sumnjivih radnji, za neke – pljačka stoljeća gora od privatizacije. Porez na nekretnine nije ni uspio uvesti, iako je malo falilo – nije, doduše, isključeno da jednog dana ipak neće biti uveden ali o ovome se trenutno niti ne govori. I na kraju, ovih dana vraća se stambena štednja – posve tiho i ispod radara, iako je u momentu ukinuća privlačila pažnju medija, uz ostalo i zato jer Linić nikada nije znao i ne zna raditi elegantno i tiho. Svaka njegova “reforma” uvodila se na neurotičan, mahnit, tiranski način – uz hrpu vrijeđanja onih koje reforma kači, uz dramatične geste, povišene tonove, prijetnje, svađe…

Manipulacija medijima, što u Hrvatskoj nije osobito teško jer mediji su nam glupi i plitki, pratila je svaki njegov potez – najbolje pamtimo kidisanje na “bogataše” – Slavko the Socijaldemokrat s jahte i iz Dubaija, stalno se borio protiv “bogataša”, bez da je ijednom objasnio da su kod nas bogataši oni koji su u Njemačkoj niža srednja klasa. Eh da, i bogataši su samo ako dolaze iz privatnog sektora – ministri i državni službenici nisu “Linićevi bogataši” i protiv njih se ne borimo. Njima poklanjamo audije, kredite itd.

Tjedna doza neuroze za investitore

Na stranu efikasnost i uspješnost njegovog vođenja financija u najosjetljivijem momentu 25-godišnje povijesti nezavisne Hrvatske – koje se mogu ocjeniti tek kao super-katastrofalne – ali sam modus operandi, način djelovanja u kojem se svaki tjedan pronalazio novi neprijatelj – čas banke, čas poduzetnici, čas vlasnici nekretnina – antagonizirao je čitave slojeve i unosio atmosferu nesigurnosti u ionako ojađenu zemlju. Što mislite, kakve su izvještaje svojim šefovima slali ambasadori i ekonomski atašei veleposlanstava nakon nekog novog neurotičnog Linićevog ispada, kakvih je bilo – molim vas nemojte reći da ste zaboravili – gotovo svaki tjedan? Da je atmosfera sigurna i da dođu s investicijama? Pa tko je tad mogao jamčiti da za 10 dana fjumanski bik iz nekog samo njemu znanog razloga neće nasrnuti baš na investitore, vidjevši u njima neke nove narodne neprijatelje kao prije toga u bankarima, poduzetnicima, vlasnicima auta, pušačima, štedišama stambene štednje, vlasnicima nekretnina, disačima zraka… prije ili kasnije sve skupine građana došle bi na red za mržnju i tiraniju.

Sada su gotovo sve te reforme potiho ukinute – osim one najveće, fiskalizacije, ali ona zaslužuje poseban tekst i na to ćemo se još vratiti.

Prvi među štetočinama

Što mislim o Liniću nije tajna – najveća štetočina među svim hrvatskim ministrima ikad, a konkurencija je tu strašna, već i samo ako uzmemo ministre trenutne vlade. Mislim da bi se mogli pronaći i ekonomski modeli po kojima bi se ta šteta dala i kvantificirati, ali ostavljam to onima s više vremena i volje.

Međutim, ovo nije tekst o Liniću, ovo je tekst o cijelom društvu, našem viđenju demokracije i političke odgovornosti – ovo je tekst o svima nama. Linić je samo odlična ilustracija i hvala mu na tome.

Naime, ako se mi svi skupa slažemo da želimo demokraciju, i ako na izborima želimo tamo neke socijaldemokrate, i ako se uopće složimo da je SDP ta neka socijaldemokracija (nije ni u ludilu, ali nastavite čitati) i da je Linić njen ministar najvažnijeg resora – pa onda neka bude tako. Neka izbori služe za što točnije sondiranje volje naroda i naredni mandat za što točnije provođenje onoga što je sondirano. Želite socijaldemokraciju na hrvatski način? Izvolite. Želite Linića? Uživajte. Želite možda crne nacionaliste? Pa evo vam onda njih. Tko je neki Maštruko da vam govori što trebate željeti? Odaberite si sami. No, u čemu je problem? Ne znate odabrati, ne znate ni što želite ni kako to obznaniti svemiru, a niti postoje mehanizmi da se “demokratska volja” zaista provede. Vaša demokratska volja je sprdnja, njena je vrijednost potpuna ništica.

Za kolosalne greške nitko ne odgovara

Linićeva tiranija, ma koliko meni osobno bila fascinantna, tek je manji dio problema. Tišina u kojoj su, nakon 2,5 godine, potiho ukinute izbrisane i pod povijesni tepih zaborava pospremljene njegove reforme daleko je fascinantnija pojava. Ukazuje da demokracija kao sustav za ispitivanje i provođenje želja naroda uopće ne funkcionira.

Pazite, nije došlo do nikakvih izbora, narod se ništa nije pitao. Vlast nije zamijenjena, za katastrofalne propuste ama baš nitko nije odgovarao – ni moralno, ni politički ni krivično. A da je propusta bilo, odnosno da ih je moralo biti – pa to vidimo iz same činjenice da su sve njegove odluke u principu opozvane! Ne opozivaju se ispravne odluke.

Linić je maknut – bez da je itko u vlasti uvidio njegove greške i za njih se ispričao – barem ispričao, o novčanim i zatvorskim kaznama koje su, ako mene pitate, trebale letjeti na sve strane, neću ni govoriti. Maknut je zbog klasičnog sukoba po modelu “ovnovi na brvnu” ili “moj ego protiv tvojega” jer se u nekom momentu sukobio s ćudljivim, nervoznim mužjakom koji to više nije htio trpiti, a iza sebe ima povijest sličnih besmislenih sukoba s najbližim suradnicima.

Budi bahata neznalica, ali ako si radio loše – odgovaraj!

Linićevo micanje nikad nam nije objašnjeno u stručnim ekonomskim pojmovima, ni u jednom momentu nismo doznali zašto se njegove pompozno uvedene tiranije ukidaju, miču i više ne predstavljaju službene doktrine vlade, SDP-a, hrvatske socijaldemokracije ili koga već. Efektivno, usred SDP-ovog mandata imali smo nenajavljen, nesankcioniran i demokratski neodobren financijski zaokret od, ako ne 180, barem 110 stupnjeva. Ponavljam, bez izbora. Bez promjene vlade. Bez ičije odgovornosti. I to je demokracija?

U tome je veći problem nego u samoj pojavi Slavka Linića. Fukuyama kao ključni sastojak uspješnih država i društava navodi političku odgovornost. Zapravo – accountability, doslovno “uračunljivost”, ali uračunljivost kod nas znači nešto drugo, mentalnu uračunljivost, ali možda baš to ima smisla. Financijski je bolji termin – polaganje računa. Ministar si, odgovaraš za svoj resor, budi bahata neznalica, ali ako si radio loše – odgovaraj! I ti i cijela vlada. Toga kod nas nema ni u mrvicama, za što je slučaj Slavko najbolji primjer. Najbitnije ministarstvo usred mandata radi zaokrete, demokratske verifikacije nema, i nikom ništa. S druge strane, referendumi se raspisuju i tone tinte i piksela troše za obične sitnice koje su u društvima s normalnom hijerarhijom prioriteta vrijedne možda pet minutne diskusije u parlamentu.

Fiskalizacija, hranilica hijerarhije laži

I na kraju – fiskalizacija. Fiskalizacija je velika tema koja zaslužuje zaseban tekst ili više njih, sada samo kratko, i nadovezno na glavni leitmotiv ovog teksta. Fiskalizacija je antiteza one – cilj opravdava sredstvo. Tu se, naime, misli na to da dobar i plemenit cilj opravdava možda i upitno ili nečasno sredstvo da se do tog cilja dođe. Fiskalizacija je posve obratno – nepošten cilj, hranjenje neefikasnog i nepoštenog uhljeb-aparata, opravdan efikasnim sredstvom – fiskalizacijom. Ako imamo duboko nepravedno i nezrelo, Fukuyamino neuračunljivo (non-accountable) društvo, kakvo je naše, a cijelim tekstom to pokazujem, onda nije moralno raditi na sustavu koji tu nepravdu i manjak političke odgovornosti hrani. Lopatom skupljamo novac koji stavimo na prag ureda ljudi koji nikome ne odgovaraju za ništa, nisu pod nikakvim nadzorom i kontrolom, a nisu ni smjenjivi osim (upitno) svake četiri godine, ili ako se osobno sukobe s Milanovićem. Lopatom fiskalizacije im skupljamo novac koji hrani audije, zimovanja, rasipništvo, 14 “savjetnika” županice, sobe za sastanke od 1,2 milijuna kuna…. Prioriteti su pomiješani – prvo trebamo uvesti pravednost (ne Josipovićevu, nego stvarnu), Fukuyaminu odgovornost i podnošenje političkih računa, riješiti se tisuća uhljeba – a onda imamo moralno pravo uvoditi fiskalizaciju i druge sustave koji opterećenje za uzdržavanje takvog pravednog i efikasnog sustava ravnomjerno raspoređuju na sve.

Mi smo pomiješali redoslijed, pa nam zato ni fiskalizacija ne pomaže – ispostavilo se da nam je Slavko i tu lagao: nigdje nema tih nekih silnih neiscijeđenih, utajenih milijardi u ugostiteljskim džepovima koje će pokrpati proračun, ne postoje, nikad nisu ni postojale. Još jedna laž za koju nitko nije odgovarao. Od nas očekuju da hranimo moloha sazdanog od baš takvih laži, i fiskalizacija je jedan od aparata za efikasnije hranjenje piramide laži bez accountabiltya za one koji ih izgovaraju i proizvode. Zašto bismo u tome vidjeli nešto dobro? I zašto bismo na to pristali?

Oleg Maštruko / Index.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Održano natjecanje Viribus Unitis u vojarni “Tuškanac” (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Natjecanje pripadnica i pripadnika Oružanih snaga RH (OS RH) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u crossfitu pod nazivom “Izazov tjelesne spremnosti – “Viribus unitis”, održano je u petak, 15. prosinca 2017. godine, u sportskoj dvorani vojarne “Tuškanac” u Zagrebu, priopćio je MORH

Prestižno natjecanje Viribus unitis, na latinskom “zajedničkim snagama” održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH.

Na ovogodišnje treće natjecanje prijavilo se ukupno 76 pripadnica i pripadnika OS RH i MUP RH svih dobnih skupina.

Prvo mjesto u ženskoj kategoriji od 18 do 30 godina osvojila je kadetkinja Lucija Safundžić, pripadnica Kadetske bojne, u kategoriji od 30 do 40 godina poručnica Ana Marija Kovačić, pripadnica Počasno zaštitne bojne, a u kategoriji od 45 godina na više časnička namjesnica Darinka Kotarski, također pripadnica Počasno zaštitne bojne.

U muškoj kategoriji od 18 do 30 godina, prvo je mjesto pripalo vojniku Martinu Rončeviću, pripadniku Gardijske mehanizirane brigade, u kategoriji od 30 do 40 godina pobijedio je vojnik Hrvoje Kardum, pripadnik Gardijske mehanizirane brigade, a u kategoriji od 45 godina na više stožerni narednik Dalibor Delić, pripadnik Počasno zaštitne bojne.

U ekipnom natjecanju prvo je mjesto osvojila Počasno zaštitna bojna, drugo mjesto Gardijska mehanizirana brigada, a treće je pripalo Kadetskoj bojni.

Cilj natjecanja je promicanje zdravog načina života, podizanje borbene spremnosti, bavljenja sportskim aktivnostima, poticanje zdravog natjecateljskog duha i razvijanje osobina kao što su upornost, dosljednost, izdržljivost, motiviranost i posvećenost cilju.

Natjecanje je posvećeno sjećanju na časničkog namjesnika Antu Malića, poginulog pripadnika 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Ante Malić bio je veliki poznavatelj i štovatelj borilačkih vještina, trenirao je boks, karate i jujutsu gdje je bio nositelj crnog pojasa. Vježbe snage, brzine, izdržljivosti i eksplozivnosti neumorno je trenirao, promovirao i uvodio u Oružane snage RH.

Ante Malić je izgubio život 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije “Skok-2”.

Foto: OSRH

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, rezimirajući u petak u Koprivnici ovotjedni posjet Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, pozdravila inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske da zajedničkim projektima bolje iskoriste europske fondove, a kao najveći problem i ovom je prilikom istaknula odljev stanovništva, založivši se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i župani Damir Bajs i Darko Koren održali su u Koprivnici zajedničku konferenciju za novinare.

Župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo što je predsjednica gospodarstvenicima dviju županija omogućila predstavljanje svojih potencijala šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Župan Koprivničko-križevački Darko Koren je, napomenuvši kako je svjestan ovlasti kojima predsjednica raspolaže, rekao da ne sumnja da će ona dati značajan doprinos uklanjanju svih problema koji tiše stanovnike dviju županija i šire.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovom priliko negativne demografske trendove istaknula kao pitanje svih pitanja.

“Nažalost, obje županije bilježe odljev stanovništva. Ovdje moram pohvaliti gradove i općine koji rade sve što mogu kako bi se promijenilo to dramatično demografsko stanje. Međutim država mora sustavnije i odlučnije pristupiti ovome problemu. Zatvaranje pošta i raznih institucija u manjim sredinama rezultira odlaskom ljudi, a pritom se ostvaruju minimalne uštede,” rekla je.

Istaknula je kako je nužna cjelovita reforma školstva koja će zadržati mlade ljude u Hrvatskoj tako što će se nakon kvalitetnog školovanja lakše zapošljavati.

Založila se za cestovno i željezničko povezivanje manjih gradova i općina, a u tom kontekstu je pružila potporu nastavku gradnje brzih cesta do Bjelovara i Koprivnice, te modernizaciju pruge Zagreb – Koprivnica – Mađarska granica i izgradnju pruge koja će spajati Bjelovar sa Zagrebom s glavnom raskrsnicom u Svetom Ivanu Žabnom.

Podržala je inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske koja je temeljena na uzoru Projekt Slavnija, da bi se bolje iskoristili europski fondovi.

“Novi indeks razvijenosti omogućit će nekim gradovima i općinama lakše povlačenje sredstava Europske unije. Međutim, od ključne je važnosti i horizontalna suradnja u provedbi zajedničkih projekata,” rekla je predsjednica republike i poručila da će i dalje pomagati gospodarstvu da nalazi nova tržišta izvan državnih granica.

“U poticanju gospodarskih aktivnosti navodim primjer Bjelovara, koji će od iduće godine biti tax free, Grad koji će se odreći komunalnih i drugih naknada u korist poduzetnika,” kazala je Grabar-Kitarović.

Zauzela se za daljnja istraživanja i iskorištavanja geotermalnih izvora koji pokazuju potencijal gospodarske iskoristivosti u obje županije.

“Ovdašnji poduzetnici i obrtnici susreću se s prevelikom birokracijom, slabom suradnjom s državnim institucijama, a kao negativnost isticali su prevelika porezna opterećenja,” rekla je predsjednica te dodala da i prevelik broj inspekcija, koje počesto djeluju represivno umjesto korektivno, ne idu u prilog razvoju gospodarstva.

Grabar-Kitarović: Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao bi uvesti red, a zamke su u iznimkama

Govoreći o poljoprivredi istaknula je nisku otkupnu cijenu mlijeka te je rekla da bi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao uvesti reda na tržište.

“Međutim u njemu postoje instituti iznimaka koje bi mogle postati pravilo. Primjerice mogle bi se koristiti u vidu primjene dampinških cijena prilikom uvoza jeftinih proizvoda koji su pred istekom roka valjanosti. To ne odgovara nama potrošačima koji na taj način, umjesto kvalitetnih i zdravih domaćih proizvoda, dobivamo proizvode sumnjive kvalitete,” napomenula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica podupire razvoj drvne industrije. “Hrvatsko drvo treba ići u hrvatski proizvod. Dakle trebamo se više usredotočiti na izvoz drvnog proizvoda, a ne drvne građe,” rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon obraćanja novinarima, predsjednica se uputila na sastanak gospodarstvenika dviju županija s diplomatskim zborom akreditiranim u Hrvatskoj. Na njemu su prezentirane izvozne mogućnosti poslovnih subjekata s ciljem pronalaženja novih tržišta.

To je posljednji formalni sastanak u sklopu njezina ovotjednog boravka u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari