Pratite nas

Vijesti

Ministricu hrvatske sirotinje, Milanku Opačić, od razdraganih obožavatelja štiti policija

Objavljeno

na

Policija je ministrici socijalne politike Milanki Opačić dodijelila stalnu zaštitu zbog prijetnji smrću. Od 2. siječnja i na poslu, ali i u njezinom domu je čuvaju policajci. Naime, u ministarstvu su zaprimili pozive u kojim se ministrici Opačić prijetilo smrću. Policija je, saznaje se, uhitila dvojicu muškaraca koji su uputili prijetnje, te će biti kazneno prijavljeni.

[quote]Nije lako danas biti hrvatski političar, primati dobru plaću, otprilike šest-sedam puta veću od prosječnog hrvatskog građanina, i stalno nositi glavu u torbi s obzirom da vas građani toliko vole da bi vas najradije poslali na skijanje s Michaelom Schumacherom. Iako je učinila sve da sirotinje u Hrvatskoj bude još više nego dosad ministrici hrvatske sirotinje, Milanki Opačić, presretni hrvatski građani prijete smrću, toliko je, naime, vole. Naravno, prijetnje su apsolutno neprihvatljive, bez obzira kome i zašto bile upućene, dakle, ne može se opravdati divljaštvo.[/quote]

Ministrici hrvatske sirotinje navodno su prijetila dvojica muškaraca zbog čega je popularna ministrica dobila zaštitu policije. Nije danas lako biti toliko obljubljen u narodu. Potpredsjednici Vlade policijska zaštita dodijeljena je 2. siječnja, policija nju pazi 24 sata na dan kako bi je zaštitili od razdraganih fanova, Kako režimski Jutarnji list piše prijetnje ministrici nisu upućene iz ratno-kukavičke populacije ili od strane ratnih kukavica, jer su one zadovoljne kako i dolikuje moralnim veličinama u opljačkanoj zemlji, dakle, prijetnje dolaze iz ‘braniteljske populacije’ i to navodno zbog ukidanja nekih braniteljskih prava, prije svega opskrbnina koje su zamijenjene klasičnom socijalnom pomoći koje su, dakako, niže od bivših opskrbnina.

Iz krugova ministrice hrvatske sirotinje saznaje se da je dobila prijetnje od tri nepoznate osobe. Hrvatskoj sirotinji, s obzirom da jedva krpa kraj s krajem visi nad glavom svakodnevna prijetnja od izumiranja. Nažalost, koliko god bio neophodan zrak nije jestiv.

Inače, oko 4300 korisnika opskrbnina od 1. siječnja 2014. godine ostaje bez ove vrste socijalne naknade. Posljedica je to stupanja na snagu Zakona o socijalnoj skrbi koji uvodi “zajamčenu minimalnu naknadu”.

Poanta je da se prvi put uvodi imovinski cenzus za određivanje socijalne kategorije, a ne samo novčana primanja kako je to bilo dosad. Primjerice, osoba koja ima mjesečna primanja manja od tisuću kuna, ali živi sama u stanu od 180 kvadrata u središtu Zagreba ne može se tretirati isto kao i starac koji s istim primanjima živi u potleušici u Gvozdu. Prvi može prodati ili iznajmiti stan i osigurati si minimalna sredstava za život, dok drugi bez pomoći države teško može preživjeti.

Problematici “socijale” godinama se nije sustavno pristupalo pa je to područje neuređeno i nepravedno. U Hrvatskoj postoje čak 72 socijalne naknade koje služe za podmirenje sličnih potreba ili zaštitu od sličnih rizika. To je dovodilo do multipliciranja i preklapanja prava, ali i njihove zloporabe. Korak prema uređivanju toga područja uvođenje je “zajamčene minimalne naknade” – oblika socijalne pomoći koji objedinjava četiri dosadašnje naknade: produljenu novčanu naknadu za nezaposlene, pomoć za uzdržavanje te opskrbnine koje su proizlazile iz dva propisa – Zakona o pravima hrvatskih branitelja i Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata (II. svjetski rat).

Smisao je da se sve naknade stave na jedno mjesto. Ne samo radi njihove lakše kontrole, već i radi pravednije raspodjele. Često se, naime, događalo da višečlane obitelji ostvaruju veći broj naknada, od dječjeg doplatka, pronatalitetnog dodatka, rodiljske naknade, naknade za nezaposlene, novčane pomoć koju daju lokalne jedinice i da tako mjesečno skupe po 9 ili 10 tisuća kuna, dok istovremeno samci žive sa 600 kuna mjesečno – kaže Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih. Ministrica napominje da će koncem siječnja, kada se prime svi zahtjevi, imati točnije podatke o korisnicima minimalne naknade. No nakon izuzimanja iz sustava osoba koje imaju imovinu da si mogu osigurati egzistenciju i preraspodjele sredstava, minimalna naknada za samce bit će povećana za 200 kuna. Upravo su samci i samohrani roditelji, ističe ministrica, najugroženija skupina koja traži posebnu brigu države. Ministarstvo branitelja ostavilo je oko 10 milijuna kuna za braniteljsku populaciju kojoj će trebati dodatna pomoć nakon ukidanja opskrbnina i njihova uklapanja u zajamčenu minimalnu naknadu.

Centrima je ostavljena procjena nekretnina, tj. mogućnosti njezina stavljanja u funkciju pri utvrđivanju imovinskog cenzusa – kaže Opačić objašnjavajući da se ne može isto tretirati kuća na moru koja se može iznajmljivati ili kuća na selu u Banovini.

Tko novim pravilima gubi pravo na minimalnu naknadu

Samac ili član kućanstva koji osim kuće ili stana u kojem živi ima i drugu nekretninu, može je iznajmiti. Isto vrijedi i za onog koji ima poslovni prostor, a ne koristi ga za registriranu djelatnost, ili tko ima vrijedne pokretnine poput plovila, umjetnina i sl.

Samac ili član kućanstva koji ima u vlasništvu imovinu čijim bi korištenjem ili prodajom a da si ne ugrozi osnovne životne potrebe mogao osigurati sredstva u iznosu zajamčene minimalne naknade

Samac koji je sklopio ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, i to kao primatelj uzdržavanja

Samac ili član kućanstva koji je u razdoblju od tri godine prije podnošenja zahtjeva prodao ili darovao imovinu, odrekao se prava na nasljeđivanje ili ustupio svoj nasljedni dio ako si je time mogao osigurati uzdržavanje u iznosu zajamčene minimalne naknade i nakon podnošenja zahtjeva

Samac ili član kućanstva koji ima osobno vozilo koje ne služi njemu ili članu kućanstva za prijevoz jer je invalid, koje ne služi za prijevoz starije ili nemoćne osobe ili teško pokretne osobe ili mu pak nije nužno jer živi u mjestu koje je prometno izolirano

VL/TL/Kamenjar

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari