Connect with us

BiH

Ministrica Gudeljević preuzela prve doze cjepiva preko COVAX mehanizma

Objavljeno

on

Danas su na Međunarodni aerodrom Sarajevo pristigle prve doze cjepiva naručenih preko COVAX mehanizma koje je Bosna i Hercegovina rezervirala i platila prije nekoliko mjeseci. Ministrica civilnih poslova, Ankica Gudeljević je u ime BiH preuzela cjepiva koja su već danas krenula do odredišta unutar BiH.

U jutarnjim satima je stiglo 24.000 doza rastvora natrijum klorida i 23.400 doza BioNTech/Pfizer cjepiva.

U drugoj isporuci večeras će stići 26.400 doza AstraZeneca cjepiva koja su također naručena preko COVAX mehanizma.

U izaslanstvu, prilikom primopredaju cjepiva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, su danas osim ministrice Gudeljević nazočili i Johann Sattler, veleposlanik EU u BiH, Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Rownak Khan, šefica predstavništva UNICEF-a u BiH, Fabio Scano, šef Ureda SZO za BiH i Matthew Field, veleposlanik Velike Britanije u BiH.

Na ceremoniji preuzimanja cjepiva ministrica Gudeljević se obratila stanovnicima BiH riječima: „Svjesna činjenice da zdravstveni djelatnici širom BiH rade već na izmaku snaga, da su mnoge profesije izložene najvećem riziku od zaraze, želim s vama podijeliti nadu da će davno plaćena cjepiva stići u najkraćem roku do krajnjih korisnika i da će se epidemiološka slika početi popravljati. Svima želim snagu, strpljenje i da ostanete zdravi!“

Treba naglasiti da je Bosna i Hercegovina u odnosu na zemlje iz okružja, a koje su izvan EU, prva dobila doze cjepiva preko COVAX mehanizma.

Podsjećamo da je Ministarstvo civilnih poslova sukladno iskazanim potrebama entiteta i Brčko distrikta, još u rujnu prošle godine naručilo 1.232.000 doza cjepiva, a kroz aktivnosti COVAX mehanizma. Iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabave. Sve neophodne aktivnosti za nabavu cjepiva je Ministarstvo obavilo blagovremeno i bez ikakvih nedostataka prema COVAX mehanizmu čemu svjedoče i pristigle doze cjepiva. Produženi rok čekanja na prve doze nije ovisio o Ministarstvu civilnih poslova nego raspoloživim količinama za države izvan EU.

Podsjećamo, da od samog početka pandemije, Ministarstvo civilnih poslova aktivno i s punom odgovornošću prema stanovnicima BiH sudjelovalo u borbi protiv COVID 19. Na sjednici održanoj 29.12.2020.godine na inicijativu Ministarstva civilnih poslova, Vijeće ministara BiH je usvojilo i veoma važnu odluku o odobravanju sredstava u iznosu od dva milijuna konvertibilnih maraka za plaćanje zavisnih troškova nabave cjepiva.

Na istoj sjednici, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je usvojilo Informaciju Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine o potrebi hitne potpore Europske komisije za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i materijala za cjepiva u Bosni i Hercegovini, pripremljenu sukladno zahtjevima nadležnih institucija u području zdravstva entiteta i Brčko distrikta BiH.

Na kraju, Ministarstvo civilnih poslova apelira na stanovnike i djelatnike svih profesija na strpljenje, disciplinirano ponašanje i poštivanje mjera kako bismo u što kraćem periodu ublažili širenje virusa i štetne posljedice pandemije. (mcp.gov.ba)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari