Connect with us

Politika

Ministrica Nina Obuljen tvrdi da Hrvatska nije tražila produljenje roka za fond solidarnosti

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek opovrgnula je u četvrtak da je Europska komisija (EK) odbila zahtjev Hrvatske da joj se produlji rok za korištenje europskih sredstava za obnovu od potresa, jer to službeni Zagreb nije ni tražio.

Jutarnji list je objavio da je u Zagreb stiglo pismo iz EK-a u kojem se odbija ideja o produljenju roka za trošenje novca iz Fonda solidarnosti i da će Hrvatska vjerojatno morati vratiti dio od odobrenih 5,1 milijardu kuna jer ih neće stići potrošiti u roku od 18 mjeseci, odnosno do lipnja.

“To nije istina. Ne radi se o odbijenici niti o odgovoru na neko traženje”, izjavila je Obuljen Koržinek novinarima. “Nismo tražili produljenje roka niti se o tome u ovome trenutku razmišlja”, dodala je.

Po njezinim riječima, radi se o uobičajenom pismu, tzv. folow upu sa sastanka hrvatskih predstavnika i EK-a u prosincu na kojem su se dogovorili oko dinamike daljnjeg rada i izvještavanja EK-a. A novinari su se referirali i onda to prenijeli kao navodnu odbijenicu dio u kojem se govori o rokovima, rekla je ministrica.

“Ne treba licitirati hoće li rokove trebati produžiti. Šest mjeseci prije isteka roka bilo bi neozbiljno prognozirati što će se realizirati, a što neće”, istaknula je Obuljen Koržinek i idući sastanak s EK-om najavila za početak ožujka.

Hrvatska je dosad potrošila tek dva posto od 5,1 milijardu kuna iz europskog fonda iz kojeg se financira samo hitna obnova nakon potresa u Zagrebu u ožujku 2020.

Ukupna vrijednost prijavljenih projekata je 11 milijardi kuna, a ugovoreno ih je osam milijardi. Ostale faze obnove financirat će se iz nacionalnog plana oporavka i otpornosti te iz drugih izvora.

“Od početka smo znali da je riječ o dugotrajnom projektu, ali ja vjerujem da ga radimo onako kako ga treba raditi, stručno i po svim pravilima. Da to traje, nažalost traje”, rekla je ministrica kulture. (Hina)

Ministar Božinović: Ne znam čemu drama, nitko nije tražio od EK produljenje roka

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari