Connect with us

Kultura

Ministrica Obuljen Koržinek otvorila Dane hrvatskog filma Ivo Gregurević u Orašju

Objavljeno

-

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek otvorila je u subotu navečer 26. ‘Dane hrvatskog filma – Ivo Gregurević’ u Orašju u BiH ocijenivši kako ova manifestacija uspijeva očuvati sjećanje na tog velikana hrvatskog glumišta.

Kulturna manifestacija počela je svečanom akademijom posvećenom Ivi Gregureviću, koji je preminuo 2019. godine. Prethodno je više izaslanstava položilo vijence i svijeće na njegovu posljednjem počivalištu, te su tom velikom glumcu odali poštovanje i zahvalu.

U sportskoj dvorani u Orašju zatim su glumci Hrvatskog narodnog kazališta Osijek i Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca i Orašja igrali skraćenu i adaptiranu verziju predstave ‘Hamleta u selu Mrduša Donja’, prilagođenu aktualnom vremenu i prostoru Orašja.

Hrvatska ministrica i izaslanica premijera Andreja Plenkovića, Nina Obuljen Koržinek izjavila je kako filmski festival koji traje do petka 4. rujna, omogućava ljudima u tom dijelu Bosanske posavine upoznati hrvatski film te potaknuti nove glumce i filmske djelatnike da krenu tim umjetničkim putem.

Posebno je iskazala zadovoljstvo što nastavljaju živjeti Dani hrvatskog filma u Orašju, koji su djelo velikana hrvatskog glumišta Ive Gregurevića.

„Organizatori pokazuju iznimnu posvećenost i trud da se održi manifestacija, te na taj način očuva uspomena na našeg velikog glumca“, rekla je ministrica i proglasila manifestaciju otvorenom.

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto ocijenila je kako manifestacija u Orašju predstavlja doprinos jačanju kulturnih veza te očuvanju kulturnog i hrvatskog identiteta u BiH.

Prvoga dana dodijeljene su nagrade ‘Ivo Gregurević’ glumcima Zrinki Cvitešić i Goranu Grgiću.

Pokrovitelji su Filmskog festivala u Orašju hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari