Connect with us

Komentar

MINISTRICA JURETIĆ : Neka se ne ljuti civilni sektor, treba se prestati financirati prodavanje magle

Objavljeno

-

U Hrvatskoj je više tisuća udruga i ako bi se malo bolje preraspodijelila sredstva namijenjena njihovu financiranju, bilo bi puno više novca za konkretne projekte onih udruga koje svojim radom značajno doprinose zajednici, poručila je u utorak iz Vukovara ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

[ad id=”93788″]

“Ovdje je riječ o desetcima djece koje nitko neće, odnosno nemaju gdje jer nema dovoljno državnih institucija da bi mogli ići u njih. I sigurno da ova udruga ne može imati isti tretman kao neka druga udruga. Ja sam ljubitelj pasa, mačaka, bilo čega i neka se ne ljute ljubitelji životinja, ali ovakva udruga zavrjeđuje puno veći tretman. To su djeca i živi ljudi. Ako bi se malo bolje preraspodijelila sredstva i prestalo se financirati – nek se ne ljuti civilni sektor, prodavanje magle, a s obzirom da i sama dolazim iz civilnog sektora dajem si za pravo to reći – onda bismo sigurno imali i bolje društvo”, poručila je.

Najavila je reformu sustava socijalne skrbi u sklopu koje se, kako je kazala, već rade novi normativi i pravilnici o pružanju usluga. “Danas smo udruzi uručili 50.000 kuna, a do kraja godine mi ionako planiramo reformu sustava socijalne skrbi. Rade se novi normativi i pravilnici i tom prilikom će ova udruga, nadam se, dobiti i novi status koji će im jamčiti sigurnost i kontinuitet”, rekla je Juretić i dodala kako je cilj ministarstva da se udruzi poput “Vukovarskih leptirića” pomogne i izađe im se u susret.

Predsjednica te udruge Viktorija Matin rekla je kako je u udruzi 93 djece korisnika, od kojih je najveći broj autističan ili ima sindrom celebralne paralize. “Riječ je o maloj djeci s kojom se upravo u ovoj njihovoj dobi treba raditi da bi mogla napredovati i što lakše se integrirati u vrtiće, škole i općenito u društvo”, rekla je Matin, dodajući kako su u udruzi svjesni i krize vlade i društva, ali da se takve stvari ne mogu lomiti preko leđa najmlađih. Napomenula je i kako u udruzi radi sedam terapeuta za čije plaće treba godišnje osigurati oko 800.000 kuna.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo posjetom ministrice. “Operativno smo se dogovorili o djelovanju i usuglasili. Dobra volja je tu i uvjeren sam da će svatko u skladu sa svojim mogućnostima napraviti sve što je potrebno kako bi djeca iz ove udruge dobila ono što zaslužuju”, kazao je Penava.

Tijekom boravka u Vukovaru ministrica Bernardica Juretić posjetila je i vukovarsku socijalnu samoposlugu “Duga”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari