Connect with us

Hrvatska

Ministrica Brnjac: Najvažnije nam je razdoblje od 15. srpnja do 15. kolovoza

Objavljeno

-

Ministrica turizma Niklona Brnjac rekla je kako je vrijeme od 15. srpnja do 15. kolovoza ključno za naš turizam jer čini otprilike 35 posto ukupnog turističkog prometa te da, ako se nastavi dolazaka turista i pridržavamo epidemioloških mjera, možemo biti na 60-ak posto iz rekordne 2019. 

Ministrica je to izjavila u razgovoru za RTL televiziju, napomenuvši kako u tom razdoblju svaki sljedeći dan donosi otprilike 100 milijuna eura prihoda za sam turizam.

Naglasila je kako su dosadašnji podatci u turizmu iznimno dobri, pogotovo za srpanj koji su 80 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. “Trenutačno u Hrvatskoj imamo 850.000 turista”, rekla je dodavši kako je od početka godina do današnjeg datuma bilo više od 5,3 milijuna dolazaka.

Kada gledamo po noćenjima, istaknula je, kako je to otprilike 30 milijuna noćenja. U usporedbi s prošlom godinom, mi smo u dolascima na otprilike 50 posto, napomenula je i dodala kada se gledamo s 2019. i u istom periodu, od siječnja do srpnja, također smo na nekih 50-ak posto.

To znači, smatra ministrica, da su brojke itekako dobre i ako nastavimo ovakvim tempom, možemo očekivati, ako se i pridržavanje epidemioloških mjera nastavi i kontinuitet dolazaka turista, možemo biti na 60-ak posto 2019. godine.

Na pitanje je li turizmu naštetilo to što nas Europa epidemiološki gleda kao jadransku obalu, a ne pojedinačno po županijama ministrica je odgovorila: Naravno da nije zato što nas naša tržišta gledaju po županijama.

“Naša tržišta imaju županijski pristup i ono što je svakako najvažnije da smo mi prema brojkama najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu”, rekla je Brnjac i dodala kako su 14-dnevne incidencije u Španjolskoj otprilike na 600, Portugalu otprilike na 300, a Hrvatska je na 30 i cilj nam je i dalje ovim mjerama ostati najsigurnija turistička destinacija.

Poručila je kako je prema svim podatcima Hrvatska i po samoj ECDC karti i brojevima, s 33 zaraženih u 14-dnevnoj incidenciji sada najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu, što nam je i najvažnije kako bismo ostali turistički najsigurnija destinacija.

Navela je i kako je doba struktura turista u Hrvatskoj otprilike 30 do 50 godina, koji u smještaju traže sigurnost na prvom mjestu. Zato smo krenuli početkom godine u Stay safe projekt, podsjetila je i dodala kako gost traži sigurnost i izoliranost.

Istaknula je kako su najviše popunjeni hoteli s pet zvjezdica i kampovi. Hoteli su otprilike na 95 posto popunjenosti, a kampovi otprilike 100 posto, dodala je.

Odgovarajući na upit naglasila je i kako su u turizmu najpogođenije turističke agencije pa je zato Vlada, uz mjere očuvanja radnih mjesta do sad odvojila otprilike 12 milijardi kuna.

Vlada je odlučila dati i 36 milijuna kuna turističkim agencijama kako bi se mogle što bolje pripremiti i za ovu turističku sezonu te izdržati i opstati. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas