Connect with us

Reagiranja

Ministrica Brnjac odgovorila Kacinu: Hrvatska je sigurna destinacija za goste iz Slovenije

Published

on

Ministarstvo turizma i sporta u srijedu je odbacilo navode glasnogovornika slovenske vlade Jelka Kacina da je u Hrvatskoj stanje dramatično vezano uz koronavirus, ističući da je u tri županije s najviše slovenskih gostiju ukupno bilo 10 slučajeva novozaraženih u zadnja 24 sata.

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin kazao je danas da će slovenska vlada u četvrtak službeno Hrvatsku staviti na svoju “crvenu listu” epidemiološki nesigurnih država jer se stanje dramatično pogoršalo te je pozvao slovenske turiste i vlasnike nekretnina u Hrvatskoj da se što prije vrate kući.

Svi Slovenci koji su na odmoru u Hrvatskoj, ukoliko nakon povratka žele izbjeći obvezujuću karantenu od 14 dana moraju se vratiti najkasnije do kraja tjedna, rekao je Kacin. Naglasivši da se stanje u Hrvatskoj “dramatično pogoršava”, Kacin je rekao i da će Hrvatska s novim zarazama vjerojatno premašiti broj od 40 zaraženih na 1000.000 stanovnika u zadnja dva tjedna, što je automatski kvalificira za slovensku crvenu listu.

Slijedom tih izjava Kacina, iz Ministarstva podsjećaju da se baš Slovenija u kontinuitetu nalazi u samom vrhu tržišta ključnih za ukupni rezultat hrvatskog turizma.

To ilustriraju i pokazatelji eVisitora, prema kojima je Hrvatska tijekom lipnja zabilježila približno 207 tisuća dolazaka te 1,1 milijun noćenja s tržišta Slovenije, a u srpnju približno 382 tisuće dolazaka te 3,4 milijuna noćenja.

Prema preliminarnim pokazateljima za kolovoz, zaključno s 18. kolovoza, približno je bilo 238 tisuća dolazaka te 2,2 milijuna noćenja Slovenaca od kojih se 71,4 posto ostvaruje u Istri, Kvarneru i Lici, navode iz Ministarstva te ističu da je upravo u te tri županije evidentirano sveukupno 10 slučajeva novozaraženih od Covida-19 u protekla 24 sata.

Percepcija Hrvatske kod većine slovenskih turista iznimno je dobra, u Hrvatskoj se osjećaju sigurno obzirom da je dobro poznaju te su vlasnici brojnih nekretnina, više od 100.000, napominju iz Ministarstva.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u stalnom je kontaktu s predstavnicima udruženja u turističkom sustavu, s ciljem osiguravanja potpunog poštivanja epidemioloških mjera u turističkim objektima, kao i mogućnosti uvođenja testiranja za strane turiste u turističkim objektima.

“Hrvatska će nastaviti činiti sve što je u njezinim mogućnostima kako bi mjerodavne inozemne institucije imale sve točne i precizne informacije na temelju kojih donose odluke o uvrštenju zemalja na rizične liste, odnosno na popise sigurnih zemalja”, zaključuje se u priopćenju Ministarstva turizma i sporta. (Hina)

Kacin: Hrvatska ide na crvenu listu

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari