Connect with us

BiH

Ministrica vanjskih poslova BiH upozorila Srbiju: Narušavate nam suverenitet i provocirate

Objavljeno

-

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković upozorila je u ponedjeljak Srbiju kako dovodi u pitanje dobrosusjedske odnose dviju država investirajući u gradnju hidroelektrane na Drini bez suglasnosti tijela državne vlasti u BiH.

“Vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane ‘Buk bijela’, koji nema suglasnost države i koji je protivan odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, riskiraju ne samo ekonomske štete, nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima.

BiH je spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana obje zemlje, ali samo uz poštivanje ustava, zakona i institucija države BiH”, navela je Turković u posebnoj izjavi.

Ministrica vanjskih poslogva BiH reagirala je nakon što su ranije predsjednica vlade Srbije Ana Brnabić i premijer Republike Srpske Radovan Višković položili kamen temeljac za novu hidroelekranu kod Foče.

Taj projekt, vrijedan oko 200 milijuna eura, uglavnom financira Srbija, koja pretendira na 51 posto vlasništva nad budućom hidroelektranom, a partner je RS odnosno Elektroprivreda tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Gradnja hidroelektrane počinje bez suglasnosti Crne Gore, koja strahuje od posljedica po okoliš odnosno zbog mogućeg utjecaja na ekosustav rijeke i kanjona Tare.

Također počinje i bez konzultacija s tijelima vlasti BiH iako je Ustavni sud te zemlje ranije potvrdio kako je izvorni titular imovine, uključujući rijeke, država, a ne njeni entiteti.

Skupina od 24 zastupnika iz parlamenta BiH je potkraj 2020. zatražila očitovanje Ustavnog suda BiH o planiranoj gradnji hidroelektrane na Drini.

Brnabić je u ponedjeljak novinarima u Istočnom Sarajevu nije kazala kani li poštovati odluku Ustavnog suda BiH, ukoliko on ocijeni da su investicije Srbije na Drini neustavne i nezakonite.

BiH poziva Srbiju da suradnju vrati u međudržavne okvire

Odgovarajući na novinarska pitanja kazala je kako je njena vlada dobro provjerila zakonitost planirane investicije te nije u tome našla ništa sporno jer su entiteti ranije izdali 280 sličnih koncesija.

“Ukoliko bi se ispostavilo da je naša investicija problematična, to bi značilo da je svih ovih prethodnih, najmanje 280 investicija, također problematično. Tu bi se ušlo u potpunu pravnu nesigurnost na razini BiH kako i kada je moguće investirati i tko daje te dozvole”, kazala je Brnabić.

Stajalište vlasti u RS je da je “Buk bijela” u njihovoj isključivoj nadležnosti, jer je dio toka Drine na kojemu se planira gradnja hidroelektrane unutarnji teritorij tog entiteta.

No ministrica Turković je u svojoj izjavi istaknula kako poziva Srbiju da suradnju vrate u međudržavne okvire i u okvire deklariranih stavova o međusobnom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Podsjeća pritom kako vlasti RS ne poštuju presude Ustavnog suda BiH te uzurpiraju pravo raspolaganja imovinom koja pripada državi.

“Želim vjerovati da Srbija ne podržava takve protuzakonite aktivnosti, te da neće novac svojih poreznih obveznika ulagati u projekte kojima se krše zakoni i odluke Ustavnog suda”, navela je Turković.

Još oštriji u reakciji bio je zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić koji je i dolazak Brnabić u BiH kao i polaganje kamena temeljca za hidroelektranu nazvao provokacijom “nezabilježenom u odnosima međunarodno priznatih država”. (Hina)

Predsjednica srbijanske vlade Brnabić najavila gradnju hidroelektrane na Drini bez suglasnosti BiH i Crne Gore

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas