Connect with us

Gospodarstvo

Ministrica Tramišak otkrila koliko je Hrvatska novaca povukla za obnovu potresom pogođenog područja i kad ih moramo iskoristiti

Objavljeno

on

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u Dnevniku N1 govorila je o povlačenju sredstava iz EU fondova za obnovu Banovine.

“Ministarstvo je poslalo zahtjev za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti. Ukupna procjena štete u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i drugim županijama pogođenima potresom je nešto više od 5,5 milijardi eura i očekujemo oko 319 milijuna eura pomoći EU-a”, rekla je ministrica Nataša Tramišak i dodala:

“Predujam očekujemo za dva do tri mjeseca, oko 70 milijuna eura, a možemo ga koristiti za hitnu infrastrukturu, energetsku, prometnu, ali i privremeni smještaj i zbrinjavanje stanovništva.”

Iz ostalih operativnih programa odobreno je 111 milijuna eura koji će se, kako je rekla Tramišak, koristiti za zbrinjavanje stanovništva:

“Odmah nakon što je serija potresa pogodila to područje tražili smo interventno kako pronaći sredstva za zbrinjavanje stanovništva. Imali smo operativne programe i našli smo 111 milijuna eura koji bi stali neutrošeni. Europska komisija je dala suglasnost da ih iskoristimo za ovo. Očekujemo kroz dva do tri tjedna raspisati taj poziv za Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje za oko 1.500 obiteljskih kuća i nekoliko stambenih zgrada koje će država izgraditi za smještaj stanovnika.

Ured za stambeno zbrinjavanje svake godine zbrinjava određene kategorije stanovnika. To su socioekonomski kriteriji, obitelji lošijeg materijalnog stanja. Tim principom raspisat ćemo ove pozive. Novac je dostupan odmah. Imaju model za dio kuća koji može početi odmah, dio će biti izgradnja novih, dio rekonstrukcija. Rok je dvije i pol godine za potrošnju tih 111 milijuna eura. Što prije se isprojektiraju, brža će biti i realizacija. Ministarstvo treba sad raspisati poziv i pripremiti ugovore za stambeno zbrinjavanje.”

Tramišak je istaknula da je procjena područja dobro napravljena. Razumije nestrpljivost građana, kaže, no napominje da stožer već tri mjeseca na terenu svakodnevno pomaže.

“Potresi se događaju kontinuirano pa imamo progresivnu štetu na velikom području. Trebat će vremena da se tisuće zgrada obnove”, zaključila je, prenosi N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari