Connect with us

Iz Svijeta

Minutom šutnje obilježena 70. godišnjica bombardiranja Nagasakia

Objavljeno

on

U Japanu je danas obilježena 70. godišnjica američkog napada atomskom bombom na grad Nagasaki, u kojem je na samom kraju Drugog svjetskog rata gotovo trenutno poginulo 74.000 ljudi.

Desetine tisuća ljudi, uključujući preživjele i rođake žrtava, obilježili su godišnjicu minutom šutnje u 11.02 po lokalnom, odnosno 3.02 sati po srednjoeuropskom vremenu, točno one minute kad je atomska bomba pala na Nagasaki 9. kolovoza 1945, prenosi agencija AFP.

[ad id=”68099″]

Japanski premijer Shinzo Abe je na spomenik žrtvama položio vijenac od cvijeća, u pratnji predstavnika 75 zemalja koji su prisustvovali obilježavanju godišnjice, među kojima je bila i veleposlanica SAD-a u Tokiju Caroline Kenedy.

‘’Kao jedina zemlja napadnuta atomskom bombom u ratu, ponovo ističem našu posvećenost da predvodimo globalne napore u cilju nuklearnog razoružanja, kako bismo stvorili svet bez takvog oružja’’, rekao je Abe u svom govoru.

On je dodao i da će Japan nastaviti da se drži davno obećanih principa da neće proizvoditi, posjedovati niti dopustiti nuklearno oružje na svom području. Abea su japanski mediji kritizirali zato što iste principe nije spomenuo tri dana ranije na ceremoniji obilježavanja godišnjice bombardovanja Hiroshime, a njegov propust je zabrinuo preživjele napada atomskom bombom, posebno zato što premijer radi na tome da zakonski proširi ulogu vojske.

Japan je 15. kolovoza, šest dana nakon što je na Nagasaki bačena atomska bomba, potpisao kapitulaciju, čime je bio završen Drugi svjetski rat.

Tri dana prije Nagasakija, prijepodne 6. kolovoza 1945, američki bombarder B-29 bacio je uranijumsku bombu na Hiroshimu gdje je usmrtio najmanje 140.000 ljudi.

Na Nagasaki je pala bomba, Fat man, koja je imala još jaču razarajuću snagu nego prva, odnosno 21-25 kilotona TNT.Eksplodirala je na oko 500 metara visine, a njena težina je bila 4.650 kilograma.Povjesničari navode da je cilj američkih napada trebao biti grad Kokura ali su zbog velike oblačnosti i nepogodnih vremenskih prilika, avioni nastavili prema Nagasakiju.

Američki povjesničari do danas “lome koplja” oko toga jesu li te dvije atomske bombe ubrzale kraj rata, prinudivši Japan na predaju i spriječivši mnoge žrtve planirane kopnene invazije na tu zemlju.

Posljedice djelovanja atomske bombe očigledne su, a one su masovna leukemija kao posljedica atomskog zračenja, i brojne genetske i patološke promjene na novorođenima.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=6l5jI4iO4-g” width=”760″ height=”460″][su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84411374&v=ZtOpP4QJa9k&x-yt-ts=1421828030″ width=”700″ height=”480″][su_youtube url=”” width=”700″ height=”480″]().[/su_youtube]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari