Pratite nas

Vijesti

Ministrice Pusić odmah recite vašim srpskim kolegama: ‘Vratite nam, bre, našu Šarengradsku adu opljačkanu od Arkana do Tominih dana’!

Objavljeno

na

Šarengradska ada je jedan od najvećih ornitoloških rezervata u ovom dijelu Europe, po važnosti iza Kopačkog rita i najveće mrjestilište divljeg šarana i ostale dunavske ribe na Dunavu. Stoga i nije čudno što su ogorčeni tamošnji stanovnici u više navrata poručivali našoj Vladi da ako se ne poduzmu adekvatni koraci u zaštiti interesa RH i očuvanja svakog pedlja našeg teritorija da će pozvat sve mještane Šarengrada i ostale stanovnike Vukovarsko-srijemske županije da sami zaštite ono što nisu sposobni zaštititi oni koji su za to plaćeni. Neki ogorčeni mještani su išli toliko daleko te su nam kazali kako sumnjaju da su neki i s ‘naše strane’ imali koristi od devastacije i pljačke Šarengradske ade

Ashampoo_Snap_2012.09.13_15h02m53s_001_-650x499Iz ministarstva vanjskih poslova ovih su dana najavili da bi tijekom idućeg mjeseca trebali započeti pregovori između Hrvatske i Srbije o ponovnom otvaranju za promet graničnog prijelaza preko Dunava između Vukovara i Bača. Tako je to ministarstvo reagiralo na raniji dopis vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe koji je ukazao na taj problem i naglasio kako postoji veliki ineters građana koji su koristili taj prijelaz. U dopisu prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić navodi se da je u siječnju ove godine hrvatska strana diplomatskim putem obavijestila srbijansku stranu da nakon 1. srpnja 2013. godine, odnosno od datuma ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, postojeći Sporazum o pograničnom prometu, koji je u privremenoj primjeni od 1997. više se neće moći nastaviti primjenjivati, jer takav pogranični režim nije u skladu sa zakonodavstvom EU. ‘Tom prigodom Republika Hrvatska je ponovila poziv da bi što prije trebalo započeti s pregovorima o novom Sporazumu o pograničnom prometu i to na osnovi teksta hrvatskog prijedloga novog Sporazuma i poziva za početak pregovora, dostavljenih još sredinom 2011. godine, kaže ministrica Pusić i naglašava da, srbijanska strana, cijelo to vrijeme nije pokazala interes da s Republikom Hrvatskom započne pregovore i sklopi novi Sporazum o pograničnom prometu, koji bi bio usklađen s zakonodavstvom EU i koji bi onda osigurao lakše prelaženje granice i boravak u susjednom pograničnom području i nakon ulaska RH u EU. Ipak iz ministarstva se nadaju da će novi pregovori dati rezultat i da će građani ponovno ubrzo moći koristiti ovaj granični prijelaz.

Arkanovi četnici opljačkali i devastirali Šarengradsku adu

Dakako, ono što u ovom trenutku zapinje za oko jeste činjenica  da se pri tom nitko iz naše Vlade  pa ni  ministrica Vesna Pusić, nije zapitao, kakva će biti sudbina našeg otoka na Dunavu-Šarengradske ade, koji je  stanovnicima Šarengrada nadomak Iloka od ratne 1991. godine nedostupan. Naime tada su u srbočetničkoj agresiji na Hrvatsku Arkanove postrojbe okupirale taj otok devastirali ga i opljačkali. Od tada pa do danas pitanje naše Šarengradske ade, kao i pitanje stvarnih granica između Srbije i Hrvatske, nitko od naših vlasti  u pregovorima sa Srbijom nema kuraži otvoriti nego se radije ide na lakše teme, kako našega istočnog susjeda ne bi mučile bilo kakve dileme. Tragično je što i naš predsjednik Josipović predlaže nekakva neprihvatljiva rješenja poput nekakve “srednje” linije između hrvatskih i srpskih zahtjeva – stara granica i katastar nasuprot crte razgraničenja po sredini glavnog toka Dunava. A mediji su prethodnih mjeseci i godina bili prepuni informacija da je Šarengradska ada obrasla drvećem, da je prepuna divljači te da će šumarija Vojvodine obavljati sječu. Dakle, ono što je radio Željko Ražnjatović Arkan 1991. sa svojim četničkim postrojbama, kada je vandalskim činom devastirao cjeli taj teritorij i posjekao našu šumu čije je bogatstvo neprocijenjivo, to danas u miru radi šumarija Vojvodine, a ne recimo Hrvatske šume. Pitali se netko u našoj Vladi kolika je šteta nanijeta našoj zemlji i hoće li, primjerice, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, prije nego li što potrči presijeći svečanu vrpcu prigodom otvaranja graničnog prijelaza između Vukovara i Bača upitati srbijanske vlasti kada će isplatiti odštetu za svako posječeno hrvatsko drvo na Šarengradskoj adi.

Republika Srbija završila nelegalnu parcelizaciju Šarengradske ade

Sudeći po dosadašnjoj praksi čisto sumnjamo jer su još prošle godine uznemirani stanovnici Iloka informirali hrvatsku javnost da se iz Srbije ponovno sprema velika pljačka i devastacija preostalog šumskog blaga na otočkih približno 1.000 hektara.  Tim povodom tada se oglasio i prvi čovjek šarengradskog Mjesnog odbora Pero Ćorić koji je potvrdio da  raspolaže “pouzdanim informacijama da se vrlo brzo sprema nastavak devastacije i pljačke” na Šarengradskoj adi. “Devastacija je počela onog dana kada je ada okupirana i nije prestajala, u većim ili manjim razmjerima,” izjavio je  Ćorić za Glas Slavonije U međuvremenu su iz Šarengrada već uputili apel hrvatskoj Vladi da se “poduzmu žurni koraci” u zaštiti otoka na Dunavu kojeg, dodaje Ćorić, treba vratiti pod suverenitet Hrvatske. Inače stanovnici Šarengrada ogorčeni su dugogodišnjom neizvjesnošću i statusom quo oko ade na Dunavu, te su u opravdanom strahu da na njihovom otoku više nikad neće biti kako je bilo. Tim prije što je Šarengradska ada  u zadnjih nekoliko godina neprimjereno zanemarena i nažalost zaboravljena od strane hrvatskih vlasti i svih onih koji bi trebali voditi brigu o što žurnijem njenom povratku pod suverenitet Republike Hrvatske, pisali su naši mediji.  U jeku velikog medijskog eksponiranja drugih međugraničnih sporova Šarengradska ada ostala je zaboravljena i po strani. Za to vrijeme dok su se naši političari, pa i naša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, utrkivali slikati sa svojim srpskim kolegama u sklopu projekta  ‘sused je susjedu’ najpreči, dotle je, kako su izvjestili mediji, ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije završilo  nelegalnu parcelizaciju Šarengradske ade a u tijeku je dovoz teške mehanizacije i vrlo brzi početak devastacije i pljačke šumskog gospodarstva koji se još tamo nalazi. Ovim činom nastavlja se devastacija i pljačka koja je započeta 1991. godine sa željom da je obave prije uspostavljanja Schengenske granice u istočnim dijelovima Hrvatske, pa tako i na Dunavu.

Pljačka u kontiniitetu od 1991. do danas

Inače, i ovom prilikom treba podsjetiti naše političare, dakako i ministricu Vesnu Pusić, prije nego li svečano otvori granični prijelaz između Vukovara i Bača, da je Šarengradska ada, površine oko 1000 ha,  nakon Domovinskog rata van dosega i gospodarenja njezinih pravih vlasnika, mještana Šarengrada i Republike Hrvatske. Na njoj se nalazi 700 ha šume i skoro 300 ha pašnjaka, prije rata na Šarengradskoj adi na ispaši se nalazilo preko 300 konja, 500 goveda i tisuće svinja, u Šarengradskim ritovima ribu je izlovljavalo 15 registriranih ribara-alasa. Šarengradska ada je jedan od najvećih ornitoloških rezervata u ovom dijelu Europe, po važnosti iza Kopačkog rita i najveće mrjestilište divljeg šarana i ostale dunavske ribe na Dunavu. Stoga i nije čudno što su ogorčeni tamošnji stanovnici u više navrata pozivali, zahtijevali i apelirali na Vladu RH i Zorana Milanovića, ministarstvo poljoprivrede i ministra Ivana Jakovinu te Hrvatske šume da poduzmu žurne i odgovarajuće, učinkovite korake kako bi zaštitili interese RH a Šarengradsku adu zaštitili i sačuvali od daljnje devastacije i pljačke. Istodobno su poručili  da ako se ne poduzmu adekvatni koraci u zaštiti interesa RH i očuvanja svakog pedlja našeg teritorija da će pozvat sve  mještane Šarengrada i ostale stanovnike Vukovarsko-srijemske županije da sami zaštite ono što nisu sposobni zaštititi oni koji su za to plaćeni. Neki ogorčeni mještani su išli toliko daleko te su nam kazali kako sumnjaju da su neki i s ‘naše strane’ imali koristi od devastacije i pljačke Šarengradske ade, primjerice, neki su, navodno, dobivali i provizije od srpskih pljačkaša i devastatora. Stoga pojedincima i nije u interesu taj problem konačno  riješiti. Dakle, poštovana ministrice Pusić, ako ste zaboravili podsjsetite se što je nama naša Šarengradska ada, pa prije nego li započnete pregovore sa Srbijom o otvaranju graničnog prijeza između Vukovara i Bača, lupite šakom o stol i vašim srbijanskim kolegama onako dobrosusjedski kažite:’Vratite nam, bre, našu Šarengradsku adu i isplatite svu odštetu zbog pljačke i devastacije šumskog i ostalog blaga od Arkanovih do Tominih dana’!  Tek onda se možete slikati za naše i srpske medije i promicati dobrosusjedske odnose prigodom otvaranja graničnog prijelaza između Vukovara i Bača.

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Mamić optužio predsjednika Vrhovnog suda Sessu da je ‘korumpiran i pokvaren’

Objavljeno

na

Objavio

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić žestoko je u utorak napao predsjednika hrvatskog Vrhovnog suda Đuru Sessu optuživši ga da je “pokvaren i korumpiran” i da za to ima dokaze.

Sud BiH u Sarajevu odlučuje u utorak o izručenju Mamića Hrvatskoj gdje je optužen da je zajedno s ostalim osumnjičenima oštetio Dinamo za oko 200 milijuna kuna.

Mamić, koji  boravi u Međugorju, tvrdi da se radi o politički montiranom procesu i da su hrvatski suci korumpirani.

“O imenima bih nekom drugom prilikom i uz druge uvjete, ne kanim si natovariti neke dodatne kaznene prijave, ali sigurno ću u jednom trenutku izvući najteže oružje”, rekao je Mamić novinarima uoči ročišta u Sarajevu.

No, o Sessi je ipak odlučio progovoriti. “Ali jedan od tih šest sudaca je korumpirani predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, poručujem mu je da je nepošten, pokvaren korumpirani sudac koji je ruglo i nije zaslužio da bude predsjednik Vrhovnog suda”, rekao je Mamić.

“Toliko je drzak, a on i ja znamo da je korumpiran i naravno da ću to bez problema dokazati kada se stvore uvjeti za to. Predlažem mu da se obojica podvrgnemo detektoru laži. I još je toliko drzak da na uglednog odvjetnika poziva Hrvatsku odvjetničku komoru. Za ostale neću reći jer moram čuvati artiljeriju!, dodao je.

Mamić očekuje da ga BiH neće izručiti Hrvatskoj, a optimizam temelji na stajalištu tamošnjih tužitelja.

“Ono što se za mene najznačajnije dogodilo, to je ovaj dokument kojega držim u ruci, u kojemu je Hrvatska  zatražila i potkrijepila svoj zahtjev za izručenjem.  Ali isto tako mišljenje je tužiteljstva BiH, koliko se razumijem u pravo, a mislim da se dobro razumijem, da ne postoji apsolutno razlozi za moje izručenje. Tako da idem s optimizmom u sudski postupak”, rekao je Mamić.

Pohvalio je pravosudne institucije BiH tvrdeći da funkcioniranju bez utjecaja politike za razliku od Hrvatske.

Iz Mamićeva odvjetničkog tima rekli su kako ne očekuju da će sud u utorak donijeti odluku o hrvatskom zahtjevu za izručenjem. Konačnu odluku donosi ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa odgovorio je na optužbe bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića da je ‘nepošten, pokvaren korumpirani sudac koji je ruglo i nije zaslužio da bude predsjednik Vrhovnog suda’.

‘Meni je žao što čovjek s kojim sam se sreo dva puta u prolazu može i ima dovoljno hrabrosti da tako nešto kaže. Na to ne mogu ništa odgovoriti nego – sretno mu bilo sa svim što radi. U svakom slučaju to je vrlo ružno i nije dostojno nikoga pa ni nekoga tko se nalazi u takvoj situaciji kao Zdravko Mamić’, kazao je Đuro Sessa za N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Kuščević: Ne vidim zašto bi me Uskok i DORH kontaktirali temeljem fabriciranih afera

Objavljeno

na

Objavio

Bivši ministar uprave Lovro Kuščević u utorak je poručio kako ne vidi zašto bi ga Uskok i DORH kontaktirali radi izvida oko afera koje mu se stavljaju na teret, jer ih smatra fabriciranima i lažnima.

“Temeljem fabriciranih afera ne vidim zašto bi me kontaktirali”, izjavio je Kuščević uoči sjednice Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, u koju se kao vijećnik vraća nakon što je podnio ostavku na ministarsku dužnost.

Novinari su ga pitali smatra li aktiviranje zastupničkog mandata u Saboru te vijećnički u Županijskoj skupštini svojevrsnom nagradom s obzirom na brojne afere koje ga opterećuju, na što je ponovio kako iza sebe nema nikakvih afera.

“To su fabricirane afere koje se povlače već deset godina i rezultiraju samo lažnim novinskim napisima”, poručio je.

Dodao je kako mjesta u Saboru i Skupštini ne smatra nikakvim nagradama.

“Bio sam županijski vijećnik, nastavit ću s istim žarom raditi za Splitsku-dalmatinsku županiju i moj otok Brač, a u Saboru za cijelu Republiku Hrvatsku i, naravno, podržavati Vladu RH u svim dobrim projektima, odnosno župana Blaženika Bobana u svim njegovim dobrim projektima”, rekao je Kuščević.

Na pitanje smatra li da je “spao s konja na magarca” novinarima je poručio: “Procijenite sami”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari